NB I visszatekintő

Détári-jelenség, Szivics-kirohanás és ami mögötte van

  • Göbölyös János
Címkék:

A hétvégén a 8. fordulót rendezték a 2011-12-es első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Összeállításunkban az OTP Bank Liga mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Budapest, 2011. szeptember 11. Détári Lajos, az FTC új edzője integet a labdarúgó OTP Bank Liga 8. fordulójában a Ferencváros-ZTE FC mérkőzésen, az Albert Flórián Stadionban. MTI Fotó: Kollányi PéterAzt mondják, a pihenésben is el lehet fáradni. Van benne valami, mert bizony az első őszi forduló összképe sokkal inkább a nyári szabadságolási szezont, mintsem a bajnokság negyedének végét idézte. A 8. fordulónál még a sokszor emlegetett, és kifogásként előszeretettel előráncigált idény eleji forma, azaz a rajt is eseménydúsabb, izgalmasabb játékot hozott. Mintha a szurkolók is megérezték volna, hogy a válogatott mérkőzések miatt két hétig szünetelő NBI-es meccsek nem jelentenek majd kihagyhatatlan élményt, ezért aztán sokan ki is hagyták a hétvégi programot. Mindössze húszezren gondolták úgy, hogy ott a helyük a stadionokban, és ez vastagon negatív csúcs az eddigi látogatottsághoz képest. Pedig volt néhány csalogató tényező, olyan, ami felkelthette volna az emberek kíváncsiságát. A már említett válogatott sikerek, az újonnan kinevezett edzők, az időközben szerződtetett játékosok bemutatkozása, vagy csak egyszerűen a kellemes időjárás mind-mind amellett szólt, hogy legalább félig megtelnek a lelátók. De, ha már így alakult, a csapatok korrigálhatták volna a bántó érdektelenséget, ehelyett szokatlanul óvatosan, és ami ennél is zavaróbb, sportszerűtlenül futballoztak. A tizenhat gól ugyan néggyel több, mint az eddigi mélypontot jelentő negyedik forduló termése, ám ha hozzátesszük, hogy hat együttes képtelen volt betalálni ellenfele kapujába, hétnek pedig csak egyszer sikerült, akkor érthető, miért lehet most sokaknak hiányérzete. Lehet persze közhelyeket puffogtatni és azt mondani, hogy ezúttal a ,,küzdelem dominált”, ami normális esetben - ha játékkal párosul - rendjén is lenne, ám a szintén rekordot jelentő negyvennyolc sárga lap, amiből öt pirosat ért, a hat kiállítás azt feltételezi, hogy idegileg nem volt rendben a mezőny. Mindez persze nyilván összefügghet a fizikai állapottal is (aki hamarabb fárad, többet szabálytalankodik), de hát hogy magyarázható ez a kéthetes pauza után?

A két Ligakupa forduló jó lehetőség lett volna arra, hogy játékban és formában tartsa a csapatokat, azért (is) találták ki annak idején ezt a sorozatot, hogy a futballistáink szokják a szerda-szombat ritmust, ám a mögöttünk hagyott hétvége azt bizonyítja, hogy még a szombat-szombathoz is alkalmazkodni kellene. Ehhez azonban magát a Ligakupát (meg a Magyar Kupát) kellene olyan szintre emelni, hogy az ha nem is vetekszik a bajnokság rangjával, de legalább megközelítse azt. Tudom, örök probléma ez nálunk, és nem csupán szakmai kérdés, de amíg ekkora űr tátong a sorozatok megbecsültsége, értéke, színvonala között, addig badarság lenne európai eredményeket elvárni a magyar klubfutballtól. Kivételek persze vannak - ez így van rendjén -, de mennyivel biztatóbb lenne, ha megfordulna az arány, és a nyárutókon azon sajnálkoznánk, hogy ez, vagy az a csapatunk kiesett az őszi nemzetközi forgatagból.

