Premier League előzetes

Villas-Boas fiatalos lendülete Ferguson rutinja ellen

  • DA

A Premier League ötödik fordulójának vasárnapi játéknapja igazi csemegéket kínál az angol futball szerelmeseinek. A Liverpool a Tottenham vendége lesz, míg a címvédő Manchester United az elmúlt szezonban ezüstérmes Chelsea-t fogadja. Az Old Traffordon először néz szembe egymással a világ egyik legjobb, legtapasztaltabb edzője, Alex Ferguson és az újhullám jeles képviselője, a skóttól 36 évvel fiatalabb André Villas-Boas.

Tottenham Hotspur-FC Liverpool 14:30 Tv: Digi Sport Plus
Hathárom-tipp: 2
A Tottenham számára valódi erőfelmérőnek ígérkezik a Vörösök elleni találkozó, Harry Redknapp csapatának első fordulós meccse elmaradt a londoni zavargások miatt, majd a két manchesteri alakulattal, a Uniteddel és a Cityvel játszottak, s a papírformának megfelelően vereséget is szenvedtek, a legutóbbi hétvégén magabiztosan nyertek a Wolverhampton vendégeként. Mivel úgy tűnik, az MU, a City, és a Chelsea erősebb a riválisainál az idén, a Spurs számára a Liverpool és az Arsenal elleni összecsapások lehetnek kiemelten fontosak, ha ugyanis csak három csapat előzi majd meg a szezon végén a Spurst, akkor a negyedik, Bajnokok Ligája-selejtezős helyet megkaparinthatja. Így gondolkodik a Srakantyúsok menedzsere, Harry Redknapp, de a Vörösök mestere, Kenny Dalglish, is.

Nagy mérkőzés, nagy rangadó lesz, már várom. Igazi erőpróba lesz, semmiképp sem szeretnék zsinórban a második hazai bajnokinkat elveszíteni. A Liverpool remekül rajtolt, aztán múlt héten kikaptak a Stoke-tól, de szerintem ez nem olyan nagy meglepetés, mert ilyenkor az elején még minden meccs nehéz. Biztos vagyok benne, hogy tavasszal ott lesznek a végelszámolásnál, úgy gondolom, hogy a Liverpool az Arsenal és mi leszünk harcban a BL-t érő maradék helyekért. Kemény csata lesz, de remek játékosok alkotják a csapatomat, és jövőre is ott leszünk a BL-ben!” - fogalmazta meg elvárásait Redknapp.

„A vasárnapi kemény meccs lesz, hiszen a Tottenham is be szeretne jutni a Bajnokok Ligájába, ahogyan mi is. Felkészültünk ellenünk, majd kiderül, hogy ez mire lesz elég. Bízom benne, hogy élvezetes mérkőzést láthatunk” - hangzottak Kenny Dalglish Redknappével szinte tökéletesen egybecsengő szavai. A menedzser egyedül a csapatkapitány Steven Gerrarddal nem számolhat a White Hart Lane-en, Redknapp William Gallas, Aaron Lennon, Michael Dawson és Ledley King játékával nem számolhat.

A felek legutóbbi, májusi összecsapás valóban kupaindulást érő helyről döntött, a Spurs Rafael van der Vaart góljával és Luka Modric büntetőjével 2-0-ra győzött az Anfielden és indulhatott az Európa Ligában.
   
Fulham-Manchester City 16:00
Tv: Digi Sport Plus
Hathárom-tipp: 2
A korábbi REAC-hálóőr Somogyi Csabát foglalkoztató Fulham az egyelőre hibátlan mérleggel második Manchester Cityt látja vendégül. A kékmezeseknél az Edin Dzeko-Sergio Agüero csatárkettős 12(!) gólnál jár, a Boltont és a Tottenhamet is két vállra fektették már idegenben, hét közben ugyanakkor megtorpant Roberto Mancini fiainak lendülete, 1-1-es döntetlent játszottak hazai pályán a Napolival a BL-nyitányon.

A felek elmúlt tíz összecsapásából mindössze kettőt nyert meg a Fulham, a négy City-siker és a négy döntetlen mellett. Martin Jol együttese eddig mindössze két pontot szerzett a PL-ben, győzelem nélkül áll, amit roppant nehéz lesz a City ellen kiharcolni. Ezzel a londoniak kapusa, Mark Schwarzer is tisztában van.

„Mindannyian tudjuk, milyen erőt képvisel a City, de ugyanúgy elvárás a győzelem és a három pont megszerzése. Ez nehéz lesz, de nem lehetetlen. Figyelem őket a televízióban, tisztában vagyok vele, hogy milyen keretük van. Remélem, hogy egy napon elkapjuk őket. A Manchester City elleni mérkőzés óriási kihívás, de ez jelenti a futball lényegét” – hangolt a megmérettetésre a rutinos ausztrál hálóőr.

