Tudomány

Sípálya épülhet a dán erőmű oldalában

  • VNA

Különleges sportkomplexumot álmodott meg egy dán cég Koppenhága külvárosában, amely egy ipari hulladékot feldolgozó hőerőműre épülne.

Meglepő ötlet megvalósításán dolgozik a dán Amagerforbraeding nevű cég, amely a dán főváros, Koppenhága mellett található hőerőmű imidzs építését egy sípálya kiépítésével valósítaná meg. Az erőművek - legyen szó akár hőerőműről vagy éppen atomerőműről - mindig is rossz fogatatásra számíthattak a lakosság részéről, különösen, ha az közvetlenül a szomszédban épül fel. A dán főváros mellé tervezett, elsősorban hulladékokat hasznosító új hőerőművel éppen ezért már úgy terveznék meg, hogy az külsőre is illeszkedjen a helyi közösség életébe, sőt mi több a lakosok számára sportbeli hasznosíthatósága is legyen.

A dán hőerőmű látványterve lenyűgöző
A tervek szerint a hőerőmű tetejéről indulva 1500 méter hosszan (!) sípályák kerülnének kialakításra, a létesítmény oldalába pedig élményparkot álmodtak meg a tervezők, ahol a sziklamászástól kezdve a gokartozásig több sportág is kipróbálható. A sípálya tetejéhez üvegfalú lifttel lehetne feljutni, a látogatók így ezen keresztül az erőmű belsejében zajló munkára is betekintést nyerhetnek majd. A terveket a Bjarke Ingels Group (BGE) végezte el, a cég olyan forradalmian új dizájnokkal dolgozik, amelyek célja az, hogy az erőművek merev struktúrájának igazi funkciót adva hozzanak létre építészeti újdonságot.

Érdekes eleme a tervnek az az ötlet is, amely szerint egy bizonyos energiamennyiség felhasználása után egy hatalmas füstkarikát fújnak majd a levegőbe, ily módon emlékeztetve az embereket arra, hogy a túlzott fogyasztás milyen káros hatásokkal jár a környezetükre. Éjszaka ráadásul ezt a füstkarikát lézerfénnyel világítanák meg, amely különösen bizarr eleme lehet majd a Koppenhága külvárosába tervezett - egyelőre még csak tervezői asztalon lévő - erőműnek.

1500 méter hosszú sypálya rendszer várná a sportolni vágyókat