A fenti gondolatsor természetesen nem húzható rá mindenkire, még ez a hamar feledhető nyolcadik forduló is hozott egy-egy nem várt, kiugró teljesítményt. A Siófok és a Kaposvár pontszerzése a két százszázalékos csapat, a Debrecen és a Győr ellen betuszkolható ugyan a bravúr kategóriába, ám hogy egyik találkozón sem látott gólt az összesen 3000(!) néző, az egyben utal a nívóra is. A Lombard második félidei játéka is kilóg a sorból, mint ahogy az Újpest feltámadása, különösen a négy gólja sem tartozott a tuti tippek közé. Sokáig úgy tűnt, a Fradi a Zalaegerszeg ellen sem lesz képes a győztes útra lépni, hogy végül mégis így alakult, azt tulajdonítsuk egyelőre a Détári-jelenségnek, semmint az ugrásszerű formajavulásnak.

Hogy az edzők se maradjanak ki a ,,megmagyarázhatatlan fordulóból”, arról Tomiszlav Szivics gondoskodott. A Kecskemét trénere - miután Foxi és Litsingi önkényesen kivette pótszabadságát, és a szünetben zuhant be az öltözőbe - már nyilván a kezdés előtt zaklatott volt, erre aztán rátett a csapat azzal, hogy ,,ikszre hozta” a kieső helytől egy pontnyira tanyázó Vasas elleni meccset. Az igazi összeomlás mégis a sajtótájékoztatón következett be, amikor is Szivics sorra vette az őt ért sérelmeket, és felajánlotta lemondását. Utóbb kiderült, volt némi igaza, amikor megkérdőjelezett egy-két játékvezetői ítéletet, de hogy ez tendenciózus lenne, és hogy hadjáratot folytatnak ellene, az még a szerb mentalitás tudatában is erős túlzásnak mondható. Nem is lett belőle ügy, másnap közleményben tudatta a klub, hogy az edző folytatja tovább a munkáját, és ezzel mindenki lezártnak tekinti a történteket.

Ha Szivics valóban ilyen érzékeny és hirtelen haragú, akkor azzal nincs mit tenni, megváltozni aligha fog, ha viszont más is van a háttérben, akkor érthető az eddig higgadtságáról (is) híres tréner kirohanása.

Itt tartunk tehát most, s mivel az optimizmus a futballban is alaptétel, zárjuk azzal a forduló értékelését, hogy túlvagyunk az ősz eleji formán, ennél már csak jobb jöhet.

MESTERI MONDATOK

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk:

Véber György (Pápa) a két csapattárs, Marics és Totadze összeszólalkozásáról: ,,Goran ilyen, szerb játékos, akiben hihetetlenül dolgozik a győzni akarás, ráadásul benne még latin vér is van. Most éppen egy hasonló vérmérsékletű társát találta meg. A két játékos egyébként most már ölelgeti egymást az öltözőfolyosón, valami keverék nyelven megbeszélték a történteket”.
Kondás Elemér (DVSC) egyszerű magyarázata a döntetlenre: ,,Ma ennyire futotta, ennyi volt bennünk, de nincsen semmi probléma, előfordul, hogy idegenben egy csapat nem tud nyerni”.
Mészáros Ferenc (PMFC) üzenete néhány gyengébben játszó futballistájának: ,,Aki úgy érzi, hogy jól van lakva, annak nagyon nehéz sorsa lesz nálunk.
Aczél Zoltán (Haladás) a végjátékban történt figyelmetlenségekről: ,,Az baj, hogy a legnagyobb helyzetünket Nagy Gábor belsőzés helyett kirúgta a stadionból…aztán volt, aki az órát nézte, ez az, amit próbálok kiölni belőlük, az utolsó 10 percben is offenzívnek kell lenni. Inkább rúgjon még kettőt a Videoton, de ne a kapusunk legyen a végén a mezőny legjobbja”.
Benczés Miklós (Diósgyőr) dicsérő szavai a tíz emberrel kiharcolt döntetlen után: ,,Küzdeni akarásból nem is jelesre, hanem hatosra vizsgáztunk. Ma is”.
Csertői Aurél (Győr) válasza arra kérdésre, hogy Pilibaitis kiállítása után a játékvezető miért küldte el a kispadról: ,,Nem szóltam egy szót sem. Úgy látszik, valakinek nem tetszik az arcom. Velem szórakoznak egyesek, mintha csak rámszálltak volna”.
Tomiszlav Szivics (Kecskemét) érzelmektől fűtött nyilatkozata: ,,Innentől kezdve kérem a Rózsa urat, hogy találjon valaki mást a csapatnak, mert nem akarok tovább dolgozni. Nem bírom, hogy minden szerdán és szombaton emberelőny ellen kell játszanunk, ez durva, ez sok… Megtettem a maximumot, nem akarom szégyellni a családomat. Nem akarok többet dolgozni, mert nem győzöm a bírókat szerda-szombat ritmusban. Ez sok, amit csinálnak, az ellenőrök pedig csak engem büntetnek. Nyilván az az üzenet, hogy nincs nekem itt helyem. Bocsánat, én akkor nem is zavarok”.

