Öttusa-vb

Tizedik a magyar vegyespáros

  • MTI

A tizedik helyen végzett hétfőn a Demeter Bence, Cseh Krisztina vegyespáros a moszkvai öttusa-világbajnokságon. A számot az ukránok nyerték.

A magyarok remekül vívtak, különösen Cseh, aki nem jutott be az egyéni döntőbe, de ezúttal a húsz csapatot felvonultató mezőny legjobb teljesítményét nyújtotta 27 győzelemmel és mindössze kilenc vereséggel. A vasárnapi férfi döntőben hatodik Demeter 20/16-os mutatóval zárt, az összesen 928 pontnál pedig csak az oroszok gyűjtöttek többet. A tavalyi világbajnok Szergej Karjakin és a Moszkvában negyedik Jevdikija Grecsisnyikova alkotta hazai duó 940 ponttal nyerte az első tusát. A vívás során a nők a nőkkel, a férfiak a férfiakkal mérkőztek.
   
Az úszás már kevésbé ment jól, itt a tizenharmadikként végzett a magyar kettős. A vegyesváltóban először a párosok hölgy tagjai rajtolnak, majd 100 méter múlva váltják őket a férfiak - mindezt dübörgő zenére. Cseh 1:07.07 perc alatt tudta le a távot, a futamban hetedikként váltotta Demetert, aki 2:04.71 perces összeredménnyel csapott célba. Ezért 1304 pont járt, így 2232 ponttal a hatodik helyen várhatták a lovaglást.

Cseh Krisztina négy, Demeter Bence három akadályt vert le lovával, így be kellett érniük 1060 ponttal. Ebben a számban mindkét lovas egy rövidített pályát teljesít, míg társa egy kis karámban várja, s ott váltják egymást.
   
A két szám után előttük állók közül csak a litvánok lovagoltak gyengébben, a mögöttük lévők közül viszont több páros remekelt, ezért alaposan visszaestek a magyarok. A lövészettel kombinált futást a Demeter, Cseh duó a 11. helyről kezdhette, hátránya több mint fél perc volt a harmadik helyen álló ír kettőshöz képest. Cseh jól célzott, ennek köszönhetően az első kör végén tartotta a pozícióját a nálánál jobb futókkal szemben, majd a második sorozat után egy versenyző megelőzte, így a 12. helyen váltotta Demetert. A vasárnapi férfi döntőben hatodik junior világbajnok végül a 10. helyre hozta be a váltót.
   
Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány higgadtan értékelte az eredményt: "Bence nagyon fáradt volt, 24 órával ezelőtt még egy fantasztikusat küzdött. Krisztináról tudtuk, hogy az úszás nem az erőssége, és ez ebben a versenyformában komoly hátrányt jelent. Ráadásul kihúztuk azt a lócsoportot, amivel a finnek nem is tudtak menni, be kellett tenni egy tartalék lovat, ott is sok pontot vesztettünk. Mi is azért indultunk el ebben a vegyesváltóban, hogy tapasztalatot szerezzük, mert ha kinövi magát, ez lehet az olimpiai szám, de egyelőre még gyerekcipőben jár."
   
A moszkvai világbajnok ukrán Victoria Terescsuk ismét nagyot futott, lerázta orosz riválisát és jókora előnyt szerzett társának, Dmitro Kirpuljanszkijnak, amit annak üldözője, Szergej Karjakin nem is tudott ledolgozni. A litvánok a hetedik helyről felfutottak a dobogóra.

A vb-n kedden a női váltók versenyére kerül sor.

Eredmény, vegyesváltó:
1. Ukrajna (Szergej Karjakin, Victoria Terescsuk) 6212 pont (940, 1436, 1140, 2696)
2. Oroszország (Szergej Karjakin, Jevdokija Grecsisnyikova) 6148 (952, 1352, 1180, 2664)
3. Litvánia (Justinas Kinderis, Laura Asadauskaite) 6096 (952, 1344, 1040, 2760)
...10. Magyarország (Demeter Bence, Cseh Krisztina) 5884 (928, 1304, 1060, 2592)