NB I előzetes

Supka csak szurkolni mehet Pápára

  • Göbölyös János

A válogatott mérkőzések miatt két hét szünet után pénteken folytatódott az OTP Bank Liga. A 8. forduló szombati játéknapján öt mérkőzést rendeznek. A legutóbb a bajnok Videotont legyőző, és ezzel a negyedik helyre lépő Honvéd az egymás után háromszor vereséget szenvedő Lombard vendége lesz.

A Pápa legutóbbi három mérkőzésének végeredménye alapján Véber Györgytől nem ezt vártuk. A Lombard edzője tőle szokatlan módon reagált a vesztes meccsekre, nem ordított, nem ostorozta csapatát, de az okokat sem másban kereste, sőt, mintha elégedettebb lenne, mint korábban. A szemléletváltozás egyrészt Véber kissé megenyhült vérmérsékletében, higgadtabb értékítéleteiben keresendő, másrészt abban, hogy csapata valóban összeszedettebben, látványosabban futballozik, mint tavaly, a helyzetkihasználása azonban csapnivaló. Ez pedig nem elsősorban szakmai hiba, sokkal inkább mentális, koncentrációbeli hiányosság. A nyáron Pécsről igazolt, és még mindig kivételes csatártehetségként nyilvántartott Lovrencsics Gergő áll a ziccer-rontó lista élén, de ami ennél is kényesebb téma, az a korábbi gólkirály, Ferenczi István eredménytelensége. Ha csak ezen a két ponton előrelépés történik, a Pápával újra számolni kell, ha nem, akkor a jó formában lévő Honvéd is kiszámolhatja a Lombardot. OTP Bank Liga 8. forduló
Lombard Pápa–Budapest Honvéd  Perutz Stadion, 09.10., szombat, 19.00 Vezeti: Alvaro Garcia Miquel (Vámos T., Huszár B.)
Hathárom-tipp: x

- A szünet most jól jött nekünk, három vereségen vagyunk túl, ráadásul négy-öt sérültünk is volt – értékelte a helyzetet az nb1.hu-n Véber György. - Hétfő óta teljes kerettel készülünk a Honvéd ellen, azaz már egyetlen sérültünk sincs. Kegyetlenül kemény mérkőzés vár ránk, bízom benne, hogy a Honvédra is, amely jól rajtolt, és duzzad az önbizalomtól. A kispestiek stílusa ismert, oda kell majd figyelnünk a gyors kontráikra. Olyan játékot várok, mint az eddigi mérkőzéseinken, de a helyzetkihasználásban óriásit kell javulnunk. Ha ez sikerül, akkor győzhetünk.

Supka Attila friss sikerélménnyel érkezhet Pápára, Kondás Elemérrel együtt ugyanis a helyszínen tekinthette meg a magyar válogatott Moldova elleni győzelmét. A kispesti tréner a honvedfc.hu-nak adott nyilatkozatában először erről beszélt: 
- Már voltam Kisinyovban, a Honvéddal is játszottunk ott, de most volt először alkalmam megnézni a várost – fogalmazott Supka. - A stadion nagyon szép, de ennél is fontosabb, hogy a csapat győzelmet aratott. Mindenki küzdött, hajtott, rendben volt a koncentráció, ez egy nagyon jó magyar válogatott.
Rátérve a pápai fellépésre, a fővárosiak trénerének – s ezáltal talán a csapatának - helyzetét nehezíti, hogy nem ülhet le a kispadra, az MLSZ fegyelmi bizottsága ugyanis a Videoton elleni végjátékban történtek miatt egy mérkőzésről eltiltotta.  
- Nem is adhatok közben utasításokat, valószínűleg Szalai László fogja helyettem irányítani a csapatot – folytatta Supka Attila. – Egyébként minden meccs előtt közös ebéd van a Bozsik Stadionban, utána tartunk még egy utolsó eligazítást, ekkor még egyszer elmondok minden szükséges információt a játékosoknak. Így történt most is.
A csapat tehát tisztában van a Lombard elleni taktikával, a játékosok tudják a feladatukat, mint ahogy Supka Attila számára sem jelenthet meglepetést az ellenfél, bár azért vannak kételyei: 
- Jó játékosokat igazolt a Pápa, de kétarcú csapat benyomását kelti. A kérdés, hogy ellenünk melyiket mutatja. De igazából nem ez a fontos, hanem hogy mi a saját játékunkat játsszuk.
A kispestiek mestere elmondta még, hogy Novák Alexisz műtét után van, Abassnak még nincs rendben a bordája, így ők biztosan nem játszhatnak. A három új futballista fizikailag nincs megfelelő állapotban, most még nem lehet őket bevetni, Diaby ráadásul szerdán megsérült, kapott egy rúgást a bokájára. Torghelle Sándor pedig, bár a Honvéddal edz, de mivel külföldi ajánlatai vannak, a szerződtetése nem aktuális.

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)*
Lombard-Pápa - Budapest Honvéd
ellenfél eredmény pontszám
PÁPA      
Diósgyőr(NBI) 0-2 0  
Debrecen(NBI) 0-2 0  
Pécs(NBI) 1-2 0  
Győr(LK) 0-0 0,50  
ZTE(LK) 8-0 1,50  
Aktuális forma-index*   0,40  
HONVÉD      
Ferencváros(NBI) 1-0 2  
Kecskemét(NBI) 1-3 0  
Videoton(NBI) 1-0 2  
Gyirmót(LK) 0-3 0  
MTK(LK) 0-2 0  
Aktuális forma-index*   0,80  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)