La Liga

Valenciában állítaná meg a listavezetőt a Barca, Santanderben javítana a Real

Szerdan öt találkozóval folytatódnak a spanyol labdarúgó-bajnokság küzdelmei: a címvédő Barcelona az eddig százszázalékos listavezető Valencia otthonába látogat, míg a Real Madrid a Racing Santander vendége lesz.

Málaga - Athletic Bilbao 20.00 hatharom-tipp:1A nyáron alaposan megerősített Málaga a még nyeretlen Athletic Bilbaót látja vendégül. A két együttes legutóbbi négy találkozója egyaránt döntetlennel zárult, utoljára 2009 januárjában a Bilbao győzte le aktuális ellenfelét 3-2-re. A hétvégi fordulóban ellentétes "utat" járt be a két csapat: a baszkok odahaza maradtak alul az újonc Betisszel szemben, míg a kék-fehérek Mallorcáról hozták el a három pontot. Az erőviszonyokat és a pillanatnyi formát nézve hazai pályán Manuel Pellegrini alakulata számít az esélyesnek, de a tavalyi évben a Bilbao megmutatta, hogy képes váratlan eredmények elérésére.

Racing Santander - Real Madrid 20.00 Tv: Sport 2
Hatharom-tipp:2
Egyértelműbb a helyzet a Racing-Real párharcban, a királyiak ugyanis utoljára 2007-ben kaptak ki a Santandertől, az azóta lejátszott 8 mérkőzésen a fővárosiak 17-2-es gólkülünbséget és nyolc győzelmet számlálnak. José Mourinho fiai a hétvégén kínos vereséget szenvedtek a Levante vendégeként, Sami Khedira 40. percben begyűjtött második sárga lapja megpecsételte a "blancók" sorsát. A Real nem engedhet meg magának újabb botlást, hiszen máris ponthátrányba került a Barcelonával szemben, pedig a sorsolás alapján a katalánok járják a nehezebb utat. A portugál tréner nem számolhat szerdán az eltiltott németre, valamint két honfitársára, Fabio Coentraóra és Pepére sem. Utóbbi kettőt ráadásul hosszabb időre lesz kénytelen nélkülözni Mourinho, márpedig az eddigi mérkőzések alapján mindketten a "Special One" kedvenceinek számítottak. Velük vagy nélkülük, a Realnak kötelező a győzelem a "hegylakók" ellen, ami nem is tűnik megoldhatatlan feladatnak számukra. 

Atlético Madrid - Sporting Gijón 20.00 hatharom-tipp:1Egyre bizakodóbbak lehetnek a másik nagy madridi klub hívei, mert csapatuk, úgy néz ki, rátalált a "helyes" útra, amiben komoly szerepe van a nyáron szerződtetett gólzsáknak, Radamel Falcaónak. Azt sejteni lehetett, hogy ha a kolumbiainak "megindul a szekere" akkor sok örömet okozhat az Atlético szimpatizánsoknak, de úgy néz ki, erre talán a vártnál is kevesebb időre volt szüksége. Az első fordulóban még nem lépett pályára, de azóta már betalált az Európa Ligában és a bajnokságban is (a Santandernek legutóbb egy mesterhármast hintett) - csapata pedig egymás után két győztes mérkőzéssel a háta mögött várja a Sporting Gijón elleni derbit. Utóbbiak számára nem könnyű mostanában az "élet", hiszen legutóbb a Sevillát fogadták - kevés sikerélménnyel, és nem lebecsülve a piros-fehérek játékerejét, a Vicente Calderónban sem számíthatnak sok jóra az egyre inkább formába lendülő "indiánok" ellen.

Rayo Vallecano - Levante 20.00 hatharom-tipp:2A "nagyok árnyékában" létező két kiscsapat randevúján egyaránt két ötpontos gárda csap majd össze. A Vallecano legutóbb a városi derbin a madridi Getafét fektette két vállra, míg a Levante világraszóló sikert ért el a százmilliókat érő Real Madrid ellen. Három forduló elteltével mind a két legénység még veretlen a Primera Divisónban, és bizony könnyen elképzelhető, hogy ez így is marad majd a szerdai találkozó után is.

David Villa a Bracelona csatára korábbi csapata, a Valencia ellen
Valencia - Barcelona 22.00
Tv: Sport 2
hatharom-tipp: 2
A játéknap kétségtelenül legizgalmasabb összecsapása a listavezető és a címvédő találkozása lesz: a Valencia a Mestallában méri össze erejét a Barcelonával. A Valencia immáron két esztendeje stabilan a két gigász mögött helyezkedik el a Ligában, de a katalánok ellen nem sok sikerélménye volt az utóbbi években. A "denevérek" utoljára egy 2007-es Király Kupa mérkőzésen győzték le a gránátvörös-kékeket, de a többi "üldözőtől" eltérően rendre nagy(obb) ellenállásra készteti a Barcelonát. A tavalyi szezonban Guardioláék egy soványka 1-0-s sikert arattak Valenciában, bár valószínűleg ezzel az eredménnyel most is elégedettek lennének. A hazaiak ugyan a nyáron elveszítették legértékesebbnek vélt kincsüket (Juan Mata a Chelsea-be szerződött), de mint kiderült Roberto Soldado személyében megtalálták az új "David Villát". A Real Madrid saját nevelésű játékosa fantasztikusan kezdte a 2011-2012-es idényt, a bajnokságban 3 mérkőzésen eddig öt alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját, kiváló formája pedig "kifezetődő" csapata számára is.  Hogy vajon a Barcelona védelme képes lesz-e megállítani a gólgyárost, az jó kérdés, mindenesetre megy a "ködösítés" Gerard Piqué játéka körül. A hét elején még biztos volt, hogy csak a lelátóról - vagy a kispadról - tekinti meg csapata rangadóját, de a legújabb hírek szerint az is elképzelhető, hogy ott lesz a pályán a szerda este tízkor kezdődő mérkőzésen. Pep Guardiola szokásához híven "körbeudvarolta" aktuális ellenfelét, de talán jelen esetben mindezt joggal tette. "Pillanatnyilag ők vezetik a bajnokságot, teszik mindezt teljesen megérdemelten, mert valóban nagyon erős csapatot alkotnak. Remek edzőjük van, aki megmutatta, hogy olyan játékosok elvesztése után, mint Villa, Silva vagy Mata is képesek a jó eredményre, és ezt a mostani szezonban is bebizonyítják." A katalán sikertréner szerint fontos, hogy megtalálják a megfelelő felállást Valenciában, ezért elképzelhető, hogy a Barcelonától kissé szokatlan, négyvédős rendszerben állnak majd fel. "Az Osasuna ellen Alves egy sorral feljebb léphetett, de a Mestallában három védővel futballozni nagy kockázatot jelent. Hogy négy vagy három hátvéddel állunk-e majd fel, azt csak a mérkőzés előtt döntjük el"- nyilatkozta Guardiola. Az Osasuna elleni örömfoci ellenére az borítékolható, hogy nem lesz könnyű dolga a katalánoknak.