Bajnokok Ligája

Magabiztos sikert aratott a Real Madrid az Ajax felett

A Real Madrid sima, 3-0-ás győzelmet aratott a vendég Ajax felett a Bajnokok Ligája D-csoportjának keddi mérkőzésén. A királyiak lényegében már az első félidőben eldöntötték a három pont sorsát Cristiano Ronaldo és Kaká parádés góljaival, a végeredményt Karim Benzema alakította ki a 49. percben. A királyi gárda két fordulót követően hat ponttal vezeti a kvartettet, az Ajax rúgott gól nélkül áll. A négyes másik párharcán a francia Olympique Lyon 2-0-ra verte hazai pályán a horvát Dinamo Zagrebet.

Tanári focival szerzett vezetést a Real Madrid az Ajax ellen

Az Ajax bátran kezdte a mérkőzést, az 50. másodpercben Iker Casillas bravúrja kellett ahhoz, hogy ne történjen meglepetés, a csapatkapitány Börrigter lövésénél védett nagyot. A folytatásban is a vendégcsapat dominált, Sigthórsson és Sim de Jing előtt is nagy lehetőség előtt adódott, de előbbi a kapu fölé tüzelt, utóbbi Casillas eszén nem tudott túljárni. A 17. percben Karim Benzema ziccerben lőtt csúnyán a kapu mellé, a helyzet után aztán szépen-lassan éledezni kezdett a Real Madrid is, és egy mágnestáblára való akció végén vezetést szerzett, az egyérintős támadás végén Ronaldo bombázott a hálóba (1-0). A hollandokat nem törte meg a gól, de a második annál inkább: még az első játékrész vége előtt Ronaldo tálalt Kaká elé, a brazil nem hibázott, 18 méterről helyezett a bal alsó sarokba (2-0). 

Már félidőben eldőlni látszott a mérkőzés, térfélcsere után pedig bebiztosította sikerét a Madrid: ezúttal Kaká volt az előkészítő, Benzema a befejező ember (3-0). A háromgólos előny tudatában a blancók nem kockáztattak, kényelmesen passzolgattak és teret hagytak az Ajaxnak. Casillas a második felvonásban is többször nagyot mentett a kissé szellős, eltiltás (Marcelo) és sérülés (Pepe) miatt felforgatott védelem mögött biztosan őrizte kapuját, a legveszélyesebb a 83. percben Vertonghen közeli fejese volt, a Real kontrákból veszélyeztetett. 

A Real Madrid könnyed győzelmet aratott az érdemi ellenállást alig-alig tanúsító Ajax ellen. Ronaldo, Benzema és Kaká "körbeértek", mindhárman góllal és gólpasszal vették ki részüket a sikerből, Benzema asszisztjából Ronaldo talált a hálóba, a portugáléból Kaká, a braziléból a francia volt eredményes. A spanyol együttes két forduló után a maximálisan megszerezhető pontszámmal vezeti csoportját.

Élő tudósítás90+2. perc: Vége a mérkőzésnek. A Real Madrid könnyedén győzte le az Ajax Amszterdam együttesét, és a maximálisan megszerezhető hat ponttal vezeti csoportját két fordulót követően.

90. perc: Két perc a ráadás.

90. perc: Ronaldo fájdalmas arccal sántikál és az ágyékát tapogatja.

87. perc: A végére ismét megélénkült a mérkőzés, az Ajax a becsületgólért hajt.

84. perc: Bemutatkozik Hamit Altintop a Real Madridban, Mesut Özil jön le a pályáról.

83. perc: Hú! Casillas védett óriásit, Eriksen jobb oldali szabadrúgását Vertonghen fejelte kapura közelről, hatalmas helyzet volt.

83. perc: Börrigtert Serero váltja.

81. perc: Megindult az Ajax egy eladott labdával, Vertoghen tört előre, Varane szerelte szabályosan.

Csendesen csordogál a mérkőzés, az Ajax játékában az egyenlítő gól sincs benne.

75. perc: Di María az új ember Kaká helyén, Higuaín Benzemát váltja. A francia támadó megsérült.

71. perc: Ismét cserél Frank de Boer, Szulejmanit váltja Ebecilio.

A Real nem erőlteti a támadásokat, a hollandok bizonytalankodásaiból és eladott labdáiból is kényelmesen indít akciókat.

66. perc: Özil adott forintos passzt Kakának, a védő és a kapus is a másik irányba mozdult, de a támadó ajtó-ablak helyzetben 13 méterről a bal alsó mellé helyezett.

