Forma-1

Vettel Szingapúrban minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka lehet

  • MTI

A vasárnapi Forma-1-es Olasz Nagydíjon aratott győzelmének köszönhetően Sebastian Vettel, a Red Bull címvédő német pilótája akár már a jövő vasárnapi szingapúri futamon minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka lehet.

még senki sem bukta el a bajnoki címet akkora előnyről, mint amekkorával most Vettel rendelkezik

A 24 éves versenyző számos módon lehet ismét vb-győztes. Jelenleg 284 pontjával magabiztosan vezeti a pontversenyt, 112-vel előzi meg a spanyol Fernando Alonsót (Ferrari, 172 pont) és 117-tel a brit Jenson Buttont (McLaren, 167), valamint az ausztrál Mark Webbert (Red Bull, 167). A brit Lewis Hamilton (McLaren, 158) lemaradása már 126 pont, a hátralévő hat GP-n pedig összesen legfeljebb 150 pont gyűjthető.
   
Mivel az érvényben lévő pontozási rendszerben a futamgyőztes 25, a második 18, a harmadik 15, a negyedik 12, az ötödik 10, a hatodik 8, a hetedik 6, a nyolcadik 4, a kilencedik 2, a tizedik helyezett pedig 1 pontot kap, Vettelnek a világbajnoki diadalhoz Szingapúrban mindenképpen dobogós pozícióban kell zárnia, még abban az extrém esetben is, ha üldözői nem szereznek pontot. Ha a címvédő a negyedik vagy annál rosszabb helyen végez a Szingapúri Nagydíjon, akkor a világbajnokság leghamarabb az október 9-i Japán GP-n dőlhet el.
   
Ugyanakkor nagy az esély arra, hogy Vettel az első három hely valamelyikén végez majd, az idei 13 futamon ugyanis nyolcszor nyert, és csak egyszer szorult le a dobogóról. Tavaly második lett Alonso mögött Szingapúrban, 2009-ben pedig negyedikként ért célba.
   
Ha Vettel megnyeri a szingapúri futamot, akkor a címvédésben csak Webber, Alonso, Button és Hamilton akadályozhatja meg. Alonsónak ehhez a dobogón kell végeznie, de ha a spanyol hátrébb zár, akkor Buttonnak vagy Webbernek másodikként kell végeznie ahhoz, hogy Vettel még ne legyen világbajnok.
   
A címvédő egy második hellyel is megszerezheti második vb-trófeáját, de csak akkor, ha mindeközben Alonso nem jobb, mint nyolcadik, Button és Webber nincs benne az első négyben, Hamilton pedig nem nyer.
   
Vettel egy esetleges harmadik hellyel szintén megvédheti címét, ha Alonso a 9. vagy rosszabb pozícióban zár, Button és Webber nincs az első hatban, Hamilton pedig legfeljebb negyedik.
   
A Forma-1-ben még egyszer sem fordult elő az, hogy egy pilóta, aki nyolc GP-t már megnyert egy szezonban, végül ne legyen világbajnok, és még senki sem bukta el a bajnoki címet akkora előnyről, mint amekkorával most Vettel rendelkezik.