Lampard és Rooney nagy csatát vívhat ezúttal is - Fotó: AFP


Manchester United-Chelsea 17:00
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1
A hétvége csúcsrangadóján az éllovas United (négy győzelemmel, +15-ös gólkülönbséggel vezeti a tabellát) fogadja a harmadik, csak az első fordulóban botló (0-0 a Stoke otthonában) Chelsea-t. A hétközi BL-csoportkörben a Kékek vizsgáztak ötösre, 2-0-ra verték a Bayer Leverkusent, míg a United ikszelt a Benfica pályáján, de utóbbiból aligha lehet messzemenő következtetéseket levonni. Sir Alex Ferguson maga is elismerte, hogy a Sasok elleni BL-meccset beáldozták a rangadó „kedvéért”, elsősorban az volt a célja, hogy sérülés nélkül hozzák le a 90 percet. A döntetlen ellenére együttese kiváló formában várja a derbit, a nyolcgólos Wayne Rooneyval a csatársorban. Azért a Chelsea-t sem szeretnénk leírni, André Villas-Boas együttese is elkapta a fonalat, négy győzelemmel a hátuk mögött utaznak az Old Traffordra.

A párharcnak a menedzserek személye is különös pikantériát ad, Sir Alex 36 évvel fiatalabb kollégájával "csap össze", bár a 33 esztendős André Villas-Boas arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek a rangadónak nem kettejük külön harcáról kell szólnia. "Az én tapasztalataim és véleményem szerint ezt nem lehet leszűkíteni menedzseri szintre, szerepünk egy mérkőzésen minimális, a játékosokon múlik, hogy kellő motivációval futballozzanak és kibontakoztassák tehetségüket."

A Portóval az előző idényben triplázó szakember úgy véli, hogy bármilyen eredmény születik, abból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen csak négy kör ment le a pontvadászatból. Villas-Boas abban is bízik, hogy igazi, közönségszórakoztató játékot láthat az Old Trafford 76 ezres közönsége.

"Előfordul, hogy amikor ilyen mérkőzésekkel szemben ilyen komoly elvárásokat támasztanak, akkor ezek a rangadók pont a fordítottját mutatják a vártnak, unalmasak, a taktikai csatáról szólnak. Bízom benne, hogy most nem ez következik, mert ez távol áll az angol futballkultúrától.”
"Az európai porondon is jól sikerült a bemutatkozásunk. Ez a derbi egy óriási kihívás a számunkra, és remélem, a klubnál mindenki hozzáteszi a magáét ahhoz, hogy elhozzuk a három pontot az Old Traffordról” – tette hozzá a szakvezető.

És mit vár a csúcsrangadótól a világ egyik legtapasztaltabb, legsikeresebb trénere? „Az elmúlt hét évben mindig nagyon szoros mérkőzéseket játszottunk a Chelsea-vel. Általában csak egy gól szokott dönteni, erre számítok vasárnap is. Erős csapattal fogunk kiállni, fantasztikus mérkőzést várok. Most az egyedüliként hibátlan manchesteri csapatok vannak a figyelem középpontjában, de nem szabad elfeledkeznünk a Chelsea-ről. Nem kérdés, hogy minden sorozatban a végső győzelemért lesz harcban jövő tavasszal. Mindenkire nagyon veszélyes, nekünk is ügyelnünk kell. Fiatal, céltudatos menedzser irányítja a csapatot, ez a lendület viheti előre a játékosokat..”

Az éllovasnál Nemanja Vidics (vádli), Tom Cleverley (láb), Rafael (váll), Darren Gibson (boka) és Danny Welbeck (térd) hiányzik, de visszatérhet a védelembe Rio Ferdinand. A vendégeknél a három hete agyrázkódást szenvedő Didier Drogba a maródi. A formáját továbbra is keresgélő Fernando Torres padozhat, helyette Nicolas Anelka kaphat bizalmat Villas-Boastól.

A felek az előző szezonban négyszer is összecsaptak, a bajnokságban előbb a Chelsea, majd a United nyert 2-1-re, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében mindkétszer a Vörös Ördögök győztek és jutottak be az elődöntőbe -1-es összesítéssel. A május 8-i bajnoki lényegében a Premier League döntőjének illett be, Manchesterben Hernández és Vidics góljára csak Frank Lampard tudott válaszolni. A csapatok 19 alkalommal találkoztak az Old Traffordon, hétszer döntetlen született, a United hétszer, a Chelsea ötször nyert. Legutóbb 2010- április 3-án, azóta veretlen Sir Alex csapata az Álmok Színházában.

Sunderland-Stoke City 16:00
Hathárom-tipp: 1