NB I előzetes

Diósgyőri Tisza-túra Paksra

  • Göbölyös János

Két hét szünet után folytatódott az OTP Bank Liga. A 8. fordulóban vasárnap két mérkőzést rendeznek, először a tavalyi ezüstérmes Paks az újonc Diósgyőrt fogadja.

A bajnoki rajt előtt sokan sok mindent gondoltak, azt azonban kevesen, hogy hét forduló után az újonc Diósgyőr két ponttal megelőzi az előző szezon második helyezettjét, a Paksot. A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy Kis Károly csapatának már a nyár derekától az Európa Ligában volt jelenése, s ha már ott volt, egyedüli magyar csapatként eljutott a harmadik körig. A klub történetének első nemzetközi kupaszereplésébe a skót Hearts ugyan belerondított, összességében azonban dicséretes, és hasznos volt a csapat teljesítménye. Még akkor is, ha az időközben elkezdődött élvonalbeli bajnokságra – OTP Bank Liga 8. forduló
MVM-Paks–Diósgyőri VTK Paks
09.11., vasárnap, 16.00 (M1) 
Vezeti: Takács János (L. Tóth L., Farkas B.)
Hathárom-tipp: x
hasonlóan a többi kupacsapatunkhoz - a Paks nem tudott kellőképpen koncentrálni, így az őszi szezon közepére az élmezőnnyel szemben jókora ponthátrányba került. Kis Károly vezetőedző a Diósgyőr elleni mérkőzés előtt adott nyilatkozatában az említett időszakról is ejtett néhány szót:
- Számunkra ezzel a szünettel, lezárult egy szakasz, véget ért egy nagy sorozat, ami szép sikereket hozott – fogalmazott a szakember a paksifc.hu-n. - Ezen már túl kell lépnünk, jönnek az új feladatok, mostantól egy újabb időszámítás kezdődik. Meg kell próbálunk feljebb lépni a tabellán. Már mindenki ezzel foglalkozik, mindenki erről beszél az öltözőben, ami azt jelenti, hogy csak erre koncentrálunk.

A vasárnapi ellenféllel és a mérkőzés esélyeivel kapcsolatban Kis a következőképpen vélekedett:
- A Diósgyőr egy nagyon jó csapat, sok jó külföldit igazolt. Olyan szintű játékosok érkeztek, ami előre vetíti, hogy a DVTK idén egy igen masszív csapat lesz, sőt már most is az. Ettől függetlenül, nekünk hazai pályán a három pontot be kell gyűjtenünk. Bízom benne, hogy ez a szurkolóink segítségével sikerülni is fog.

Diósgyőrben nem kell lezárni semmit, úgy kell folytatni a bajnokságot, ahogyan azt két héttel ezelőtt befejezte a csapat – győzelemmel. Nem lesz egyszerű, pláne nem annak tükrében, hogy a borsodiaknak ez – mármint az idegenbeli siker – még hiányzik az eredménysorából.  
- Adósak vagyunk a szurkolóknak és magunknak az első idegenbeli győzelemmel, most is nehéz dolgunk lesz, mert a Paks egy szervezett, jó csapat, de mi ezúttal is győzelemre játszunk – mondta Benczés Miklós vezetőedző a dvtk.eu-nak adott interjújában. A szakember hozzátette, hogy mivel a klubnak komoly tervei vannak a jövőben, ezért a Liga-kupában is a legerősebb összeállításban szerepelteti együttesét, szoktatva ezzel játékosait a sorozatterheléshez. A DVTK egyébként a válogatott mérkőzések miatti szünetben elérte az átigazolási időszakban megfogalmazott fő célját, miszerint a magyar mezőnyben elsőszámú kiszemeltjét, Tisza Tibort Diósgyőrbe csábítsa. Nos, könyörögni nem kellett a klubot öt éve elhagyó csatárnak, aki az újpesti és belgiumi kitérő után örömmel tért vissza korábbi csapatához.
- Nagyon örülök, hogy Tibi is bevethető, de nem csak az ő posztján lehet változás, hanem máshol is, mert a legutóbbi bajnokin és a Liga-kupa mérkőzéseken is láttam olyan teljesítményeket, ami alapján más is bizalmat kaphat – tette hozzá Benczés Miklós, akinél ezek szerint a győztes meccs(ek) sem jelentenek állandóságot. Ami biztos, Tiszának hamar megtalálja majd a helyét a csapatban.

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján) *
MVM-Paks–Diósgyőri VTK
ellenfél eredmény pontszám
PAKS    
Siófok 1-1(NBI) 1
Győr(NBI) 1-2 0
Kaposvár(NBI) 4-4 1,25
Újpest(LK) 3-3 0,75
Szolnok(LK) 10-1 1
Aktuális forma-index*   0,80
DVTK    
Pápa 2-0 2
Újpest 1-1 1,25
Siófok(NBI) 2-1 2
Debrecen(LK) 1-2 0
Mezőkövesd(LK) 4-0 1
Aktuális forma-index*   1,25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)