Sportpolitika

Elemi érdekünk, hogy sportoló nemzetté váljunk - Szekeres Pál

  • MTI
Címkék:

Hatalmas volt az érdeklődés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) és a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) keddi konferenciáján, amelyet az országos sportszakember továbbképzés részeként rendeztek meg a sportági szövetségek képviselőinek részvételével.

Az eseményen előadást tartott többek között Szekeres Pál, a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára és Gémesi György, az NSSZ elnöke is.

 "A kormány egy évvel ezelőtt súlyos örökséget vett át, a sport támogatottságának hanyatlása miatt a sportszféra majd minden területe jelentősen erodálódott, s ennek eredményeként számos sportegyesület súlyos válságba került" - idézett Szekeres Pál megnyitójából a NEFMI beszámolója. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kilábaláshoz a sportról szóló törvény újraszabályozására és új gondolkodásmódra van szükség: "Elemi érdekünk, hogy sportnemzet státuszunk megtartása mellett sportoló nemzetté váljunk" - jelentette ki.

Gémesi György a sport komplex lehetőségeit és hatásait vázolta fel az érdeklődőknek, míg Molnár László, az államtitkárság kabinetfőnöke a hazai és európai uniós forrásokból történő sportcélú fejlesztési lehetőségekről szólt. Bardóczy Gábor, a NEFMI főosztályvezetője a sportról szóló törvény újraszabályozásának fő irányvonalait, Fazekas Attila főosztályvezető-helyettes pedig annak lehetséges perspektíváit ismertetve kiemelte a vállalkozói szférát érintő adóváltozás (társasági adó) jelentőségét, melynek köszönhetően milliárdos nagyságrendű plusz összegek jelenhetnek meg a sportfinanszírozásban.

A Nemzeti Sportintézet igazgató-helyettese, Lukács Zsuzsanna a látvány-csapatsportok társasági adóból való közvetett állami támogatás aktuális helyzetéről és az eddigi tapasztalatokról tájékoztatta a résztvevő sportszakembereket. Sterbenz Tamás, a Semmelweis Egyetem docense a Sportágak versenyképessége - a versenyrendszerek hatásai címmel tartott előadást. Az NSSZ részéről Györfi János stratégiai főtanácsadó Változás és állandóság - Sport, mint tartó erő című prezentációjában beszélt a sport fontosságáról és szerepének megerősítéséről.

A NEFMI közleménye szerint a "Változások a magyar soros uniós elnökség alatt a sport területén" címmel tartott előadásában Szekeres Pál az Európai Unió politikájában megszülető döntésekről és a sporthoz kapcsolódó új irányokról adott tájékoztatást. A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság a magyar elnökség alatt tette közzé első sport témájú Bizottsági Közleményét, melynek nyomán körvonalazódtak az uniós fellépési területek. Ennek alapján az államtitkárság elkészítette az unió első sportmunkatervét, mely három évre határozza meg a sportirányú cselekvéseket. A magyar elnökség zárónapján megjelent az Európai Bizottság 2014-2020-ig tartó pénzügyi keretjavaslata is, melyben a sport már új területként kapott szerepet.