Forma-1

Lotusból is megárt a sok

  • Kele János

Kis hangsúlyt kapott az Olasz Nagydíj hétvégéje alatt a hír, miszerint végre valahára megegyezés született a Lotus-ügyben: a Team Lotus tulajdonosa, Tony Fernandes hajlandó volt kompromisszumot kötni a Renault szponzoraként az F1-ben jelen lévő Group Lotusszal annak érdekében, hogy a jövőben csak egy Lotus nevű csapat maradjon a Formula-1-ben. A megállapodás értelmében Fernandes rövidesen névváltoztatási kérelmet nyújt be az FIA-hoz, és a FOM-hoz is, melyben az áll majd, hogy a 2012-es világbajnoki sorozatban Caterham F1 Team néven szeretne indulni majd csapata.

Tony Fernandes
Habár részletekről egyelőre nem sokat tudni, annyi bizonyos: a Fernandes-féle Lotus csapat megtartja a sárga-zöld színösszeállítást, ám lemond a tradicionális Lotus-címer használatáról, így voltaképpen semmi sem marad, ami az istállót Colin Chapman legendás alakulatára emlékeztetné. Szintén az egyelőre részleteiben nem ismert megállapodás kereteihez tartozik, hogy a Reanult csapat jogszerűen használhatja majd a Lotus-címert, és megtarthatja a fekete-arany legendás színösszeállítást is. Ez a kompromisszum egyébként a két gárda GP2-es fiókcsapatára, a Caterham Team Air Asiára és a Lotus ART-re is kötelező érvényű lesz majd.

A megállapodás hátterében minden bizonnyal Tony Fernandes és a malajziai kormány egyezkedése áll. Az üzletember résztulajdont (többségi résztulajdont) szeretett volna magának az állami tulajdonban lévő maláj légitársaságban; a kormány cserébe viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a Lotus nevet besározó elnevezés-vita véget érjen, méghozzá kompromisszumos megoldással. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a Lotus név birtokosa a maláj állam tulajdonában lévő Proton vállalat.

Fernandest persze nem érte váratlanul a fordulat, a dörzsölt üzletembernek számító maláj pénzember már az esztendő elején bebiztosította magát: megszerezte a Caterham nevet, hogy aztán F1-es márkanevet farigcsáljon belőle, és lehetővé tegye ezáltal maga számára, hogy a Lotust szőröstül-bőröstül átmenekítse a kedvezőtlenül alakuló tárgyalások ellenére. A Caterham egyébként a döntéssel párhuzamosan határozott sportautó programja beindításáról, ezzel pedig olyan nagyságok mellé sorakozott fel, mint a McLaren vagy éppen a Ferrari.

A másik oldal számára a maláj kormány által kierőszakolt kompromisszum végtelenül nagy elégtételt jelent: a Group Lotus képviselője, Danny Behar végre elérte célját, az általa képviselt, fekete-aranyban pompázó Lotus lett az igazi, az egyetlen Lotus a mezőnyben, miközben Fernandes „korcs” csapata voltaképpen eltűnt a színről. Ne kerteljünk, amikor létrejött a Genii-Group Lotus megállapodás, pontosan ez volt az elérendő távlati cél, éppen a hatalmas marketing- és reklámérték miatt.

A vita végső fázisában arra is sor kerülhet, hogy a karosszériák elnevezését tisztázza egymással a két istálló a Concorde-egyezmény értelmében - addig viszont még hivatalos megerősítésre vár a névvita lezárása, és az sem ártana, ha mindkét csapat jelezné az FIA irányába a változásokat.

A dolgok ilyetén alakulása miatt az is felmerült, hogy a Fernandes vezette Lotus elhagyja a norfolki, vitathatatlanul a klasszikus Lotus idejét idéző bázist, és másutt rendezkedik be a folytatásra. Szóba került a leafield-i TWR központ, ahol legutóbb a Super Aguri fészkelt, de az sem kizárható, hogy Silverstone vagy épp Cambridge lesz az új főhadiszállás. A kérdés annál is inkább égető, mert a Lotus folytatni kívánja rekreációs programját, melynek keretében több mint 70 ember számára kínál munkát F1-es projektjén belül. Hasonló célok által vezérelve a Mercedes 140, a Virgin pedig 100 embert készül felvenni központjaiba.