NB I előzetes

Mindent meg kell tennünk a közönségért a Paks ellen - Kondás Elemér

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 9. fordulója. Először a múlt héten Siófokon először pontot vesztő Debrecen a hazai pályán a Diósgyőr ellen szintén döntetlent játszó Paksot fogadja.

OTP Bank Liga 9. forduló
DVSC-TEVA–MVM Paks
Debrecen, 09.18., vasárnap, 16.00 (M1)
Vezeti: Szilasi Szabolcs (Vámos T., dr. Varga Zs.)
Hathárom-tipp: 1
Hét győzelmet követő döntetlen után még nem érdemes hullámvölgyről beszélni. Nem is teszik ezt Debrecenben, a szurkolók egyszerűen úgy fogják fel a siófoki ikszet, hogy a Loki rápihent a következő győztes szériára. Az ellentábor ugyanakkor reménykedik abban, hogy a DVSC kissé belefáradt, vagy inkább belefásult az állandó nyerésbe, megtört a lendülete, törvényszerű a visszaesés. Ráadásul a tavalyi ezüstérmes Paks lesz a következő ellenfél, amely ugyan rapszodikus teljesítménnyel egyelőre a középmezőnyt erősíti, ám még ebben az állapotában is bármikor képes a bravúrra. Hogy a két álláspont közül melyik érvényesül, azaz folytatódik-e a debreceniek menetelése, vagy megszakad a sorozat, arról Kondás Elemér is elmondta véleményét a dvsc.hu-nak:

,,Előfordul egy csapat életében, hogy nem tudja megnyerni az adott mérkőzést - fogalmazott a DVSC vezetőedzője. - Siófokon többen nem olyan teljesítményt nyújtottak, ami elvárható lett volna. A védekezésünk jól működött, de a támadójáték hagyott némi kívánnivalót maga után. Nem szabad ugyanakkor, hogy a győzelmi sorozat megszakadása megtörje a játékosokat. Fölemelt fejjel kell kijönni vasárnap a pályára, és mindent megtenni a közönségért is a siker érdekében."

Böde Dániel, a Paks és Varga József, a Debrecen játékosai a Debrecen-Paks NB I-es mérkőzésen
A kritika tehát megvolt, a cél egyértelmű, de hogy nem lesz egyszerű teljesíteni, azt az is mutatja, hogy Kondás a szokásosnál többet beszélt az ellenfélről: ,,Az eddigi bajnoki eredményei ellenére a Paksot jó csapatnak tartom, ezt igazolta a nemzetközi kupában is. Figyelni kell rájuk, mert vannak nagyon jó játékosaik, tavaly is remekül szerepeltek, jól zárták a bajnokságot. Az Európa Liga és a hazai küzdelemsorozat egyszerre kicsit nagyobb terhet rótt rájuk, ebből adódik, hogy nem jöttek úgy az eredmények. Ez nem jelenti azt, hogy előbb-utóbb nem találnak magukra."

A vendégek méltatása után a Loki trénere azzal fejezte be mondandóját, hogy nem lehet más a cél, mint a győzelem, de ez csak akkor sikerülhet, ha az első hét fordulóban tapasztalt összpontosítással futballozik a csapat.

Kis Károly a válogatott mérkőzések miatti kéthetes szünetben úgy fogalmazott, hogy lezárult egy szakasz a csapat életében, a nemzetközi kupaszerepléssel terhelt bajnoki szezonkezdet ugyan gyengébbre sikeredett a vártnál, de új időszámítás kezdődik, el kell kezdeni a felzárkózást. A múlt héten a Diósgyőr ellen már-már úgy tűnt, hogy ha nehezen is, de sikerül megvalósítani az edző elképzeléseit, amikor négy perccel a vége előtt jött Budovinszky, és egyenlített. A remélt hazai győzelem elmaradt, ami egyben azt is jelenti, hogy egy újabb vereséggel a középmezőny és a veszélyzóna határára csúszna a csapat. Kis Károly is érzi ennek a veszélyét, a paksiak mestere a klub honlapján a következőt nyilatkozta: ,,Az idei bajnokság egyik favoritjához, a Debrecenhez látogatunk vasárnap. Ellenfelünk remekül kezdte a bajnokságot, Kondás Elemér egy nagyon szervezetten játszó csapatot hozott össze, kifejezetten jó játékosállományból. Nagyon nehéz dolgunk lesz. Legutóbb, a DVTK ellen nem játszottunk jól, de még így is megszerezhettük volna a három pontot. Nem sikerült, azonban igyekszünk minél előbb javítani, bár ez a DVSC otthonában nem lesz egyszerű."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Debrecen-Paks
  ellenfél eredmény pontszám
DVSC      
  Kecskemét (NBI) 1-0 2,50
  Videoton (NBI) 2-1 2
  Pápa (NBI) 2-0 2,50
  Újpest (NBI) 3-2 2
  Siófok (NBI) 0-0 1,25
Aktuális forma-index*     2,05
PAKS      
  Győr (NBI) 1-2 0
  Kaposvár (NBI) 4-4 1,25
  Újpest (LK) 3-3 0,75
  Szolnok (LK) 10-1 1
  Diósgyőr (NBI) 1-1 1
Aktuális forma-index*     0,80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)