NB I előzetes

Nyer az Újpest – ha bejön a jóslat

  • Göbölyös János

A válogatott mérkőzések miatt két hét szünet után folytatódott pénteken az OTP Bank Liga. A 8. forduló szombati játéknapján öt mérkőzést rendeznek, az elsőt a Megyeri úton. A kieső helyen álló, még nyeretlen Újpest az újonc, harmadik helyezett Pécset fogadja.

Zoran Szpisljak vezetőedző szerint az Újpest mindenképpen győzni fog a Pécs ellen

Az Újpest kerete tovább fiatalodott – ezúttal azonban nem tudatos, előre tervezett átalakítás történt. A kényszer hozta úgy, hogy az átlagéletkor még lejjebb csökkent a liláknál, akik e tekintetben érmes helyen állnak a mezőnyben. Fehér Csaba (36) és Böőr Zoltán (33) már nem tagja a keretnek, márpedig a jelenlegi csapatjáték egyik legnagyobb deficitje a tapasztalat, a rutin, az összefogás. Utóbbira persze a fiatalok is képesek, ám az a kudarcsorozat, azok a háttérben zajló, sokszor érthetetlen események, amik a csapattal illetve a klubban történtek, a pályán sem az egységet erősítették. Mindezt tetézi az a páratlan(ul hosszú) sérüléshullám, ami a Megyeri úton végigsöpört, így aztán Zoran Szpisljak, az együttest a hatodik forduló óta irányító vezetőedző nincs irigylésre méltó helyzetben. Igaz, Mészöly Géza sem volt, de őt legalább doppingolták a korábbi sikerélmények. Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy az Újpest kieső helyre csúszott (nagyot nem kellett zuhannia), továbbra is nyeretlen, és csak az utolsó Zalaegerszegnek rosszabb a gólkülönbsége. Mit lehet ilyenkor tenni? Erről és a következő ellenfélről beszélt Szpisljak az ujpestfc.hu-n:

OTP Bank Liga 8. forduló:
Újpest FC-Pécsi MFC
Szusza Ferenc Stadion, 09.10., szombat, 15.00 (Sport1) Vezeti: Andó-Szabó Sándor (Ring Gy., ifj. Tóth V.)
Hathárom-tipp: x
"Fontos volt számunkra ez a két hét, mert lehetőséget kaptunk arra, hogy pótoljuk azokat a hiányosságokat, amelyeket a bajnokság közben ennyi idő alatt lehet. Úgy érzem, ez a munka jól sikerült, a csapat magabiztosabban várja a Pécs elleni bajnokit. Nehéz meccs lesz, az biztos. Ugyan a PMFC újonc csapat, de jól erősített, és nagyon jól kezdte a szezont, a harmadik helyen áll a tabellán, igen ambiciózus együttes. Az eddigi mérkőzéseit láttuk, kielemeztük, a játékosait nagyjából ismerjük.
Rákészültünk a meccsre, elemeztük a saját hibáinkat is, és megvizsgáltuk azt is, hol lehet nyomás alatt tartani ellenfelünket. Szeretném, ha még agresszívebben játszanánk, több labdát szereznénk a középpályán, mint eddig, és nem szabad engednünk, hogy a Pécs domináljon."

A bokasérüléséből felépült Takács Zoltánnak egy hete a vádlija sérült meg, így ő továbbra sem játszhat, mint ahogy az utánpótlás válogatott Lázár Bence sem lehet ott a keretben. Utóbbi játékosra azonban hosszabb kihagyás vár, a csatár a vezetőedző közbenjárására Angliában vett részt orvosi vizsgálaton.

A PMFC-t sokan féltették a Videotontól elszenvedett 4-1-es vereség után, mondván eddig tartott a kezdeti lendület, következik a hullámvölgy. Nem így történt, a pécsiek legutóbb vesztett állásból fordítottak a Pápa ellen, így továbbra is a dobogón várhatják a folytatást.

"Én azt vallom, hogy legyen egy játékunk, de az nagyon jó – fogalmazott Mészáros Ferenc a klub honlapján. - Adott a keret, amihez kialakítottunk egy játékszisztémát, és ezen nem akarok nagyon változtatni. A rajt előtt nem sok pihenőjük volt a fiúknak, rájuk fért már a kicsivel hosszabb pihenő. Úgy látom, jól használták ki, de a hét elejétől már teljes erőbedobással készültünk az Újpest ellen. A helyezésekből kiindulni veszélyes lenne, új edző ül a kispadon, fegyelmezettebben játszik a csapat, az elmúlt fordulókban már több gólt is szerzett, ezért nem lesz könnyű találkozó. A maximumot kell nyújtanunk, ha eredményt akarunk elérni."

Nos, eredmény biztos lesz, hogy milyen, az legalább annyira az Újpesten is múlik. Bár ha Zoran Szpisljak bejön a jóslata, nincs miért izgulniuk a lila-fehér szurkolóknak. Az edző ugyanis a legutóbbi, Debrecen elleni mérkőzés után azt (is) nyilatkozta, hogy a következő meccset megnyeri a csapat…  

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Újpest-Pécs
ellenfél eredmény pontszám
ÚJPEST
Kaposvár (NB I)
2-2 1,25
Diósgyőr (NB I)
1-1 1
Debrecen (NB I) 2-3 0
Paks (LK)
3-3 0,5
Kecskemét (LK)
3-4 0
Aktuális forma-index* 0,55 
PÉCS
Kecskemét (NB I)
2-2 1
Videoton (NB I)
1-4 0
Pápa (NB I)
2-1 2
Kaposvár (LK)
1-2 0
FTC (LK)
4-1 1,5
Aktuális forma-index* 0,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)