Chelsea

Ne ítélkezzenek öt meccs után - Villas-Boas

A Premier League 5. fordulójának csúcsrangadójaként vasárnap az éllovas, eddig százszázalékos Manchester United az eddig két pontot elhullajtó Chelsea-t fogadja. André Villas-Boas, a Kékek menedzsere reméli, hogy érdektelen taktikai csata helyett látványos küzdelmet hoz a derbi, és nem a menedzserekről fog szólni.

Villas-Boas szerint nem a menedzserek, hanem a játékosok párharcáról kell szólnia egy mérkőzésnek

A Chelsea az első fordulóban ikszelt a Stoke Cityvel (0-0), de azóta mind a három bajnokiját megnyerte, és kedden a Bajnokok Ligájában is győzelemmel mutatkozott be (2-0 a Bayer Leverkusen ellen).

"Öt mérkőzésen vagyunk túl a szezonban. Azt hiszem, ilyenkor még bármelyik menedzser túl kevés ideje dolgozik ahhoz, hogy kritizálják. Ha már ilyen korán hibát találnak, akkor ott nem a menedzserrel, van a baj, hanem azzal, aki működteti a klubot - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a portugál szakember.

"Erős rajtot vettünk a bajnokságban, ez a mérkőzés a lehető legjobbkor érkezik, mert mindkét csapat motiváltnak és nagyon erősnek érzi magát, így reménykedhetünk benne, hogy látványos összecsapás várható."

"Előfordul, hogy amikor ilyen mérkőzésekkel szemben ilyen komoly elvárásokat támasztanak, akkor ezek a rangadók pont a fordítottját mutatják a vártnak, unalmasak, a taktikai csatáról szólnak. Bízom benne, hogy most nem ez következik, mert ez távol áll az angol futballkultúrától" - tette hozzá a 33 éves menedzser.

"Egy feszített iramú, érzelmekkel telített találkozó lesz, de bármi történik ezen a napon, hosszútávú hatásai nem lesznek. Persze, segítheti a győztes csapat motivációját, döntetlen esetén akár mindkettőjét, de majd meglátjuk."

"Az európai porondon is jól sikerült a bemutatkozásunk. Ez a derbi egy óriási kihívás a számunkra, és remélem, a klubnál mindenki hozzáteszi a magáét ahhoz, hogy elhozzuk a három pontot az Old Traffordról."

Villas-Boas végül a két menedzser személyéről is beszélt. "Nem az - mondta arra a kérdésre, hogy kihívásnak érzi-e, hogy Sir Alex Fergusonnal kell szembenézni. - Az én tapasztalataim és véleményem szerint ezt nem lehet leszűkíteni menedzseri szintre, szerepünk egy mérkőzésen minimális, a játékosokon múlik, hogy kellő motivációval futballozzanak és kibontakoztassák tehetségüket."

"Nyilván a mi, menedzseri feladatunk, hogy kihozzuk belőlük ezeket az adottságokat, és fenntartsuk a motivációt, és győzelemre vezessük őket, de az én szememben a mi kihatásunk nagyon csekély. Az ő feladatuk, hogy megbirkózzanak a találkozó kihívásával."

Azért Villas-Boasnek sem kell szégyenkezni idősebb kollégája sikerlistája mellett, 33 éve ellenére az előző idényben portugál bajnokságot, kupát és Európa Ligát nyert irányításával a Porto. Érdekesség, hogy Ferguson az 1976-1977-es szezonban juttatta fel a St. Mirrent a skót első osztályba, míg Villas-Boas 1977 októberében született...

Egyébként Sir Alex is beszélt a sajtónak ifjú kollégájáról. "Azt hiszem vannak közöttünk hasonlóságok, abban, ahogyan ő érkezett a Chelsea-hez és ahogyan én Manchesterbe az Aberdeentől. Skóciában már elértem valamit, ahogyan André Villas-Boas is duplázott a Portóval (Ferguson szintén duplázott az 1984-1985-ös idényben az Aberdeennel - a szerk.). Ez nagy segítséget jelentette neki, amikor megkezdte a munkát a Chelsea-nél. Nagyon jól rajtolt a csapata, pedig nagy kihívás ez az állás neki ebben az életkorban" - mondta a skót szaktekintély.