Jégkorong

Lezuhant a KHL-meccsre utazó Lokomotiv Jaroszlavl gépe

  • MTI

Szörnyű tragédia érte a jégkorongot azzal, hogy szerdán lezuhant az orosz nyílt profiligában (KHL) érdekelt Lokomotiv Jaroszlavl csapatának repülőgépe. Hivatalos adatok még nincsenek az áldozatok számát illetően, de az biztos, hogy csupán néhányan élték túl a tragédiát.

Az első kép a tragédiáról

A klub az egyik legjobb a KHL-ben, az előző idényben alapszakasz-második volt, majd az elődöntőben esett ki, míg 2008-ban és 2009-ben finálét játszhatott. Több külföldi világsztár - például a svéd Stefan Liv, a szlovák Pavol Demitra, a cseh Karel Rachunek, Jan Marek és Josef Vasicek, a lett Karlis Skrastins, a fehérorosz Ruszlan Szalej - mellett orosz tehetségek alkották az ütőképes együttest.

A kapus Liv olimpiai és világbajnok volt 2006-ban. A csatár Vasicek szintén abban az évben Stanley Kupát nyert az NHL-es Carolina Hurricanes alakulatával, Marek és Rachunek 2010-ben vb-aranyérmes lett a cseh válogatottal. Szalej 917, Skrastins 832 NHL-meccs után idén nyáron igazolt Jaroszlavlba, de szintén néhány hónapja szerződött a klubhoz Liv, Marek és a német Robert Dietrich. A szlovák Demitra vb-bronzérmes, olimpiai negyedik, és az NHL-ben háromszor játszott All Star-meccsen.

Az edző szintén legendás alakja a sportágnak, Brad McCrimmon a Detroit Red Wings és a Philadelphia Flyers hátvédje volt.

Az AFP szerint Ruszlan Szalei nem tartózkodott a gépen, így ő nem szerepel az áldozatok között. A fehérorosz játékos korábban elutazott már hazája fővárosába a soron következő mérkőzésre, így a jelen állás szerint ő az egyetlen életben maradt játékosa a klubnak.

A Jaroszlavl szerdán Minszkbe indult, ahol csütörtökön kezdte volna meg a 2011/12-es idényt. A bajnoki rajt szerdán volt, a Szalavat Julajev és az Atlant meccse azonban félbeszakadt, amikor a résztvevők hírt kaptak a szörnyű tragédiáról.

A KHL az észak-amerikai profiliga, az NHL után a második legerősebb bajnokságnak számít, és ebben a Lokomotiv az egyik legjobb klub. A nyílt orosz bajnokságban az orosz mellett lett, fehérorosz, kazah és idéntől szlovák (Poprad) csapatok szerepelnek. Szinte mindegyik klubban több világsztár is helyet kap, akik szezonként sok-sok millió dolláros fizetést kapnak. A csapatok mögött főleg tőkeerős energetikai cégek állnak.