Jaroszlavli tragédia

Két-három nap alatt új csapat épülhet a Lokomotivnál

Más klubtól kaphat játékosokat a Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapata, amelynek teljes első kerete szerdán légi szerencsétlenség áldozata lett.

Más klubok játékosaiból állhat össze a Jaroszlavl jégkorongcsapata

A világ legerősebb ligájában, az észak-amerikai NHL-ben létezik forgatókönyv arra az esetre, ha katasztrófa következtében egy csapat létszáma 14 mezőnyjátékos és 1 kapus, azaz 15 fő alá csökken. Ebben az esetben az érintett klub engedélyt kap arra, hogy a többi csapatnál érvényes szerződéssel rendelkező hokissal tárgyalhasson annak átigazolásáról. Ügyelni kell arra, hogy az újjászerveződő csapat játékosainak összfizetése ne haladja meg a mindenkori bérmaximumot (az úgynevezett fizetési plafont, salary cap). Ha így sem sikerül feltölteni a keretet 22 főre (20 mezőnyjátékos, 2 kapus), akkor a liga elrendel egy speciális játékosválasztást. Ebben az esetben a katasztrófában nem érintett klub 10 mezőnyjátékost és 1 kapust védetté, azaz el nem igazolhatóvá tesz, a keret többi tagját - klubonként maximum egy játékost - azonban a tragédiában érintett csapat megszerezheti. Azt a klubot, ahonnan elszerződött hokis, egymillió dollár kompenzáció illeti meg, a játékos új csapata viszont köteles őt ugyanolyan feltételekkel továbbfoglalkoztatni, mint ahogy előző munkaadója tette.Vjacseszlav Fetyiszov, az orosz nyílt profiliga (KHL) felügyelőbizottságának elnöke - aki maga olimpiai és világbajnok, Stanley Kupa-győztes hátvéd volt - csütörtökön a Russzija24 televíziónak elmondta: a tragédia után néhány órával már több hokis is jelezte, hogy szívesen játszana a Jaroszlavl színeiben.

Vjacseszlav Fetyiszov, az orosz nyílt profiliga (KHL) felügyelőbizottságának elnöke - aki maga olimpiai és világbajnok, Stanley Kupa-győztes hátvéd volt - csütörtökön a Russzija24 televíziónak elmondta: a tragédia után néhány órával már több hokis is jelezte, hogy szívesen játszana a Jaroszlavl színeiben.

"Ez is egy példa, hogy milyen elhivatottak a játékosaink, és milyen komoly hagyománya van nálunk a sportágnak" - tette hozzá Fetyiszov, hozzátéve: a többi klub szurkolói is támogatják az ötletet. A Szpartak Moszkva drukkerei azt az álláspontot képviselik, hogy azok a hokisaik, akik utánpótlás korukban szerepeltek a Jaroszlavlban, térjenek vissza anyaegyesületükbe.
   
Fetyiszov szerint akár 2-3 nap alatt fel lehet tölteni a Lokomotiv keretét a többi klubtól érkezőktől, és ez a csapat folytathatja a KHL-szezont. Úgy véli, a legjobb megoldás az lenne, hogy az új csapat edzőjének a helyi korosztályos együttest irányító Pjotr Vorobjovot kérnék fel.
   
Nem ez lenne az első eset, hogy katasztrófa sújtotta klubot a többi csapat játékosaival töltenék fel: 1979-ben a Pahtakor Taskent labdarúgói haltak meg légi szerencsétlenségben. Akkor a többi csapat adott futballistákat, és úgy folytatódott a szovjet bajnokság - azzal a kikötéssel, hogy a Taskent három évig nem eshetett ki az élvonalból.

Az orosz nyílt profiligában (KHL) érdekelt Lokomotiv Jaroszlavl repülőgépe szerdán zuhant le, gyakorlatilag a teljes csapat - olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek sora - odaveszett.

Csütörtök reggelre megtalálták mind a 43 áldozatot Jaroszlavlban, a két életben maradt utas életéért pedig harcolnak az orvosok. A jaroszlavli területen háromnapos gyászt rendeltek el.

A tragédiához kapcsolódó további hír, hogy a jégkorongcsapatot szállító orosz repülőgép légi balesetének aprólékos kivizsgálását követelte az orosz elnök csütörtökön a tragédia helyszínén, egyszersmind az orosz civil légi közlekedés általános állapotát ostorozta.

"A civil légi közlekedés és a biztonság problémája sokszor volt vita tárgya. Újabb pénzeszközöket szabadítottunk föl, ennek ellenére a helyzet továbbra is rossz, ahogy az az idén nyári sorozatos katasztrófákból is látszik" - mondta Dmitrij Medvegyev.
   
Az orosz elnök arra utalt, hogy az elmúlt bő két hónapban négy repülőgép-szerencsétlenség történt Oroszországban.

Medvegyev elnök is ellátogatott a tragédia helyszínére