OTP Bank Liga, 8. forduló

Jegyzőkönyvek
BFC SIÓFOK–DEBRECENI VSC 0-0
Siófok, 1000 néző. Vezette: Vad II. István (Szpisják Zsolt, Lémon Oszkár)
Siófok: Milinte – Kiss Zs., Fehér Zs., Nyári, Fejes (Mogyorósi, 46.) – Lattenstein (Rebrik, 60.), Kecskés, Tusori, Melczer – Haraszti (Szabó J., 80.), Sowunmi. Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Mester, Lengyel, Mogyorósi, Szabó J., Horváth A., Rebrik, Pécseli.
DVSC: Novakovics – Nagy Z., Mészáros, Simac, Korhut – Bódi (Mijadinoszki, 67.), Varga J., Ramos, Szakály P. (Bouadla, 82.), Yannick (Rezes, 76.) – Coulibaly. Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Malinauskas, Mijadinoszki, Nikolov, Bouadla, Rezes, Nikolics, Kulcsár.
Sárga lap: Rebrik (83.), illetve Varga J. (20.), Simac (57.), Rezes (84.)
Piros lap: Simac (64., második sárga lap)
 
ÚJPEST FC–PÉCSI MFC 4-1 (2-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2811 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor (Ring György, ifj. Tóth Vencel)
Újpest: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Mihajlovics, Pollák – Simon K., Egerszegi (Tajthy, 60.), Barczi, Markovics (Üveges, 76.), Balogh B. (Kabát, 57.) – Rajczi. Vezetőedző: Zoran Szpisljak. Cserepad: Horváth T., Dombai, Kovács D., Tajthy, Üveges, Wilson, Kabát.
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Todorovics, Marovics – Horváth Zs., Scsepanovics (Zeljkovics, 36.), Pintér, Nagy O. – Frőhlich (Bajzát, 61.), Gyánó (Andorka, 46.). Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Strubics, Causics, Nagy J., Tóth Z., Zeljkovics, Andorka, Bajzát.
Gólszerző: Dvorschák (13.), Mihajlovics (18.), Kabát (85., tizenegyesből), Rajczi (92.), illetve Andorka (51.)
Sárga lap: Kabát (72.), illetve Gyánó (35.), Pintér (68.), Dibusz (84.)
 
VIDEOTON FC–HALADÁS SOPRON BANK 1-0 (0-0)
Székesfehérvár, 3447 néző. Vezette: Fábián Mihály (Kelemen Attila, Márkus Tamás)
Videoton: Tujvel – Brachi, Caneira, Vaskó, Oliveira – Gosztonyi (Nikolics, 74.), Sándor Gy., Mitrovics, Elek Á. (Walter Lee, 46.) – Brandao (Vinícius, 92.), Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Bozsovics, Vinícius, Margitics, Nikolics, Walter Lee, Nagy D., Vasziljevics.
Haladás: Rózsa – Schimmer, Nagy II. G., Korolovszky, Tóth P. – Nagy I. G. (Búrány, 82.), Rajos, Iszlai, Horváth A. (Kovács I., 71.), Halmosi – Kenesei (Oross, 89.). Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Gőcze, Búrány, Jagodics, Kovács I., Sluka, Oross, Simon A.
Gólszerző: Vaskó (91.)
Sárga lap: Brachi (34.), Vaskó (58.), Brandao (66.), illetve Tóth P. (31), Rajos (76.), Rózsa (87.)
Piros lap: Tóth P. (88., második sárga lap)
 
