Kosárlabda

Rátgéber László akadémiát indít Pécsett

  • MTI

Kosárlabda-akadémiát indít Pécsett a korábban a város női csapatával számos sikert elért mesteredző, Rátgéber László.

A 2009-ben a Szpartak Moszkvával Euroliga-győztes szakember a hétfői sajtótájékoztatón kifejtette, az első évadban mintegy 600 gyermek lesz érintett a programban, amelynek anyagi hátterét a társaságiadó-kedvezményekből befolyó összegek biztosítják.
"Aki az élsportból az utánpótlásképzésbe megy, azt nyugdíjasnak tartják, de én már régóta tervezem ezt az iskolát, és a PhD-met is ebből szeretném majd megírni - jelentette ki Rátgéber László. -

Tanulmányoztam a magyar fociakadémiákat, illetve az amerikai, délvidéki vagy franciaországi kosárakadémiákat, és nagy örömömre szolgál, hogy itthon is komolyabb szponzori pénzek áramlanak a sportba. Később terjeszkednénk a határon túlra is, hogy 15 millió magyar lehessen a kosársport bázisa, és tervezünk bentlakásos, illetve edzőképzést is."

Páva Zsolt polgármester kijelentette, az önkormányzat, az annak tulajdonában lévő Pécsi Nonprofit Zrt. és Rátgéber László közös munkájának eredménye ez az akadémia, melynek beindításán három éve dolgoznak, és amely Magyarország legnagyobb kosaras vállalkozása lehet.
Szalay Ferenc, a kosárlabda-szövetség elnöke hozzétette:

"A magyar sport legnagyobb problémája az utánpótlás minősége, elfogynak a minőségi sportolók és edzők. Mi a változtatás mellett döntöttünk, hogy az utolsó percben elindulhasson a megfelelő tehetséggondozás."    

A válogatottól 2009-ben távozott Rátgéber a nemrég megüresedett női szövetségi kapitányi poszt kapcsán leszögezte, hogy nem pályázik ismét a feladatra.

"Úgy érzem, az alapoknál most többet tudok segíteni, egyébként is írtam már sok pályázatot a szövetségnek, többet nem fogok" - jelentette ki.