Nyilatkozat

Pelé a legjobb, de utána én jövök - Romário

A korábbi brazil válogatott futballista Romário szerint ő jobb játékos volt, mint Diego Maradona, mert sokkal eredményesebb karriert futott be, mint az argentin.

A most 45 éves Romário közel 23 éves pályafutása során olyan csapatok dresszét húzhatta magára, mint a PSV Eindhoven, a Barcelona, a Valencia vagy éppen a brazil Vasco de Gama, a Flamengo és a Fluminense. A brazil nemzeti csapatban 85 alkalommal szerepelt, ezeken a mérkőzéseken 71 gólt rúgott - ezzel pedig a selecao történetének harmadik legeredményesebb góllövője lett. Pályafutása legnagyobb sikere kétségtelenül az 1994-es világbajnok cím, azon a tornán Romário 5 góljával a második helyen végzett a mesterlövészek között.

A TV Esport Interativo-nak a egykori kiváló csatár azt mondta, hogy Pelé után ő a valaha volt legjobb labdarúgó. "Pelé, Romário és Maradona a legjobb futballisták a foci történetében. Számomra Pelé a vitathatatlan "number one", de utána én következem. Én karrierem során több címet nyertem, ráadásul több gól is sikerült szereznem, mint Maradonának" - mondta Romário.

A brazil pályafutása során több, mint  1000 (!) gólt szerzett - de hogy pontosan mennyit, arról nincsenek hiteles adatok - amit egyedül a "Fekete Gyémánt", azaz Pelé szárnyal túl. Maradona önéletrajzi könyvében, mely a 'Yo sol El Diego" címet viseli, többször is dicsérő szavakkal illette a brazilt, olyan megfogalmazásokban, mint hogy „nem látott még hozzá hasonló csatárt” vagy hogy „gondolkodás nélkül beválasztaná álomcsapatába”.