Nemzetközi foci

A magyarokhoz hasonlóan tiltakoztak a svéd szurkolók is

  • MTI

A mérkőzés első 10 percében csendben maradt az a közel 25 ezer szurkoló, aki kilátogatott hétfő este a svéd labdarúgó-bajnokságban sorra került AIK-Djurgarden rangadóra, így tiltakozva a helyi futballszövetség és a média - a drukkerek megítélése szerint - rágalmazási kampánya ellen.

Svédországban 34 futball- és hokiszurkolói klub indított mozgalmat azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a drukkerek viselkedése egyáltalán nem olyan veszélyes és ártalmas, mint amilyennek azt a labdarúgó-szövetség és a média ábrázolja.

Korábban az AIK és a Djurgarden mérkőzéseit is félbe kellett szakítani, mert a szimpatizánsok petárdákat dobáltak a pályára, a Malmö és a Helsingborg összecsapását pedig azért kellett idő előtt lefújnia a játékvezetőnek, mert utóbbi együttes kapusát, Par Hanssont megtámadta egy szurkoló. Emellett egy labdaszedő, az egyik asszisztens és egy operatőr is megsérült, amikor a nézők petárdákat hajítottak a játéktérre.

A drukkerek szerint a futballszövetség túl szigorú intézkedést hozott, amikor úgy döntött, kitiltja a pirotechnikai eszközöket a stadionokból, és megbünteti azokat a klubokat, amelyeknek szimpatizánsai a játékvezetőket sértő rigmusokat skandálnak.

A hétfő esti találkozót a Djurgarden nyerte 1-0-ra, de a játékot hat percre le kellett állítani a második félidőben, a szurkolók által gyújtott tűzijátékok és petárdák miatt ugyanis sűrű füst ereszkedett a pályára.