Forma-1

Rubens Barrichello 2012-ben is versenyezne

  • MTI

A következő szezonban is a Forma-1-ben szeretne versenyezni Rubens Barrichello, a Williams istálló brazil pilótája, aki a hétvégi Szingapúri Nagydíjon 321. alkalommal lesz ott a rajtrácson.

 A 39 éves versenyzőnek ez a 19. idénye az autósport elitkategóriájában, de elmondása szerint minden szempontból készen áll arra, hogy 2012-ben teljesítse a jubileumi, 20. szezonját is.

"Fizikailag jobb állapotban vagyok, mint 18 éves koromban" - nyilatkozta a hétvégi futam helyszínén Barrichello. "Az évente esedékes vizsgálatok az idén is egyértelműen megmutatták, hogy kiváló formában vagyok."

Barrichello készen áll 2012-re - Fotó: AFP

A Forma-1-es rajtok számát tekintve csúcstartó brazil pilóta azt mondta, a sebesség a szenvedélye, ezért folyamatosan tárgyal a Williams istállóval a folytatásról.

"Az F1-ben a tapasztalat önmagában kevés, emellett gyorsnak is kell lenned. Amit én nyújthatok egy csapatnak az a sebességem, a tapasztalat bónuszként kapcsolódik ehhez."

Barrichello 1993-ban, a Jordan egyik autójában debütált a Forma-1-ben, majd 1997-ben a Stewarthoz szerződött, 2000-től pedig a Ferrari versenyzője volt, pályafutása legsikeresebb szakaszát itt töltötte, 2002-ben és 2004-ben a pontverseny második helyén zárt. Az olasz istállótól a 2005-ös év végén távozott, s előbb a Honda, majd a Brawn GP pilótája volt, tavaly a Williamshez igazolt.

"A Forma-1 rengeteg változáson ment át, a kormánykeréken például 1993-ban egy gomb volt, most pedig 22" - fogalmazott Barrichello. "Kicsit több gombot kell nyomkodnom, ugyanakkor a lényeg megmaradt: az autók évről évre gyorsabbak, minden egyes futamon körrekordokat döntünk."

A brazil versenyző pályafutása során 11 futamgyőzelmet aratott, 68 alkalommal állhatott fel a dobogó valamelyik fokára, összesen 658 pontot gyűjtött, ezen kívül 14 pole pozíció és 17 leggyorsabb kör fűződik a nevéhez.