KECSKEMÉTI TE–VASAS-HÍD 1-1 (1-0)
Kecskemét, Széktói Stadion, 3000 néző. Vezette: Kovács J. Zoltán (Viszokai László, Medovarszki János)
KTE: Németh G. – Maynard (Simon A., 86.), Radanovics, Balogh B., Mohl – Szavics, Alempijevics, Bertus (Csukics, 65.) – Gyurcsó, Lencse, Bori (Stokics, 93.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Ribánszki, Gyagya, Koszó, Csukics, Ebala, Stokics, Simon A.
Vasas: Ilizi – Kulcsár D., Gáspár, Kovács G., Sütő – Mehmedagics, Farkas B. (Ferkó, 82.), Bárányos (Jokics, 62.), Katona – Dajics, Simics (Beliczky, 72.). Vezetőedző: Marijan Vlak. Cserepad: Halasi, Polényi, Arszics, Bakos, Ferkó, Jokics, Beliczky.
Gólszerző: Lencse (43.), illetve Mehmedagics (83.)
Sárga lap: Csukics (76.), Gyurcsó (77.), Radanovics (89.), Mohl (93.), illetve Mehmedagics (47.), Sütő (77.)
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–GYŐRI ETO 0-0
Kaposvár, 2000 néző. Vezette: Németh Ádám (Butkai Zsolt, Tóth István)
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Bank, Zsók, Jánvári – Balázs, Hegedűs, Pedro (Diallo, 77.), Safarics – Alexeev (Jammeh, 87.), Perics (Gujics, 77.). Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Posza, Graszl, Gujics, Kardos, Kovács O., Pavlovics, Diallo, Jammeh.
Győr: Sztevanovics – Babics, Djordjevics, Fehér, Völgyi – Trajkovics, Pilibaitis, Ji-Paraná (Tokody, 87.), Koltai (Dudás, 64.) – Alekszidze (Ahjupera, 64.), Dinjar. Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Molnár P., Sztanisics, Kiss M., Windecker, Ahjupera, Dudás, Tokody.
Sárga lap: Perics (57.), illetve Ji-Paraná (18.), Trajkovics (49.), Pilibaitis (54.), Fehér (56.)
Piros lap: Pilibaitis (91., második sárga lap)
 
LOMBARD PÁPA–BUDAPEST HONVÉD 3-1 (0-1)
Perutz Stadion, 2000 néző. Vezette: Alvaro Miquel Garcia (Vámos Tibor, Huszár Balázs)
Pápa: Szűcs – Nagy S., Totadze, Rodenbücher, Présinger – Farkas A., Marics (Quintero, 80.), Ganugrava – Lovrencsics (Tóth G., 88.), Ferenczi, Puri (Horváth L., 84.). Vezetőedző: Véber György. Cserepad: Kovács V., Horváth L., Quintero, Tóth G., Varga G., Germán, Zulevs.
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Botis, Debreceni, Hajdú – Danilo, Németh N. (Szekulics, 77.), Zelenka (Horváth A., 62.), Hidi – Tchami (Ivancsics, 57.), Délczeg. Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Bjelkanovics, Kostolani, Horváth A., Ivancsics, Szekulics.
Gólszerző: Ferenczi (58.), Botis (64., öngól), Lovrencsics (75.), illetve Hajdú (30.)
Sárga lap: Marics (79.), Totadze (79.), illetve Hidi (12.), Németh (24.), Danilo (84.)
 
