FIFA

A korrupcióval vádolt karibi vezető cége közvetítési jogokat birtokolt, törölték a szerződését

A FIFA érvénytelenített egy szerződést a 2014-es világbajnokság közvetítési jogairól, mivel a Karibi Labdarúgó Szövetség Jack Warner, korábban korrupcióval vádolt egykori FIFA-alelnök vezetése alatt az ő cégének adta tovább a jogokat, amelyeket így értékesítettek tovább.

Jack Warnert a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezési jogainak odaítélésekor az Angol Labdarúgó Szövetség (FA), majd a FIFA-elnökválasztásakor a nemzetközi szervezet vádolta korrupcióval - utóbbi kapcsán vizsgálat is indult. A trinidadi vezető azonban önként lemondott minden posztjáról, ezért a FIFA megszüntette ellene az eljárást.

Jack Warner, a FIFA alelnöke beszél egy konferencián

Állításuk szerint azonban "most vették észre", hogy 2005-ben, Warner elnöksége alatt a Karibi Labdarúgó Szövetség a 2010-es és a 2014-es világbajnokságokkal kapcsolatos televíziós jogokat továbbadta a Warner által birtokolt JD International vállaltnak, amely aztán azokat 2007-ben eladta a SportMax televíziótársaságnak. Az ügy érdekessége, hogy a szerződés megkötése egyáltalán nem volt titkos, azt nyilvános sajtótájékoztatón jelentették be annak idején.

Hasonló manőver mostanában már - elvileg - nem lenne lehetséges, mivel a FIFA teljes egészében a saját kezében tartja a közvetítési jogokat. A szervezet Kulturális, média- és sportbizottságának tagja, Damian Collins azonban további szigorításokat tart szükségesnek.

"Nagyon szigorú szabályoknak kellene lenniük arra vonatkozóan, hogy a FIFA Végrehajtó Bizottságának tagjai hogyan számoljanak be a gazdasági érdekeltségeikről. Eléggé rosszul néz ki, ha vezető hivatalnokok keresnek egy kis mellékest a futballban betöltött szerepüknek köszönhetően. Megengedhetetlen, hogy azok, akik felelősek a világfutballért, pénzt keressenek a sportág kiárusításán" - mondta a brit sportvezető.

Az ügy kapcsán megszólalt Jack Warner is: "Ennek az üldözésnek semmi köze a FIFA korrupciótól való megtisztításához, csak arra jó, hogy fenntartsa a látszatát annak, hogy üldözik a korrupciót. Azért csinálták, hogy engem elkapjanak. Azonban a Karibi Labdarúgó Szövetség svájci ügyvédeivel ezt még meg kell beszélniük."