Magyar válogatott

A Szabics-féle varázságynak is szerepe volt a svédek és a moldávok elleni győzelemben - Csábi József

  • Göbölyös János

Csábi József, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője a hathárom.hu-nak beszélt a jelenleg csapat nélküli Lipták Zoltánról, akivel személyesen foglalkozik Telkiben. A válogatott kapcsán szó esett a Szabics Imre által említett "varázságyról", amelynek állítólag szerepe volt a csapat Svédország és Moldova elleni Eb-selejtezőn aratott sikereiben, illetve arról is, hogy a hollandok vajon mennyire teszik oda magukat a (remélhetőleg) a mi sorsunkról is döntő Svédország elleni Eb-selejtezőn.

Lipták Zoltán edz. Nincs ebben semmi meglepő, elvégre futballistáról van szó, akinek munkaköri kötelessége tréningezni. A Videotontól hirtelen és csendben távozó, jelenleg csapat nélküli státuszban lévő védőt azonban senki nem kényszeríti arra, hogy karban tartsa magát, saját érdekében végzi a gyakorlatokat. Hétfőn éppen Telkiben foglalkozott vele Csábi József.

"A magunk módján megpróbálunk segíteni Zolinak, hogy minél zökkenő mentesebb legyen a váltás, és hát az sem mindegy, hogy kerettagról lévén szó, milyen edzettségi és mentális állapotban tér majd vissza hozzánk - tudtuk meg a válogatott pályaedzőjétől. - Attól nem kell tartani, hogy nem, vagy csak nehezen talál magának csapatot, úgy tudom, komoly érdeklődés van iránta, a héten eldőlhet, hol folytatja a pályafutását. Az mindenesetre bíztató, hogy nem viselte meg a fehérvári történet, a sérülése is rendbejött, keményen dolgozik annak érdekében, hogy leendő klubjában is válogatott szintű teljesítményt tudjon nyújtani."

A körülményeken tehát nem múlhat Lipták edzettségi állapota, minden(ki) rendelkezésére áll ahhoz, hogy formában maradjon. Akár az a varázságy is, amelyre a magyar-svéd találkozó után nyilatkozó Szabics Imre egy mosoly kíséretében tett enyhe célzást. A Sturm Graz csatára akkor többet nem mondott a ,,csodaszerről”, megtette ezt most helyette Csábi:

"Kaptunk egy cégtől két mágnes ágyat, amely már a legújabb kutatási eredmények alapján, a legmodernebb technológiával készült. Az élettani hatásai bizonyítottak, s mivel felgyorsítja a regenerációt is, kipróbáltuk, itt hagyták nekünk Telkiben, hogy használjuk. Imre szerintem azért mosolyodott el, amikor erről beszélt, mert kicsit szkeptikus, nem igazán hisz benne. Szerintem ha csak kismértékben is, de a moldávok elleni teljesítményünkben ennek a mágneskúrának a hatása is benne volt.
"

Szabics Imre, a magyar válogatott csatára szerez gólt a svédek elleni Eb-selejtezőn
Az ágyak a finnek elleni meccs előtt is rendelkezésre állnak majd. Pontosan négy hét van még az utolsó selejtezőig, bár az is lehet, hogy négy nappal korábban eldől, lesz-e tétje annak a mérkőzésnek.

"Október tizenegyedikén kedden játszunk a finnekkel, a keret azonban már előző héten hétfőtől együtt lesz" - folytatta Csábi. "Annak ellenére döntött így a szövetségi kapitány, hogy mi és San Marino pénteken nem lép pályára. Kihasználjuk a lehetőséget arra, hogy minél jobban fel tudjunk készülni az utolsó, reményeink szerint még téttel bíró mérkőzésre."

Többször leírtuk már, de talán nem árt megismételni, a magyar válogatott akkor végezhet csoportjában a második helyen, azaz abban az esetben játszhat pótselejtezőt, ha Finnország ellen legalább egy ponttal többet szerez, mint a svédek Helsinkiben, majd otthon a hollandokkal szemben.

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mi nem számolgatunk, és nem figyeljük majd a finn-svéd találkozót, amit egyébként a tervek szerint Egervári Sándor a helyszínen tekint meg" - vázolta a végjáték körüli várható eseményeket Csábi. "Az biztos, hogy éles meccs lesz, a finnek már csak presztízsből is maximálisan odateszik magukat, és nyerni akarnak. A hollandokkal kapcsolatban már nem fogalmaznék ennyire egyértelműen, bár azt azért megjegyzem, hiába lesznek addigra már csoportelsők, hiúbbak annál, hogy ne tegyenek meg mindent a győzelemért. Nem mellesleg a világ jelenlegi legjobb válogatottjáról van szó. Felmerül persze az is, hogy Hollandiának mi lenne a jobb, ha Svédországot, vagy Magyarországot vinné magával az Európa-bajnokságra? A skandinávok ugye sokkal előkelőbb helyen vannak a ranglistán, mint mi, folyamatosan résztvevői a nagy tornáknak, ugyanakkor élénken él még bennem Bert van Marwijk azon nyilatkozata, amit az amszterdami mérkőzésünk után tett. A holland kapitány akkor többek között azt mondta, egyedül a magyarok ellen bizonytalanodott el…Nem csodálom, negyedórával a vége előtt még 3-3 volt az állás úgy, hogy addig kétszer egyenlítettünk, és a második félidőben tíz percig vezettünk is ellenük. Lehet, hogy Marwijk szívesebben találkozna a svédekkel az Európa-bajnokságon, mint velünk? Remélem, nem ezt a logikát követi…Mindez persze csak találgatás, nekünk egy feladatunk van, meg kell verni a finneket, aztán hogy a többiek kiről, mit gondolnak, hogy sakkoznak, az legyen az ő dolguk."