NFL

Cam Newtonék majdnem meglepték a címvédőt

  • Molnár Dávid

Magyar idő szerint vasárnap este 7-kor folytatódott az amerikai profi fociliga, az NFL a második forduló első tíz mérkőzésével. A címvédő Green Bay Packers a szezont vereséggel kezdő Carolina Panthers otthonába látogatott, ahol az újonc irányító által vezérelt Panthers majdnem megtréfálta Aaron Rodgerséket, de a rutin végül a Packers javára billentette a mérleg nyelvét.

Az első félidőt követően Cam Newtonék 13-7-re vezettek - Newton egy touchdownnal vetette észre magát -, azonban a harmadik és negyedik negyedben Mason Crosby rúgójátékának és Rodgers két touchdownjának köszönhetően megfordították a mérkőzést, és 30-23-ra nyertek. Bár a tavalyi 1/1-es Newton kiosztott egy touchdownt Brandon LaFellnek még az első negyedben, majd a negyedikben 4 yardos futást követően maga is touchdownt ünnepelhetett, mégis ismét a kritikák célkeresztjébe került, hiszen háromszor is eladta a labdát az ellenfélnek. Így hiába fűződik Newton neve mellé 432 yard, és 60.9%-os passzolási hatékonyság, mégis a túloldalt játszó Aaron Rodgerst éltették, aki szinte hibátlan meccset hozott le 308 yarddal, 2 TD-nal, és 63%-os hatékonysággal.

Cam Newton passzol a Carolina Panthers és a Green Bay Packers NFL-mérkőzésén 2011 szeptemberében

A Pittsburgh Steelersnek sikerült kiköszörülnie az első fordulóban esett csorbát, amikor Ben Roethlisbergerék Baltimore-ban 35-7-re kikaptak. Hazai pályán fogadták ezúttal a Seattle Seahawks gárdáját, és tökéletes védekező munkájuknak hála nyertek 24-0-ra.

A Pittsburgh domináns játékát másolta le a Detroit Lions és a New York Jets is a Kansas City illetve a Jacksonville ellen. Az idei meglepetéscsapat titulust már a szezon előtt sokan a Lionsnak adták, és eddig úgy tűnik, hogy a rájuk voksolóknak lesz igazuk. Matthew Staffordék 48-3-ra győzedelmeskedtek hazai pályán a Kansas City Chiefs ellen, mindezt úgy, hogy az utolsó negyedben a hazai csapat három touchdownnal biztosította be fölényes győzelmét. A Lions irányítója 4 TD-t osztott ki, bár dobásainak csupán 59%-a ért célba. A Jets a Jacksonville Jaguars ellen mutatott be iskolajátékot, Nick Folk három FG-jával és Mark Sanchez két TD-jával 32-3-ra diadalmaskodtak.

A New Orleans Saints John Kasay rúgó- illetve Drew Brees kiváló dobójátékának hála 30-13-ra megverte a Chicagót, és kijavították első fordulóbeli bukdácsolásukat a címvédő ellen. Kasay három mezőnygólt is lőtt, köztük egy 53 yardost, míg Brees 70%-os dobási hatékonyságával, illetve három TD-jával emelkedett ki a mezőnyből – utóbbiak között volt egy 79 yardos passz Devery Hendersonnak a második negyed elején, amivel a Saints átvette a vezetést.

Igazán izgalmasra kerekedtek az Oakland-Buffalo, a Tampa Bay-Minnesota és az Arizona-Washington találkozók. A Bills és a Raiders mérkőzése leginkább egy autóversenyhez hasonlítható, ahol a csapatok fej-fej mellett haladtak egészen a végéig, amit a Bills nyert meg 38-35-re. Bár az első negyed nem hozott egy pontot sem egyik fél számára se, az utolsó játékrészben öt TD-t is láthatott a közönség, hármat a hazaiaktól és kettőt a vendégek részéről. A két irányító, Ryan Fitzpatrick illetve Jason Campbell a vendégektől egyaránt 3, illetve 2 TD-nal vette ki részét az őrületből, és Campbell nevéhez még egy 1 yardos futás is fűződött, amivel a második negyed végén még 21-3-ra vezetett a Raiders.

A Tampa Bay a Steelershez hasonlóan javítani ment Minnesotába, azonban az első félidő után még nagyon úgy tűnt, hogy csúfos vereségbe szaladnak bele Raheem Morris fiai. LeGarrette Blount két rush-sal segítette hozzá a Buccaneerst a meccs megfordításához – többek között 31 másodperccel a játék vége előtt ő döntötte el a mérkőzést, amikor egy 4 yardos futást követően begyűjtötte a TD-ért járó hat pontot csapatának, majd Connor Barth extra pontjával kialakult a 24-20-as végeredmény.
Még ennél is szorosabbra sikeredett az Arizona és a Washington összecsapása, amit a Red Skins a véghajrában döntött el a maga javára. Graham Gano FG-jával a Washington 1:45 perccel a vége előtt szerzett másodjára vezetést a meccs során, de úgy tűnik a legjobbkor, hiszen ezzel nyertek 22-21-re. Graham Gano egyébként három mezőnygóljával oroszlánrészt vállalt a csapata győzelmében, amivel jelenleg vezetik az Eagles előtt a csoportjukat.

A kora este további mérkőzésein a Cleveland 27-19-re legyőzte idegenben az Indianapolist, míg a Tennessee hazai pályán 26-13-ra diadalmaskodott az első fordulóban a Pittsburghöt két vállra fektető Baltimore felett.

NFL
2. forduló
Washington Redskins-Arizona Cardinals 22-21
Tennessee Titans-Baltimore Ravens 26-13
Pittsburgh Steelers-Seattle Seahawks 24-0
New York Jets-Jacksonville Jaguars 32-3
New Orleans Saints-Chicago Bears 30-13
Minnesota Vikings-Tampa Bay Buccaneers 20-24
Indianapolis Colts-Cleveland Browns 19-27
Detroit Lions-Kansas City Chiefs 48-3
Carolina Panthers-Green Bay Packers 23-30
Buffalo Bills-Oakland Raiders 38-35