64. perc: Az utóbbi percekben többször is Casillas kapuja elé került az Ajax, de Eriksen szögletét, és Anita beadását is hárította az Európa-és világbajnok portás, majd Eriksen 20 méterről jobbról mellé lőtt.

58. perc: Kakát megtaposták a tizenhatoson belül, de néma maradt a bíró sípja.

55. perc: De Jong tesztelte Casillast, akiről kipattant a labda, Ramos fejjel mentett.

Frank de Boer mindenképpen szerette volna elkerülni a legutóbbi párharcon történteket (0-4 tavaly novemberben Hollandiában), de körvonalazódni látszik a kiütés.

51. perc: Csere a vendégeknél, Janssen helyén Enoh.

49. perc: GÓÓL! Cristiano Ronaldo indította Kakát, a brazil önzetlenül adott középre az ötös bal sarkáról, Benzema közelről lőtt, a labda egy védő lábán megpattanva került a hálóba (3-0).

48. perc: A Real adogat a középpályán, a biztos előny tudatában.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, csere egyik coldalon sem volt.

Jól kezdett az Ajax, a királyi gárda Casillas bravúrjának köszönhette, hogy nem került korán hátrányba, az első negyedórában volt dolga a hazai védelemnek, de a 25. perc környékén feléledt a Real Madrid, és két gyönyörű gólt szerzett, nyugodtan vonulhatott szünetre.

45+1. perc: Vége az 1. félidőnek.

45. perc: Kaká bal oldali lövését, majd Xabi Alonso távoli lapos löketét is védte Vermeer.

45. perc: 1 perc a hosszabbítás.

Kaká 67. BL-mérkőzésén 25 találatát jegyezte.

41. perc: GÓÓL! 2-0! Egy előrevágott labdát Ronaldo készített le Kakának, aki középről, 17 méterről ballal laposan lőtt a bal sarokba (2-0). Betalált a blancók másik aranylabdása is, Kaká igazolta csapatba kerülésének jogosságát.

36. perc: Eriksen távoli szabadrúgása nem okozott gondot Casillasnak, egy perccel később a középpályás 15 méteres megpattanó kísérlete is csemege volt a Real kapusának.

35. perc: Sigthórsson kerülhetett volna ziccerbe, de rosszul kezelte le a labdát.

33. perc: Özil lőtt középről, a tizenhatos vonaláról Vermeer kezébe.

29. perc: Ronaldo lövése szögletre pattant.

Az első húsz percben az Ajax volt fölényben, de aztán éledezni kezdett a Real, és egy parádés akció végén szerzett vezetést.

25. perc: GÓÓÓÓL!!! Özil, Kaka, Ronaldo, Benzema, Ronaldo volt a labda útja, a sakk-mattra kijátszott támadás végén a portugál aranylabdás igazítás nélkül zúdított 7 méterről a jobb sarokba (1-0).

23. perc: Benzema beadásszerű lövéséről centikkel maradt le Ronaldo.

22. perc: Ronaldo törhetett kapura, Vermeer remekül jött ki kapujából, majd Khedira ismétlése is elakadt a hálóőrben.

Az Ajax bátran kezdett, két helyzetet is kihagyott, de a legnagyobb lehetőség Karim Benzema előtt adódott.

19. perc: Carvalho kapott sárgát kezezésért.

17. perc: Khedira egy kiugratás után kicsalta a kapujából Vermeert, jobbról középre passzolt Benzemának, aki tíz méterről, üresen a jobb alsó mellé lőtt. Nagy helyzet volt!

16. perc: Cristiano Ronaldo lőtt pontosan Vermeer kezébe.

15. perc: Sim de Jing emelte volna át Casillas felett a labdát, a kapus menteni tudott.

13. perc: Carvalhónak kell cipőt cserélnie.

Az amszterdamiek edzője 1998 és 2003 között a Barcelona játékosa volt, így tisztában van a spanyol viszonyokkal.

"Nagyobb a különbség a Barcelona és a Real Madrid játéka között, mint amikor én ott játszottam. A katalánoknak óriási csapatuk van. Természetesen a Real is nagyon erős, de a Barcelona olyan, mintha nem is erről a világról érkezett volna. A Királyi Gárda így is bizonyította már, hogy óriási akadályt tud jelenteni, de a Barcelona a legjobb, egyszerűen azért, mert a legjobbak játszanak ott" - jegyezte meg az egykori kiváló védő, aki elmondta, Josep Guardiolától is tanácsot kért az összecsapás előtt.

