Birkózó-vb

Hatos és Ligeti kikapott, Wöller nyert az első körben

  • MTI

Mindkét éremesélyesnek vélt magyar, a 74 kilós Hatos Gábor és a 120 kilós Ligeti Dániel kikapott első, a 32 közé jutásért rendezett mérkőzésén az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, ugyanakkor a 66 kilós Wöller Gergő győzelemmel kezdett vasárnap.

Wöller az ecuadori Yoan Blanco Reinoso ellen "melegített be". A 28 éves magyar ugyan végig irányította a küzdelmet, de mindkét menetben csak egy-egy akciója járt sikerrel: az elsőben kitolta a szőnyegről riválisát (1-0), a másodikban pedig földre rántotta, majd mögé került (1-0). A nyolcaddöntőben már nehezebb feladata lesz, ugyanis az idei Európa-bajnok, az azeri Dzsabrajil Haszanov vár rá.

Hatos az első körben rögtön rangadót vívott, ugyanis tavaly éppen azzal a kazah Abdulhakim Sapijevvel együtt lett harmadik a vb-n, akivel most már a nyitómeccsén összeakadt. A felek nem is tudtak mit kezdeni egymással, küzdöttek becsülettel, de fogást nem találtak. Az első menetben a golyóhúzásos sorsolásnál előbb Hatos, a másodikban Sapijev is a kéket húzta kedvezményezettnek, azaz mindkétszer Sapijev foghatta meg Hatos lábát, s elsőre ledöntötte (0-1), másodjára pedig kitolta a magyart (0-1).

Ligeti a hozzá hasonlóan az idei Eb-n bronzérmes azeri Dzsamaladdin Magomedovval találkozott és szoros meccsen, vitatható ítéletekkel kapott ki. Az első menetet Magomedov kezdte jobban, egy mögékerülés után billentéssel kétpontos előnyre tett szert, de utóbbi akcióból a 22 éves magyar kibújt, s máris ő kezdeményezhetett, s egy pörgetéssel a vezetést is átvette. Állásból ismét Ligeti próbálkozott, de kitolási kísérleténél riválisa ledöntötte. Egyenlő állásnál Ligeti megragadta Magomedovot, s ledöntötte őt. A bíró két pontot adott a magyarnak, de az azeriek visszanézették az esetet, amely után a zsűri elvette a magyar pontjait, s hármat az azerinek adott (3-6), mondván megkontrázta az akciót... Gulyás István szövetségi kapitány percekig veszekedett a zsűrivel az esetet követően.

A folytatásban Ligeti sikertelen válldobási kísérletéből mögékerüléssel szerzett pontot Magomedov. Ligeti nem vesztette el a kedvét, kitolással próbálkozott, de Magomedov az utolsó pillanatban kilépett előle, így a magyar esett ki a szőnyegről. Ezt követőem egy-egy mögékerülésből született pont, majd Ligeti egy lábfogásból kibújva kényszerített földre ellenfelét, de ideje már nem maradt az egyenlítésre (2-3).

Hatos és Ligeti akkor folytathatja a küzdelmet a vigaszágon, ha legyőzőik a döntőbe jutnak.