NBA

Újabb eredménytelen tárgyalás, egyelőre marad a lockout

  • MTI

Egyre inkább veszélybe kerül az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) november elsejére kiírt rajtja, mivel ismét eredménytelenül zárultak a bértárgyalások a klubtulajdonosok és játékosok érdekvédelmi szervezete között.

A játékosok azt szeretnék, ha a liga bevételeiből 54.3 százalékban részesülnének, ezzel szemben a tulajdonosok 57 százalékra tartanak igényt. Jelenleg a befolyt pénzeken fele-fele arányban osztozkodnak.

Emellett a kosarasok ragaszkodnak ahhoz, hogy az átlagfizetés legyen 7 millió dollár idényenként, míg a csapatok vezetői ezt 5 millióra kívánják leszorítani. Utóbbiak azt állítják, hogy a 30 klubból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, és a liga összesen 300 millió dollárt veszített. A játékosok szervezete ezeket az adatokat nem tartja reálisnak.

A két fél közötti kollektív szerződés június 30-án járt le, és ha nem kötnek újat, akár a teljes NBA-szezon elmaradhat.

Legutóbb az 1998-99-es idény előtt nem tudtak megállapodni a játékosok és a klubtulajdonosok, végül 1999 februárjában vette kezdetét egy rövidített alapszakasz. Akkor összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét.

Most a kosarasok közül többen Európába szerződtek azzal a kitétellel, hogy ha mégis beindul a tengerentúli bajnokság, visszatérnek oda.