NB I előzetes

Détári: meglesz az első győzelem – Prukner: ott leszek

  • Göbölyös János

Két hét szünet után folytatódott az OTP Bank Liga. Vasárnap a 8. forduló záró mérkőzésén a két kiesőhelyen álló, eddig nyeretlen csapat találkozik, a Zalaegerszeg a Ferencvároshoz látogat.

Akkor most ez kiesési rangadó lesz, vagy valami más? Ha pusztán a tabellára pillantunk, és eltekintünk attól, hogy a bajnokság háromnegyed része még hátravan, akkor helye van a jelzőnek. Ugyanakkor abban is szinte egységes a közvélemény és a szakma, hogy bő fél év múlva nem ez a két csapat fog harcolni a bent maradásért. Ahhoz viszont, hogy ez így legyen, a Ferencvárosnak és a Zalaegerszegnek is mielőbb el kell kezdenie a felzárkózást, már most, az egymás elleni meccsükön.
Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, az ősz eddigi legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzése következik az Üllői úton. Nem elsősorban a két együttes fent említett pozíciója miatt, sokkal inkább a személyes érintettség okán. A Fradi egy hónapja lemondott vezetőedzője, Prukner László új csapatával az Albert Stadionban debütál, míg a helyére szerződtetett Détári Lajosnak szakmai igazgatóként kell feltámasztania a zöld-fehéreket. Presztízscsatának sem utolsó szereposztás, de biztos vagyok benne, hogy ezúttal nem az egyéni ambíciók, az érzelmek játsszák majd a főszerepet, hanem a csapatérdek kerül előtérbe.

Prukner helyzete tűnik nehezebbnek, most már ellenfélként kell dirigálnia az oldalvonal mellől, ami ugye egy fanatikus közönség előtt normális esetben sem egyszerű feladat, hát még így, azonnali visszatérőként, a Fradi elleni sikerért dolgozva. Persze, Détári számára sem lesz könnyed vasárnap esti kikapcsolódás a mérkőzés, hiszen egy esetleges kudarc még inkább megosztaná az kinevezése kapcsán amúgy sem egységes közvéleményt. 

OTP Bank Liga 8. forduló:
Ferencváros–Zalaegerszegi TE
Albert Stadion, 09.11., vasárnap, 18.00 (Sport2), Vezeti: Szabó Zsolt (Kispál R., dr. Varga Zs.)
Hathárom-tipp: x
Az elmúlt két hét nem csak a szakmai stábban hozott változásokat, mindkét helyszínen történt néhány változás a keretben is. A Fradi szerződést bontott a Pécs elleni Liga-kupameccsen ámokfutásban remeklő brazil Alison Silvával, és jelenleg úgy fest, hogy honfitársa, Felipe Félix sem pályázhat a klub örökös tagságára. A Zete kerete viszont bővült, a Videoton ,,játékos-gyűjteményének” két, eddig óvott tagja, Hídvégi Sándor és Szakály Dénes Zalába költözött.

Détári egyébként, miután egyenként elbeszélgetett az A-keret képviselőivel, körülnézett egy szinttel lejjebb is, hátha az NB II-esek között talál az első csapatban is bevethető játékost. Erre a Ligakupa találkozók adtak leginkább alkalmat, és bár volt kit nézni, a látvány úgy összességében egyelőre nem győzte meg Dömét arról, hogy a ,,fakóból” erősítsen.

"Egy hét alatt két Ligakupa mérkőzést játszottunk, és a két vereség ellenére is hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk – nyilatkozta a ztefc.hu-nak a szakmai igazgató. – A szóban forgó két meccsen javarészt fiatalokat állítottunk csatasorba, mert kíváncsiak voltunk arra, kikre lehet építeni a jövő Fradiját. Örömmel állapíthatom meg, hogy vannak tehetségeink, azt viszont talán hozzá sem kellene fűznöm, hogy a beérésükhöz idő kell."

Most azonban nincs idő az érleléshez, azonnali jó eredmények, lehetőség szerint győzelmek kellenek ahhoz, hogy ne kerüljön még nehezebb helyzetbe a Fradi. Détári erről így vélekedett: "Az edzésmunkából kiindulva nem tudom elképzelni, hogy rosszul futballozzunk a ZTE ellen. Ha mindenki százszázalékig odateszi magát, abból csak jó sülhet ki. Szerencsére rajtam kívül más is optimista az öltözőben, és ha a szurkolók is mellénk állnak, meglesz az első győzelem."

Prukner László megpróbált könnyíteni azon a terhen, ami az Üllői úton nehezedik majd rá illetve játékosaira, ezért arra kérte klubelnökét, tekintsen el attól, hogy vasárnap leüljön a Zalaegerszeg kispadjára.

"Nem azt mondtam, hogy nem ülök le – magyarázta a tréner a Zalai Hírlapban. – Abban maradtunk Nagy Ferenccel, hogy még megbeszéljük ezt, és mert arra kért, hogy legyek a helyemen, ott is leszek. Az biztos, hogy vasárnap nagy nyomás nehezedik majd a csapatra emiatt."

Prukner megemlítette azt is, hogy még a szerződés aláírása előtt beszélt a játékosokkal a belső viszonyokról, azt akarta feltérképezni, van-e olyan komoly házon belüli gond, ami miatt megoldhatatlan lenne számára a feladat.  

Két kiesőhelyen álló, eddig nyeretlen csapat találkozik, a Zalaegerszeg a Ferencvároshoz látogat

"A kudarcsorozat valamennyire megosztotta a társaságot, de ez természetes is – folytatta a szakember. – Én azonban úgy látom, hogy nincs olyan éles konfliktus, ami miatt ne lehetne eredményesen dolgozni. A csapat az elmúlt négy-öt évben hozzászokott ahhoz, hogy a mezőny első feléhez tartozik, csakhogy ez már nem a korábbi évek valamelyike, amikor három vereség után jött a fordulat. Most már sokkal több vereség van mögöttük, és érezniük kell ennek súlyát. Bár nem sok időt töltöttünk együtt, az apátiából ki kell rángatni a játékosokat. Ha előrelépünk csapategységben, akkor pontot vagy pontokat szerezhetünk. Van viszont egy csomó gondunk, Meyét például péntekig nem láttam edzeni, hiszen a gaboni válogatottnál volt, Kamber sem tréningezett a torokgyulladása miatt, de vannak további sérültek is."

Prukner a Ferencvárosról is ejtett néhány szót, az mindenesetre előny lehet számára, hogy az általa legjobban ismert csapat ellen kell felkészítenie játékosait. "Ismerem az ellenfelet, tudom, ki, mire képes, és erre felhívtam mostani együttesem figyelmét. Négy hete jöttem el az Üllői útról, ez idő alatt alapvetően nem változtak meg ott a dolgok, persze biztosan lesznek a Fradi játékának számomra új elemei. Ahogy nálunk is akadnak ilyenek a korábbiakhoz képest."

 

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Ferencváros-Zalaegerszeg

ellenfél eredmény pontszám
FTC



Honvéd (NB I)
0-1 0

Haladás (NB I)
1-2 0

Vasas (NB I) 0-2 0

Siófok (LK)
1-2 0

Pécs (LK)
1-4 0
Aktuális forma-index*

0
ZTE



Antalyaspor(EH) 1-3 0

Vasas (NB I)
1-1 1

Győr (NB I)
1-5 0

Haladás (LK)
1-2 0

Pápa (LK)
0-8 0
Aktuális forma-index*

0,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)