Kosárlabda

Magyar származású NBA-játékosok szerepelhetnek a válogatottban

  • MTI

Felvenné a magyar állampolgárságot Nick Fazekas, az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) is megfordult center, akivel szerződtetéséről is tárgyal az Albacomp csapata.

A Nemzeti Sport keddi számában megszólalt Halm Roland, a székesfehérvári együttes szakosztály-igazgatója, aki kiemelte: több tárgyaláson vannak túl Fazekassal, a játékos örömmel lenne magyar állampolgár.

A center nagyszülei 1956-ban menekültek az Egyesült Államokba. Ő maga a Nevada Egyetem történetének legeredményesebbje lett, 2007-ben pedig az amatőr játékos-választáson, az úgynevezett drafton a 31. helyen foglalta le a Dallas Mavericks. A texasi klubban négy, a Los Angeles Clippersben pedig 22 mérkőzést játszott. Később a francia és a belga bajnokságban is megfordult, legutóbb pedig az NBA alatti D-ligában szerepelt a Reno Bighorns színeiben, ám sérülés miatt csak tizenkét meccsen lépett pályára.

"Ha Fazekas nem lett volna sérült a mögöttünk álló idényben, talán szóba sem kerül, hogy a magyar együttesbe igazoljon, talált volna nívósabb bajnokságban szereplő együttest" - ismerte el Halm.

Hozzátette: örülne, ha a héten lezárulna a tárgyalássorozat, hiszen egyre jobban szorítja őket az idő.

Sterbenz Tamás, a magyar szövetség főtitkára elmondta: ő személy szerint támogatja, hogy a magyar gyökerekkel rendelkező Nick Fazekas szerepeljen a nemzeti csapatban. Hangsúlyozta: Kiss Norbert elnökségi tag hamarosan az Egyesült Államokba utazik, egyeztet a centerrel, valamint a Cleveland Cavaliers játékosával, Luke Harangodyval a magyar válogatottbeli szereplésről.