Nemzetközi foci

Szigorodnak Lengyelországban a huliganizmus elleni törvények

  • MTI

Bronislaw Komorowski lengyel államfő aláírta a tömegrendezvények biztonságáról rendelkező törvény módosítását, amely eredményesebb hatósági fellépést tesz lehetővé a huliganizmus ellen olyan nagy sporteseményeken, mint amilyen például a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság.

Kötelező lesz elektronikus személyazonosító rendszer fokozatos bevezetése 2014-ig minden olyan létesítményben, ahol labdarúgó-mérkőzéseket rendeznek, és lehetővé válik büntetőeljárás lefolytatása a garázdák ellen már a rendezvény helyszínén.

A meccseken legfeljebb 3,5 százalék alkoholtartalmú szeszes italok árusíthatók, kivéve a nagy kockázatú rendezvényeket, ahol ez sem megengedett. Az előírás megszegőit szabadságvesztésre vagy legkevesebb 2 ezer zloty (kb. 140 ezer forint) pénzbírságra ítélhetik. Az arc eltakarásáért ugyancsak szabadságvesztés vagy pénzbírság jár.

Veszélyes eszközök, éles tárgyak birtoklása szabadságvesztéssel vagy 3 ezer zloty pénzbírsággal büntethető. A hamis bombariadót keltő személyek hat hónaptól nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Büntetendő lesz az egyik szektorból a másikba való átjárás, vagy a stadionba való illegális belépés is.