MVM PAKS–DIÓSGYŐRI VTK 1-1 (0-0)
Paks, 1500 néző. Vezette: Takács János (L. Tóth Lajos, Farkas Balázs)
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Báló – Bartha, Sifter, Böde, Sipeki (Szatmári, 35.), Vayer – Kiss T (Montvai, 54.). Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Kiss M., Csehi T., Gévay, Heffler N., Hrepka (Bartha, 67.), Montvai, Szatmári.
DVTK: Rados – Vadász, Gal (Nagy T., 46.), Budovinszky, Gohér – Gallardo, Abdouraman, Arze, Luque (Tisza, 30.) – Menougong (Pál, 70.), Seydi. Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Farkas B., Nagy T., Halgas, Takács P., Carreno, Pál, Tisza.
Gólszerző: Montvai (78., tizenegyesből), illetve Budovinszky (86.)
Sárga lap: Sifter (44.), Vayer (59.), illetve Nagy T. (63.), Arze (69.)
Piros lap: Sifter (85., második sárga lap), illetve Rados (77.)
 
FERENCVÁROS–ZALAEGERSZEGI TE 2-0 (0-0)
Albert Stadion, 4000 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Kispál Róbert, dr. Varga Zsolt)
FTC: Gyenes – Csizmadia, Balog Z., Otten, Junior – Jovanovics (Lisztes, 61.), Maróti, Tóth B. – Hakola (Rósa, 67.), Oláh, Somalia (Pölöskey, 85.). Szakmai igazgató: Détári Lajos. Cserepad: Jova, Sváb, Fitos, Józsi, Lisztes, Rósa, Pölöskey.
ZTE: Jahics – Kocsárdi, Bogunovics, Bulatovics, Hidvégi – Szakály D. (I. Delics, 80.), Szalai (A. Delics, 60.), Máté, Kamber – Meyé, Tököli. Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Vlaszák, Bujor, Hervás, A. Delics, I. Delics, Turkovs.
Gólszerző: Oláh (66.), Tóth B. (75.)
Sárga lap: Somalia (39.), Maróti (43.), Hakola (45.), Júnior (72.), illetve Máté (4.), Bogunovics (7.), Meyé (13.), Szalai (38.), Kamber (48.),
Piros lap: Meyé (55., második sárga lap)

 

OTP Bank Liga
Állás 8 forduló után
1. Debreceni VSC 8 7 1 0 16-5 +11 22
2. Győri ETO 8 7 1 0 15-5 +10 22
3. Pécsi MFC 8 5 1 2 12-13 -1 16
4. Bp. Honvéd 8 5 0 3 17-10 +7 15
5. Videoton FC 8 4 1 3 12-6 +6 13
6. Lombard Pápa 8 4 1 3 9-8 +1 13
7. Kecskemét 8 3 3 2 16-11 +5 12
8. Diósgyőri VTK 8 3 3 2 12-9 +3 12
9. MVM Paks 8 2 4 2 13-15 -2 10
10. BFC Siófok 8 2 3 3 7-7 0 9
11. Sz. Haladás 8 2 2 4 7-10 -3 8
12. Kaposvár 8 1 4 3 11-16 -5 7
13. Vasas-Híd 8 1 3 4 9-16 -7 6
14. Újpest FC 8 1 2 5 9-13 -4 5
15. Ferencváros 8 1 2 5 6-10 -4 5
16. Zalaegerszeg 8 0 1 7 4-21 -17 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GÓLLÖVŐLISTA

