Öttusa

Németh István vezetésével jó esélyekkel készülnek az angol versenyzők Londonra

  • MTI

Húsz éve irányítja az angol öttusa-válogatottat Németh István, akinek tanítványai az utóbbi években szinte minden versenyen éremesélyesek. A magyar szakember az MTI-nek a moszkvai világbajnokságon elmondta, egyelőre nem jó hatással van versenyzőire, hogy jövőre Londonban rendezik az olimpiát.

"A londoni olimpia támogatás szempontjából nem változtat a helyzetünkön, de ez nem is baj, kapunk egy elég jó alaptámogatást, s erre jön a sikerekért járó prémium - nyilatkozta Németh István. - Az ötkarikás játékok közelsége inkább megzavarta a versenyzőket, sokkal több figyelem irányul feléjük, ennek is tudható be, hogy a nyári, angliai Európa-bajnokságon egyetlen női öttusázóm sem tudott kvótát szerezni, azaz bekerülni a nyolc közé, pedig a papírforma alapján ez nem okozhatott volna gondot. Ugyanis idén minden Világkupa-versenyen volt dobogósunk."

Németh István elmondta, az öttusázók központja Bristol közelében, egy Bath nevű városban található.

"Az ottani egyetem biztosítja számunkra a létesítményeket. Én a juniorokkal és a felnőttekkel foglalkozom, ez egy tízfős csoport. Az utánpótlás pedig az úgynevezett póni klubból kerül ki, ez egy magyar sportember kezdeményezésére alakult, ahol a gyerekek a vívás kivételével ugyanazon sportokat próbálják ki, mint az öttusában, ám a tagság csak 21 éves korig tart."

A magyar szakember hozzátette, hogy az angol közvélemény a sydneyi olimpián figyelt fel az öttusára.

"Akkor az olimpia utolsó napján szerzett aranyérmet Stephanie Cook, Kate Allenby pedig harmadik lett. Ugyancsak az utolsó napon győzött a nehézsúlyú bokszoló, Audley Harrison, s rengeteg fotón, meg a tv-ben együtt szerepeltették a hatalmas termetű, feketebőrű Harrisont és a 160 centis Cookot. Ez megragad az emberekben. Az ilyen sikerek után általában megnő az érdeklődés az öttusa iránt, előfordult, hogy egy 35 éves, kétgyermekes anya jelentkezett, hogy öttusázni szeretne, egy 30-hoz közeljáró ápolónő pedig a házát is eladta, hogy velünk készüljön. Persze mindkettőjük számára kiderült, hogy azért ez így nem megy."