Birkózó-vb

Deák Bárdos Mihály ott lehet Londonban, olimpiai kvótát szerzett

  • MTI

A 120 kilós, kötöttfogású Deák Bárdos Mihály a vigaszágon legyőzte a bolgár Ivan Ivanovot az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság keddi napján, így a bronzéremért küzdhet, s londoni indulási jogot szerzett.

A 36 éves magyar hatalmas küzdelemben, három menetben múlta felül riválisát, ezzel biztosan az ötkarikás kvalifikációt érő legjobb hat között végez, hiszen ha kikapna a kazah Nurmahan Tyinalijev elleni bronzmeccsen, akkor is ötödik.
   
Az első menetben állásban csak eredménytelenül tusakodtak egymással a felek, így kékmezesként az ötszörös vb-ezüstérmes magyar térdelt le először, s akár pörgetéssel, akár kiemeléssel próbálkozott Ivanov, Deák Bárdos tökéletesen hárította a kísérleteket, ezzel előnybe került (1-0). A folytatásban a magyar nehézsúlyú mindent megpróbált, hogy az első 90 másodpercben pontot szerezzen, de nem sikerült neki. Parterhelyzetből viszont megpörgette a bolgárt, azonban a bírói ítélet szerint már az érvényes területen kívül, így Ivanov egyenlített (0-1).
   
Az olimpiai kvótáról döntő szakaszban a felek már nem "gyűrték" egymást olyan vehemensen álló harcban, mindketten az utolsó fél percre tartalékoltak, illetve a sorsolást várták, hogy kinek kell majd letérdelnie erre a 30 másodpercre. Végül a bolgár térdelt, s ezzel Deák Bárdosnak kellett mindenképpen pontot érő akciót bemutatnia a győzelemhez és a londoni repülőjegyhez. A magyar birkózó utolsó energiatartalékait mozgósítva kiemelte ellenfelét, majd eldobta őt (2-0), ezzel kivívta az olimpiai kvótát, s készülhet az esti programban sorra kerülő éremcsatára.