Rögbi-vb

Tüzes tongai fogadtatás a rögbi vb-n – videó

  • VNA
Címkék:

Tonga lehet a pénteken kezdődő rögbi világbajnokság egyik üde színfoltja, az Új-Zélandra hétfőn megérkező csapatot több ezer (!) szurkolójuk fogadta a repülőtéren.

Tonga ugyan nem tartozik a pénteken kezdődő 7. rögbi világbajnokság esélyesei közé, de szurkolói lelkesedése miatt mégis kiemelt figyelmet kaphat az új-zélandi tornán. Négy nappal a torna kezdete előtt az óceániai állam szurkolói valósággal megbénították Auckland városának közlekedését, mivel csapatuk érkezését személyesen szerették volna látni. Az V. George Tupou király társaságában megérkező rögbi csapatot több ezer tongai fogadta az aucklandi repülőtéren. „Igazán büszkévé tett minket az érkezés, óriási érzés volt tongaiként látni a minket várókat. Egy pillanatra azt hittem, mint ha hazaérkeztünk volna, olyan volt a hangulat” - nyilatkozta meghatottan Finau Maka a csapat kapitánya.

A mindössze 120.000 lakossal rendelkező csendes-óceáni királyság csapata pénteken rögtön főszereplője is lesz a világbajnokságnak, hiszen a házigazda - és egyben fő favorit - Új-Zéland ellen a torna nyitómérkőzésén szerepel. Tonga eddig sohasem tudta legyőzni a Tiszta Feketék (All Blacks) becenévvel illetett új-zélandi csapatot, ráadásul eddigi találkozásiak alkalmával csúnya vereségeket (9-45, 0-102, 7-91) szenvedett el tőle. Aucklandben - ahol a világ legnagyobb csendes-óceáni kolóniája él - egy napra azonban Tonga így is árnyékba borította a hazai reményeket, hétfőn ugyanis az ő válogatottjuk megérkezése és az ezt övező hangulat volt a hírek középpontjában. A csapat ráadásul a repülőtéren előadta a „sipi tau” névre hallgató rituális táncát, amely az új-zélandiak hakájához hasonlít.