9. perc: Van már kapura lövése a Realnak is, Benzema fölé durrantott.

8. perc: Sigthórsson vette célba távolról a Real kapuját, elsuhant a bal felső felett a labda.

7. perc: Az Ajax megpróbálja letámadni ellenfelét, Frank de Boer céljai egyértelműek, három csatárral a kezdőben meglepetésre készül a Bernabéuban.

5. perc: Egyelőre ismerkednek egymással a játékosok, Börrigter helyzetén kívül nem történt említésre méltó a pályán.

1. perc: Casillasnak kellett bravúrt bemutatnia, Börrigter kínálta meg a kapust az 50. másodpercben 13 méterről, a kapus védett a bal saroknál, majd szögletre tisztázott Ramos.

1. perc: A Real Madrid kezdte a mérkőzést.

20:44 - A csapatok már a pályán vannak. Kaká a kezdőcsapatban kapott helyet a hazaiaknál, a Dinamo Zagreb ellen győztes gólt szerző Ángel di María a cserepadon ül, akárcak az egy éve az Ajax ellen eredményes Gonzalo Higuaín. 

20:36 - Május 6-án José Mourinhót öt európai kupamérkőzésre szóló eltiltással (az ötödiket felfüggesztve három évre) sújtotta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Végrehajtó Bizottsága a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntőn történt kiállításáért, valamint a találkozót követő, a katalánokat sértő nyilatkozataiért. A portugál tréner fellebbezett az ítélet ellen, aminek júliusban részben helyt adott az UEFA Fellebbviteli Bizottsága: egy mérkőzéssel csökkentették büntetését, vagyis gyakorlatilag a királyiak három BL-meccsén nem ülhet le a kispadra Mourinho - ebből egyet már letöltött. A szakvezetőnek mindent egybevetve a Real két őszi csoportmeccsét kell a lelátóról figyelnie.

20:27 - A Barcelona és az Ajax korábbi játékosa és legendás edzője, Joan Cruyff elmondta, amennyiben az Ajax fegyelmezetten játszik a királyiak otthonában, van esélyük a győzelemre.

"A Real Madrid Achilles-sarka a középpálya, ahol ugyan jó játékosok szerepelnek, de a helyzet korántsem kielégítő. Az Ajaxnak ezt kell majd kihasználnia, amennyiben szervezettek lesznek, van esélyük a győzelemre" - jegyezte meg a hollandok háromszoros aranylabdás legendája.

20:22 - A Real Madrid szakvezetője, José Mourinho ünnepre készül a találkozón, hiszen 100. európai kupameccsén vezetheti aktuális csapatát. Apró szépséghiba,hogy nem a kispadról, hiszen továbbra is eltiltását tölti.

20:20 - "Az Ajax több kulcsjátékosát is elveszítette, távozott Marteen Stakelenburg és Luis Suárez is, ám a gerinc évek óta együtt játszik, az erejük ebben van. Nem gondolom, hogy tavalyhoz képest gyengültek volna" - nyilatkozta a találkozó előtt Álvaro Arbeloa, a Real védője, aki tavaly Amszterdamban betalált a hollandok hálójába.

20:18 - A Bajnokok Ligája előző kiírásában nem hozott szoros mérkőzést ez a felállás, hiszen Spanyolországban 2-0-ra, Amszterdamban 4-0-ra nyert José Mourinho csapata. Tavaly Álvaro Arbeloa is betalált a hollandok kapujába, a védő most is Real-győzelemre számít.

Bajnokok Ligája
D-csoport
REAL MADRID-AJAX 3-0 (2-0)
Madrid, Bernabéu Stadion, v: Mark Clattenburg (angol).
Real Madrid: Casillas - S. Ramos, Varane, Carvalho, Arbeloa - Khedira, X. Alonso - Ronaldo, Özil (Altintop, 84.), Kaká (Di María, 75.) - Benzema (Higuaín, 75.). Vezetőedző: José Mourinho. Cserepad: Adán, Albiol, Granero, Altintop, Lassana Diarra, Higuaín, Di María.
Ajax: Vermeer - Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita - Eriksen, De Jong, Janssen (Enoh, 51.) - Szulejmani (Ebecilio, 71.), Sigthórsson, Börrigter (Serero, 83.). Vezetőedző: Frank De Boer. Cserepad: Cillessen, Ooijer, Blind, Enoh, Serero, Ebecilio, Bulikin.
Gólszerző: Ronaldo (25.) , Kaká (41.), Benzema (49.)
Sárga lap: Carvalho (19.)