NB I előzetes

Újpesten már a lét is tét

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 10. fordulója. A legutóbb a Pápa elleni mérkőzését öt perc alatt megfordító Haladás a továbbra is vészhelyzetben lévő Újpesthez látogat.

Miközben az utóbbi hetekben az Újpest játéka egyre inkább megközelítette az élvonalbeli szintet, a háttér is feltűnően nyugalmasnak tűnt. Sehol egy vita, sehol egy kirúgás, már-már azt hihettük, hogy a szakmával együtt a klubházban is normalizálódik a helyzet.
OTP Bank Liga 10. forduló
Újpest FC–Haladás Sopron Bank  Szusza Ferenc Stadion, 09.24., szombat, 17.30 TV: Sport1 Vezeti: Veizer Roland (dr. Varga Zs., Demeter J.)
Hathárom-tipp: x

Aztán egy nappal a Haladás elleni bajnoki előtt kirobbant(ották) a Pollák-ügy(et), a hangulat tehát újra a régi. Sőt, ha lehet, még kritikusabbá vált a helyzet, a legfrissebb hírek szerint ugyanis felszámolási eljárás indult az Újpest FC Kft. ellen. Ez pedig már akár a klub létét is veszélyeztetheti. Zoran Szpisljaknak ilyen körülmények között kell csapatot, taktikát összeállítani, ami ha a még mindig csapatnyi sérültet is hozzávesszük, már-már lehetetlen vállalkozásnak tűnik. A lilák vezetőedzője mindezek ellenére optimista, ha más nem is, a hétközi sima váci kupagyőzelem – még Pollákkal - adhat némi reményt az eredményes bajnoki folytatáshoz.  ,,Nagyon nehéz mérkőzésre számítok, a Haladás jól szervezett, agresszív csapat – nyilatkozta az Újpest vezetőedzője a klub honlapján. - A 4-1-es hétközi siker jót tett a csapatnak, növelte az önbizalmunkat, viszont így kevesebb időnk maradt edzeni a szombati mérkőzés előtt. Mindenkinek a legjobbját kell nyújtania ahhoz, hogy megszerezzük a következő három pontot. Számítok a szurkolókra, remélem, hogy sokan kijönnek a stadionba segíteni a csapatnak”.
Ha valamikor, most óriási szükség lesz a lila-fehér szurkolókra, hiszen nem elég, hogy Pollákot átmenetileg felmentették az edzések alól, a Vácott megsérült Kabát Péter játéka is kérdéses.
Ami nem kérdéses, az a szombathelyiek jókedve. A Lombard elleni hajrá (egyenlítés a 87., győztes 11-es gól a 92. percben) alapvetően meghatározta a heti edzések hangulatát, a Sopron elleni győztes kupameccs is növelte az önbizalmat, amit ha sikerül átmenteni és megtartani az újpesti bajnokira is, akkor a pontszerzés bőven benne van a pakliban. A vasiak egyébként már pénteken elindultak a mérkőzésre, délután Vecsésen tréningeztek, majd Aczél Zoltán vezetőedző a haladasfc.nyugat.hu-nak nyilatkozva elmondta, mit vár a számára személyes emlékeket is előidéző találkozótól:
,,Tudjuk, látjuk, hogy vannak problémák Újpesten, de mégiscsak egy tradicionális klubról van szó - ráadásul a pályafutásom jelentős részét jómagam is a negyedik kerületben töltöttem el. Videóztunk bőszen a héten, látni véltük azt, mik az ellenfél hibái, és mik az erősségei. Az előbbieket kell kihasználnunk, az utóbbiakat tompítanunk."  Egyvalaki számára különös jelentőséggel bíró meccs lesz a szombati, Rózsa Dániel, a Haladás kapusa a 100. bajnoki találkozóján lép pályára.

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)*
Újpest - Haladás
ellenfél eredmény pontszám
ÚJPEST      
Paks(LK) 3-3 0,5  
Kecskemét(LK) 3-4 0  
Pécs(NBI) 4-1 2  
Bp. Honvéd(NBI) 0-2 0  
Vác(MK) 4-1 2,50  
Aktuális forma-index*   1,00  
HALADÁS      
ZTE(LK) 2-1 1  
Győr(LK) 2-2 0,25  
Videoton(NBI) 0-1 0  
Pápa(NBI) 2-1 2  
Sopron(MK) 2-0 2,50  
Aktuális forma-index*   1,15  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)