Birkózó-vb

Sastin elődöntős és kvótát szerzett, Barka és Sleisz kiestek

  • MTI

A 63 kilós Sastin Marianna nagyszerűen menetel és már elődöntős, ezzel olimpiai kvótát szerzett az isztambuli birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján.

Sastin nem könnyű ellenféllel akadt össze a nyolcaddöntőben, mivel a 2007-ben világbajnok francia Audrey Prieto-Bokhashvilivel nézett farkasszemet, de ahogy a Vasas 28 éves birkózója mondta: "az az 59 kg-os súlycsoportban volt, és engem még soha nem győzött le". Most sem. Az első menet eseménytelen kétperces küzdelme után a sorsolásnak köszönhetően Sastin lett a kedvezményezett, s megragadta riválisa bal lábát, kiemelte, majd hátára vágta (3-0). A második szakaszban már Sastin bátrabban támadott: előbb lábra, de az a kísérlete még sikertelen volt, aztán egy csípődobással eldöntötte a meccset. A franciák hiába kérték az eset visszanézését, az igazolta az eredeti döntést, így Sastin kapott még egy pontot (4-0), s jutott tovább.

A nyolc között az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmese, az észak-koreai Kim Ran Mi talán még annyi ellenállást sem tudott kifejteni, mint korábbi két legyőzöttje.

Sastin az első pillanattól kezdve kezdeményezően lépett fel, űzte-hajtotta, helyenként szinte kergette riválisát, aki az egyik magyar akció kivédése után egy pillanatra Sastin mögé került, és ezzel vezetést szerzett. A korábbi vb-ezüstérmes magyar azonban pillanatok alatt kiszabadult és folytatta tovább támadását, amíg ki nem tolta a szőnyegről az ázsiait. Utána már csak az eredmény tartására törekedett sikerrel, ugyanis utolsó pontszerzőként övé lett a menet (1-1). A folytatásban is Sastin akarata érvényesült, ráadásul miután földre vitte Kimet, oda-vissza háromszor megpörgette, ezzel véget vetve a második két percnek (7-0) és a meccsnek is.

Az elődöntőben az a mongol Naszanburma Acsirbat vár rá, akit a tavalyi vb-n a negyeddöntőben legyőzött. A mongol birkózó tavaly ezüstérmes volt az Ázsia Játékokon.

A még juniorkorú, nem olimpiai kategóriában szereplő Sleisz a hazai közönség támogatását élvező török Leyla Metinnel találkozott. Az álló harcban nem volt értékelhető akció. Elsőként Metin húzhatott golyót, hogy ki legyen kedvezményezett, s a szerencse mellé állt, ő foghatta meg Sleisz lábát álló helyzetben. Az összekapaszkodásban kiválóan védekezett a magyar, úgy tűnt, talán ki is szabadul a fogásból, de végül Metin kitolta őt (0-1). A második menet hasonló forgatókönyv szerint zajlott, ismét csak meddő tusakodás folyt a szőnyegen két percig, s ezúttal Sleisz húzta ki a szőke törököt kedvezményezettnek... Bár másodjára is sokáig bírta talpon az idén Eb-5. magyar, de Metin ha nehezen is, de ledöntötte őt (0-1).

Később az is eldőlt, hogy Sleisz, és a korábban kikapó Barka Emese sem reménykedhet a vigaszági folytatásban és az olimpiai kvótaszerzésben sem, mivel mindkettőjük ellenfele vereséget szenvedett a következő mérkőzésén.