Birkózó-vb

Nincs magyar szabadfogású kvóta

  • MTI

Mindhárom magyar szabadfogású birkózó, a 66 kilós Wöller Gergő, a 74 kg-os Hatos Gábor és a 120 kg-os Ligeti Dániel is gyorsan kiesett vasárnap az isztambuli olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, így a szakág egyetlen londoni indulási jogot sem szerzett. A zárónapon Iráni, amerikai és fehérorosz versenyző nyert aranyérmet.

Hatos és Ligeti rögtön az első, 16 közé jutásért rendezett meccsén kikapott. Előbbi a hozzá hasonlóan tavaly vb-bronzérmes kazah Abdulhakim Sapijevvel szemben maradt alul, miután két 0-0-s menetet követően mindkétszer ellenfele volt a kedvezményezett a ráadásban, míg utóbbi a vele együtt idén Eb-bronzérmes azeri Dzsamaladdin Magomedovtól szenvedett vereséget - részben egy vitatható bírói ítélet miatt. Mindkettőjük legyőzője alulmaradt az elődöntőben, így nem folytathatták a küzdelmet a vigaszágon, Hatos a 32., Ligeti pedig a 17. helyen zárt.
   
Wöller ugyan megnyerte első mérkőzését az ecuadori Yoan Blanco Reinoso ellen, de a nyolcaddöntőben kikapott az idei Európa-bajnoktól, az azeri Dzsabrajil Haszanovtól, s mivel ő is elbukott a fináléig vezető úton, így a magyar kiesett, összességében pedig 24. lett.
   
A zárónapon a 66 kg-osok között az iráni Mehdi Taghavi Kermani, a 74 kilósoknál az amerikai Jordan Burroughs, míg a 120 kg-ban a fehérorosz Alekszej Semarov szerezte meg az aranyérmet.
   
A magyarok vasárnapi kiesése azt is jelenti, hogy a szabadfogású csapat egyetlen olimpiai kvótát sem szerzett a vb-n, amelyen minden súlycsoport első hat helyezettje jutott londoni indulási joghoz.
   
A magyarok összesen három kvótát szereztek: a nőknél a 63 kilós Sastin Marianna ezüstérmével, míg a kötöttfogásúaknál az 55 kilós Módos Péter és a 120 kilós Deák Bárdos Mihály ötödik helyével váltott repülőjegyet Londonba.

A vb utolsó napján Iráni, amerikai és fehérorosz versenyző nyert aranyérmet. A világbajnokság éremtáblázatának élén Oroszország végzett négy arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel. A magyarok Sastin Marianna révén egy ezüstéremmel a 17. helyen zártak.

Eredmények:
szabadfogású 66 kg (46 induló), világbajnok:
Mehdi Taghavi Kermani (Irán)
2. Jonemicu Tacuhiro (Japán)
3. Dzsabrajil Haszanov (Azerbajdzsán) és Livan Lopez Azcuy (Kuba)
...24. Wöller Gergő
A döntőben:
Taghavi Kermani-Jonemicu 2-0 (1-0, 3-0)
 
szabadfogású 74 kg (45 induló), világbajnok:
Jordan Burroughs (Egyesült Államok)
2. Szadeg Szaid Gudarzi (Irán)
3. Asraf Alijev (Azerbajdzsán) és Davit Hucisvili (Grúzia)
...32. Hatos Gábor
A döntőben:
Burroughs-Gudarzi 2-0 (3-2, 4-1)
 
szabadfogású 120 kg (31 induló), világbajnok:
Alekszej Semarov (Fehéroroszország)
2. Biljal Mahov (Oroszország)
3. Dzsamaladdin Magomedov (Azerbajdzsán) és Davit Modzmanasvili (Grúzia)
...17. Ligeti Dániel
A döntőben:
Semarov-Mahov 2-0 (1-0, 1-0)