Atlétika

Gebre ismét világcsúcsért fut Berlinben

  • VNA

Újra rajthoz áll Berlinben Haile Gebrselassie. Az etióp olimpiai bajnok három éve éppen a német fővárosban futotta a maratoni táv máig érvényes világcsúcsát.

Vasárnap immáron 38. alkalommal rendeznek Berlin utcáin maratoni futóversenyt, ahol ismét rajthoz áll az etiópok olimpiai és világbajnoka, Haile Gebrselassie. A német fővárosban korábban már négyszer is győztes Gebre elmondta, hogy remek formában van, mindent lehetségesnek gondol, így azt sem tartja kizártnak, hogy megdönti a 2008-as berlini futása (2:03.59) óta még mindig fennálló saját világrekordját.

Áprilisban ugyan a kenyai Geoffry Mutai Bostonban ennél is jobb időt (2:03,02) futott a 42.195 méteres távon, de azt a túlzott hátszél és a pálya kedvező jellege miatt nem hitelesíthette új rekordként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). Gebrselassie ugyan tavaly már a visszavonulását is bejelentette ám végül meggondolta magát és úgy döntött, hogy a londoni olimpián is szeretne sikeresen szerepelni.

A mindig mosolygós etióp futó számára most nem az ötödik berlini siker a fontos, hanem az, hogy kvalifikációt fusson a 2012-es nyári olimpiára. „Az idő fontosabb számomra most, mint maga a győzelem. Mindenki a londoni olimpiai aranyról álmodik. Amikor elkezdtem a maratoni futást, nekem is kettős célom volt. Szerettem volna világcsúcsot futni és olimpiai bajnok is lenni. Az egyik ezek közül még hiányzik” - nyilatkozta a hétvégi verseny előtt, amelyet az Eurosport vasárnap reggel 8.45-től kezdődően élőben közvetít.