7: Milan Perics (Kaposvár),
6: Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd)
5: Melczer Vilmos (Siófok) 
4: Bódi Ádám (DVSC), Adamo Coulibaly (DVSC), L’Imam Seydi (DVTK), Goran Marics (Lombard Pápa), Horváth Zsolt (PMFC)
3: Németh Norbert (Bp. Honvéd), Kulcsár Tamás (DVSC), Budovinszky Krisztián (DVTK), José Luque (DVTK), Völgyi Dániel (Győri ETO), Kethevoama Foxi (Kecskemét), Bartha László (Paks), André Alves (Videoton)
2: Hajdú Norbert (Bp. Honvéd), Mbengono Yannick (DVSC), Jarmo Ahjupera (Győri ETO), Rati Alekszidze (Győri ETO), Dudás Ádám (Győri ETO), Linas Pilibaitis (Győri ETO), Kenesei Krisztián (Haladás), Goran Vujovics (Haladás), Gyurcsó Ádám (Kecskemét), Böde Dániel (Paks), Montvai Tibor (Paks), Vayer Gábor (Paks), Lovrencsics Gergő (Pápa), Nagy Olivér (PMFC), Dvorschák Gábor (Újpest), Kabát Péter (Újpest), Rajczi Péter (Újpest), Kulcsár Dávid (Vasas), Marko Simics (Vasas), Nikolics Nemanja (Videoton), Dusan Vasziljevics (Videoton), Tököli Attila (ZTE, Kecskemét)
1: Dieng Abass (Bp. Honvéd), Délczeg Gergely (Bp. Honvéd), Hidi Patrik (Bp. Honvéd), Ivan Lovrics (Bp. Honvéd), Novák Alexisz (Bp. Honvéd), Stevo Nikolics (DVSC), Luis Ramos (DVSC), Szakály Péter (DVSC), Gohér Gergő (DVTK), George Menougong (DVTK), Liban Abdi (FTC), Felipe Félix (FTC), Mark Otten (FTC), Oláh Lóránt (FTC), Rósa Dénes (FTC), Tóth Bence (FTC), Valentin Babics (Győri ETO), Marko Dinjar (Győri ETO), Ji-Parana (Győri ETO), Koltai Tamás (Győri ETO), Halmosi Péter (Haladás), Tóth Péter (Haladás), Balázs Benjámin (Kaposvár), Bank István (Kaposvár), Drazsen Okuka (Kaposvár), Nikola Safarics (Kaposvár), Bertus Lajos (Kecskemét), Sindou Dosso (Kecskemét), Lencse László (Videoton, Kecskemét), Franci Litsingi (Kecskemét), Mohl Dávid (Kecskemét), Vladan Szavics (Kecskemét), Jovica Stokics (Kecskemét), Simon Attila (Kecskemét), Éger László (Paks), Hrepka Ádám (Paks), Kiss Tamás (Paks), Sipeki István (Paks), Ferenczi István (Pápa), Andorka Péter (PMFC), Bajzát Péter (PMFC), Frőhlich Roland (PMFC), Giorgi Granugrava (PMFC), Gyánó Szabolcs (PMFC), Pintér Attila (PMFC), Nenad Todorovics (PMFC), Haraszti Zsolt (Siófok), Huszák Tamás (Siófok), Egerszegi Tamás (Újpest), Simon Krisztián (Újpest), Bojan Mihajlovics (Újpest), Bárányos Zsolt (Vasas), Juszuf Dajics (Vasas), Gáspár József (Vasas), Kovács Gábor (Vasas), Haris Mehmedagics (Vasas), Alvaro Brachi (Videoton), Brandao Evandro (Videoton), Elek Ákos (Videoton), Vaskó Tamás (Videoton), Djordje Kamber (ZTE), Roguy Méyé (ZTE), Varga Róbert (ZTE)
Öngól: Sorin Botis (Bp. Honvéd), Korhut Mihály (DVSC), Balogh Béla (Kecskemét), Kulcsár Dávid (Vasas)

OTP Bank Liga
9. forduló programja
9.16. (péntek)    
  Diósgyőr-Kaposvár 18.00
09.17. (szombat)    
  Vasas-Videoton 15.00
  ZTE-Kecskemét 16.00
  Bp. Honvéd-Újpest 17.30
  Pécsi MFC-Siófok 19.00
  Haladás-Pápa 19.00
09.18. (vasárnap)    
  Debrecen-Paks 16.00
  Győr-Ferencváros 18.00