Atlétika

Vita a női maratoni világrekord körül

  • Vásárhelyi Tamás

A neves maratoni futóversenyek szervezőinek nem tetszik az IAAF közelmúltban hozott döntése, amely megváltoztatta a világrekord értelmezését a nőknél.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a tegui világbajnokság idején hozott döntést arról, hogy a jövőben csak az olyan versenyeken elért eredményt hitelesíti női világrekordként, amelyen kizárólag női futók vettek részt. Az olyan rekordokat viszont, amelyeket vegyes (tehát férfiakat is magába foglaló) mezőnyben értek el, csak a „világ legjobb eredménye titulussal” fogadja el. A vasárnapi berlini maratoni előtt ezen döntés ellen lázadozott az öt kiemelt maratoni verseny szervezőit tömörítő szervezet (WMM - World Marathon Majors) valamint a közel 300 nemzetközi maratoni verseny szervezőit magában foglaló AIMS is.

„A külön női verseny szervezése hatalmas összegeket emészt fel, ami még úgy sem könnyű, ha valaki a New York-i vagy a londoni mintát követve a női elit futókat 30-40 perccel korábban indítja. Ezzel az útvonal biztosítás költségei jócskán megemelkednek, amelyet csak a legnagyobb versenyek tudnak felvállalni. A kezdeményezés Japánból indult útjára, ahol Tokióban rendeznek külön a hölgyeknek is maratoni futóversenyt” - nyilatkozta a hatharom.com-nak a Budapest Sportiroda vezetője, Kocsis Árpád. „Paula Radcliffe világrekordja szerintem hosszú ideig fenn fog még állni, amelyet Bob Beamon korábbi távolugró rekordjához lehetne hasonlítani. Ennek a csúcsnak a megdöntésére csak a legnagyobb versenyek pályázhatnak eséllyel, ahol komoly pénzdíjjal nagyon erős mezőnyt kell összetoborozni ahhoz, hogy sikerülhessen a csúcsdöntés. A kisebb versenyeket, így a budapesti maratonit ez a téma nyilvánvalóan nem érinti, de ha továbbgondoljuk a kérdést, akkor előbb-utóbb szóba jöhet az is, hogy országos csúcsokat lehet-e majd vegyes mezőnyben is elérni. Ez a kérdéskör pedig már számos verseny szervezőit aggaszthatja” - tette hozzá a sportvezető.

Paula Radcliffe a női maratoni futás világrekordere

A WMM és az AIMS képviselői meg vannak győződve arról, hogy az IAAF döntése nem tesz jót az utcai futásnak, hiszen a két párhuzamosan futó rekord lista átláthatatlan viszonyokat teremtene. A most megszavazott szabályok szerint ugyanis nem 2:15,25 lenne a világrekord (Paula Radcliffe - 2003 London), hanem a szintén a brit atlétanő által két évvel később Londonban elért 2:17,42-es időeredmény. A két szervezet vezetői úgy vélik, hogy a világon futott maratoni versenyek döntő többségében férfiak és nők egyszerre futnak, így nem lenne értelme két külön rekord listát vezetni.

„Ez a vita inkább egy viharnak tekinthető egy pohár vízben. Az oka talán az lehet, hogy az IAAF szeretné elérni, hogy a világbajnokságon rendezett maratoni futó versenyek legyenek a legrangosabbak, ami a kiemelt versenyek, így Boston, London vagy Berlin maratonijai mellett most abszolút nem így van. A WMM vezetése viszont érthető módon ragaszkodik az eddigi rendszerhez és nem akar a korábban megszokott jogairól és lehetőségeiről lemondani.” - mondta Kocsis Árpád, akit most az október másodikán Budapesten immáron 26. alkalommal sorra kerülő maratoni futóverseny szervezése köt le.