Birkózó-vb

Sastin Marianna remekel, már döntőbe jutott

  • MTI

A 63 kilós Sastin Marianna az elődöntőben is két menetben győzött, így az esti programban aranyéremért küzdhet az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján.

A Vasas 28 éves birkózója ugyan ezúttal sem szorult harmadik felvonásra, de alaposan megizzadt a tavalyi Ázsia Játékokon ezüstérmes mongol Naszanburma Acsirbattal szemben, akit a tavalyi vb-n a negyeddöntőben győzött le.

A 2005-ben vb-ezüstérmes magyar a tőle megszokott vehemenciával kezdett, riválisa viszont sokáig kiválóan védekezett, az összes támadási kísérletet hárította. Amikor már szinte mindenki a sorsolást várta, Sastin csípődobással földre vitte Acsirbatot, aki ugyan utána átforgatta Sastint, de addigra már lejárt az idő (2-0). A folytatásban a mongol is kezdeményezett, ráadásul eredményesen, ugyanis földre vitte Sastint, a magyar birkózó azonban utána megforgatta ellenfelét, később pedig ülőhelyzetből is átfordította, ezzel kétpontos előnyre tett szert. Az utolsó másodpercekre állásból folytatódott a küzdelem, és Sastin megkoronázva addigi teljesítményét még egyszer "lecsavarta" Acsirbatot (5-2), majd hangos sikollyal adta jelét annak, mennyire örül, hogy pályafutása során másodszor világbajnoki döntőben szerepelhet.

Sastinnak a fináléban a kétszeres olimpiai bajnok japán Icso Kaori lesz az ellenfele, aki a tavalyi vb-elődöntőben legyőzte őt.

Sastin már a négy közé jutással londoni indulási jogot szerzett, ugyanis az olimpiai súlycsoportokban a vb-ről az első hat helyezett jut kvótához. Korábban két kötöttfogású - hétfőn az 55 kilós Módos Péter, kedden a 120 kilós Deák Bárdos Mihály - váltott londoni repülőjegyet egy-egy ötödik hellyel.