NB I előzetes

A Videoton sötét ló - Aczél Zoltán

  • Göbölyös János

A válogatott mérkőzések miatt két hét szünet után pénteken folytatódott az OTP Bank Liga. A 8. forduló szombati játéknapján öt mérkőzést rendeznek. A hullámzó teljesítményt nyújtó bajnok Videoton otthonába a gyenge kezdés után egyre jobb formában futballozó Haladás látogat.

Áprilisban 2-0-ra verte a Haladás a Vidit

Aki esetleg azt gondolta, hogy a nagy nyári fehérvári átalakítás befejeződött, és Paulo Sousa a csapatépítés végén jár, az jókorát tévedett. Az elmúlt két hét alatt több változás történt a keretben, mint sok csapatnál a teljes holtszezonban. A legfajsúlyosabb minden bizonnyal az, hogy a bajnokcsapat védelme mára szinte teljesen kicserélődött, a korábbi távozók (Andics, Lázár) után Horváth Gábor visszatért Hollandiába, Lipták Zoltán szabadlistára került - egészen pontosan odatették, mert csapatkapitányként meggondolatlanul nyilatkozott, amikor azt mondta, hogy szerinte lesznek még változások a keretben… Az átalakításból a kapusposzt sem maradt ki, hiszen ebben a bajnokságban már Tujvel véd Bozsovics helyett. Aztán nincs már Fehérváron Hidvégi és Szakály, előbbit megvette, utóbbit kölcsönkapta a ZTE, Lencse pedig szintén átmenetileg Kecskemétre költözött. Hogy az egyensúly valamelyest megmaradjon, igazolt is a Videoton, méghozzá két külföldi hátvédet, a görög Vasziliosz Aposztolopouloszt és a 25-szörös portugál válogatott Marco Caneirát. Ez így első ránézésre jól hangzik, hogy aztán a változások szakmailag mennyire megalapozottak, az majd a pályán kiderül. Akár már szombaton, a Haladás ellen.

OTP Bank Liga 8. forduló:
Videoton FC–Haladás Sopron Bank
Székesfehérvár, 09.10., szombat, 17.30 (Sport1)
Vezeti: Fábián Mihály (Kelemen A., Márkus T.)
Hathárom-tipp: 1
Hathárom-tipp: 1"Jelenleg minden meccsünk nehéznek mondható, mindegyikre úgy kell tekintenünk, mintha egy döntő lenne – nyilatkozta Paulo Sousa a vidi.hu-nak adott interjúban. - Nem könnyű most, hiszen szinte minden hibánkból gólt lőnek az ellenfeleink, mi pedig hiába alakítunk ki rengeteg helyzetet, nem tudjuk azokat megfelelő számban értékesíteni. Ezért a legjobb formánkat kell hoznunk, ha nyerni akarunk, mert a Haladás feljövőben van, jó eredményei vannak, csapatként is jól teljesít, fontos meccseket nyert idegenben is. Ez önbizalmat adott nekik ahhoz, hogy pozitívan nézzenek a következő mérkőzéseikre. Egy jó csapat, jó játékosokkal, így nekünk a legjobbat kell adnunk, és fogjuk is, mert csak egy eredmény elfogadható, a győzelem."

A Haladás rendesen beragadt a rajtnál, a 4. fordulóban szerezte első pontját, azóta viszont veretlen, és pontszámban (mindössze kettővel gyűjtött kevesebbet, mint a Videoton) a középmezőnyhöz tartozik. "Ha esetleg most valaki ránéz a tabellára és elmegy egy lottózóba, nem gondolja azt, hogy a Haladás az esélyesebb – mondta a haladasfc.hu-nak Aczél Zoltán vezetőedző. – Aztán ki tudja? Mi nem az a csapat és nem az a szakmai stáb vagyunk, amelyik előre feladna egy meccset. Bízom a csapatban és hiszek egy jó szereplésben."

A szombathelyi tréner ezután néhány gondolat erejéig rátért az ellenfélre is: "Kicsit sötét ló a Fehérvár, mert hiába elemezgetjük, fordulóról fordulóra változik az összeállítása – folytatta Aczél. - Teljesen más csapata van, mint tavaly, most már ott tartunk, hogy nincs is a kezdőben magyar. Egyelőre a várakozásokon alul teljesít a Videoton, bár ezt nem a mi tisztünk megítélni, ezzel foglalkozzon a fehérvári vezetőség. Idegenben még nem nyert meccset, otthon viszont még nem vesztett pontot. Természetesen ők az esélyesek, három és fél milliárdból gazdálkodva azért nyugodtan elvannak. Jó értelemben véve irigykedünk is rájuk, hiszen milyen jó lenne, ha egyszer a Haladás is ennyiből gazdálkodhatna és harcban lenne a bajnoki címért."

A vendégek trénere azzal zárta nyilatkozatát, hogy bravúrra készülnek Fehérváron: "Mi már régebb óta együtt dolgozunk, talán csapatként jobban is funkcionálunk. A Ligakupát is beleértve az elmúlt hat meccsünkön nem kaptunk ki. Pozitív az öltözői hangulat, de azért tudjuk, nagyon nehéz meccs vár ránk. Nem ez a mérkőzés dönti el a sorsunkat a bajnokságban, ettől függetlenül szeretnénk jó eredményt elérni, pontot vagy pontokat szerezni. Kellene egy bravúr! A Fradi-pályáján ezt meg tudtuk csinálni, miért ne tudnánk máshol is?"

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Videoton-Haladás

ellenfél eredmény pontszám
VIDEOTON



Siófok (NB I)
0-0 1,25

Pécs (NB I)
4-1 2

Honvéd (NB I) 0-1 0

MTK (LK)
0-1 0

Gyirmót (LK)
4-2 1
Aktuális forma-index*

0,85
HALADÁS



ZTE (NB I)
1-0 2

FTC (NB I)
2-1 2,50

Kecskemét (NB I)
2-2 1

ZTE (LK)
2-1 1

Győr (LK)
2-2 0,25
Aktuális forma-index*

1,35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)