Rögbi-vb

A skótok elkerülték a blamázst, Anglia pontszegény meccsen győzött

  • VNA
Címkék:

A pénteki nyitómérkőzés után szombaton igazi nagyüzem következett az Új-Zélandon zajló rögbi világbajnokságon, ahol a románok közel álltak a meglepetéshez Skócia ellen.

A „B”-csoport egyik favoritjának tartott skót válogatott Invercargillben, 20.000 néző előtt lépett pályára a vb-re az utolsó pillanatban kijutó románok ellen. Andy Robinson csapata számára eléggé nyögvenyelősen indult a torna, hiszen a mérkőzés vége előtt öt perccel még 24-24-es döntetlen szerepelt az eredményjelzőn. Ezt követően azonban Simon Danielli két célt is vitt, így végül Skócia 34-24 arányban nyerte meg a találkozót.

A nap legrangosabb mérkőzését a „B”-csoportban Dunedinben rendezték, ahol a legutóbbi vb-n ezüstérmet szerző angol válogatott nagy csatában, pontszegény mérkőzésen (13-9) győzött a 2007-ben vb-harmadik Argentína ellen. A taktikusan játszó - a négy évvel ezelőttihez képest megfiatalított - dél-amerikai csapat ellen a lefújás előtt 14 perccel tudta csak átvenni a vezetést a 2003-as világbajnok angol csapat, amely végül a 22 esztendős Ben Youngs céljával tudott előnybe kerülni. A találkozó végén az amúgy most gyengén játszó - öt büntetőt is hibázó - Jonny Wilkinson szerzett még pontokat, így tudott Anglia négy pontos különbséggel győzni

A „D”-csoport első mérkőzésén Fiji is győzelemmel kezdte meg a tornát. A Csendes-óceáni válogatott Namíbia ellen győzött magabiztosan, 49-25 arányban. A találkozó hőse a négy céljával összesen 20 pontot szerző Vereniki Goneva volt.

Az „A”-csoportban Franciaország magabiztosan rajtolt, a kékek ugyanis 47-21 arányban legyőzték a meglepetésben bízó, de játékerőben még a nemzetközi élmezőnytől messze lévő, de nyolc év múlva világbajnokságot rendező Japánt. Ezen a találkozón a nagy különbség szintén a hajrában alakult ki, ekkor Lionel Nallet, Pascal Pape és Morgan Parra is célt vitt a franciáknál.

Rögbi-világbajnokság – Új-Zéland
A-CSOPORT
Franciaország–Japán 47–21 (25–11)
B-CSOPORT
Skócia–Románia 34–24 (18–11)
Argentína–Anglia 9–13 (6–3)
D-CSOPORT
Fidzsi–Namíbia 49–25 (32–15)