EURO 2012

A spanyolok és az olaszok is Eb-részvevők lehetnek kedden este

A Moldova-Magyarország mérkőzésen kívül további huszonkét Eb-selejtezőt rendeznek kedden szerte Európában. A selejtezők hajrájában egyre több csoportban dőlhet el a továbbjutás kérdése. A már biztos Eb-részvevő Németországhoz ma csatlakozhat a címvédő spanyol és az olasz válogatott is.

E csoport

Finnország-Hollandia kedd 19:00 (TV: Digi Sport)
hatharom-tipp: 2
A magyar válogatott pénteki győzelmével Finnország hat pontra maradt a harmadik helytől, hiába nyert fölényesen Moldova ellen. Ráadásul a csoport toronymagas favoritja ellen kellene ezúttal megfelelniük Mikael Forselléknek, ami eddig senkinek nem sikerült. Igaz ugyanakkor, hogy Hollandiában egy biztatónak mondható 2-1-es vereséget szenvedtek el. Viszont a Tulipánosoknak is szükségük van a pontokra, hiszen Svédország még könnyen megelőzheti őket, ha mindhárom hátralévő mérkőzését (többek között a két csapat egymás elleni találkozóját) meg tudja nyerni. 11 gólt ezúttal biztos nem fognak lőni, mint tették azt pénteken, de a mérkőzésnek ők az esélyesei.

San Marino-Svédország kedd 20:30 hatharom-tipp:2 A mieink pénteki bravúros győzelmét és a svédek mutatott játékát látva két fajta mérkőzés alakulhat ki San Marinóban. Ibrahimovicék vagy kiengedik magukból a feszültséget, és akkor gólzáporos győzelmet aratnak, vagy hasonlóan tompák lesznek, mint voltak a Puskás Ferenc Stadionban, és akkor egy egészen halvány esély még arra is lehet, hogy elszórakozzák a győzelmet. De visszagondolva San Marino szintén ellenünk mutatott játékára, ezzel az eséllyel foglalkozni sem érdemes, nem itt fog a svéd válogatott pontokat hullajtani - ha fog még egyáltalán az idén...

A csoport

Azerbajdzsán-Kazahsztán kedd 17:00
hatharom-tipp: 1
A kazahok majdnem meglepetést okoztak Törökországban pénteken, az azerieknek ez viszont sikerült is a belga válogatott ellen. A mérkőzésük legnagyobb tétje, hogy melyikük lesz a csoport utolsó helyezettje. Kazahsztánban a hazaiak nyertek 2-1-re, ennek ellenére Azerbajdzsán győzelmére számíthatunk, hiszen ők otthon a törököket is legyőzték amellett, hogy pontot szereztek Belgium ellen.

Ausztria-Törökország kedd 20:30 hatharom-tipp: 2 A törökök a Kazahsztán elleni győzelmüknek és Belgium azeri pontvesztésének köszönhetően pontelőnybe kerültek a második helyen, és azért a pozícióért is kell küzdeniük, mivel Németország már biztosan megnyerte a csoportot. A vesztett pontokat tekintve sokkal jobban állnak, mint a belgák, hiszen eddig eggyel kevesebb mérkőzést játszottak, de ahhoz, hogy érvényre jutassák ezt az előnyt, győzniük kell. Ausztria a leggyengébb ellenfelek ellen otthon nyerni tudott, majd Belgiumban pontot szerzett, de azóta pontot sem tudott szerezni. A török válogatottra az utóbbi években jellemző, hogy a selejtezősorozatok hajrájában nem szórakozza el a kezében lévő esélyt, most is a vendégeket tartjuk inkább esélyesnek a győzelemre.

B csoport

Oroszország-Írország kedd 17:00 hatharom-tipp: 1 Dick Advocaat tanítványai pénteken kerültek kétpontos előnybe Írországgal és Szlovákiával szemben, mivel győzni tudtak Macedónia ellen, közvetlen riválisaik pedig csak döntetlent játszottak egymással. Ha kedden este megint nyerni tudnak, az egyik üldözőt leszakíthatják magukról, de azért is fontos lenne számukra, hogy nyerjenek, mert Szlovákia valószínűleg megszerzi a három pontot Örményország ellen. Korábban Dublinban az orosz válogatott győzött 3-2-re, ami már rendkívül gólzáporos találkozónak számít tőlük, hiszen eddigi hét mérkőzésükön összesen tíz gólt lőttek, meccsenként általában csak egy-egy találatra voltak képesek. Az íreknek ez volt az eddigi egyetlen vereségük a sorozatban, és a többnyire angol csapatokban edződő játékosok valószínűleg ezúttal sem fogják könnyen megadni magukat.

Macedónia-Andorra kedd 20:00 hatharom-tipp: 1 A macedón válogatott az oroszországi vereségével végképp kiszállt a jobb helyekért folyó versenyből, de egy nagy gólkülönbségű győzelemmel akár pozitívra is alakíthatnák az összesített gólarányukat, és a hajrában viszonylag közel végezhetnének a csoport középmezőnyéhez. Andorra amatőr együttese legfeljebb abban reménykedhet, hogy ezt a nagy különbségű vereséget elkerüli, a pontszerzésre azonban nem adnánk esélyt a miniállam csapatának.

Szlovákia-Örményország kedd 20:15 hatharom-tipp: 1 A legutóbbi világbajnokságon részt vevő szlovák csapattól nagy meglepetés lenne, ha Örményország nemzeti együttesével nem bírna el hazai pályán. Igaz, hogy Hamsikék idegenben 3-1-es vereséget szenvedtek, de a pénteki dublini döntetlen önbizalmat adhat nekik. Az örmények Andorrában nyertek legutóbb, és Oroszország ellen is pontot szereztek hazai pályán, de idegenben csak náluk papíron gyengébb csapatok ellen villogtak a közelmúltban.

C csoport

Szerbia - Feröer-szigetek kedd 20:30
hatharom-tipp: 1
Ez a játéknap egyértelműnek tűnő mérkőzései közé tartozik. Szerbia ugyan csak 1-0-ra tudott nyerni Észak-Írországban, de ez is elég volt számukra ahhoz, hogy az otthon meglepetésre kikapó Szlovéniát pontszámban utolérjék, ráadásul úgy, hogy eggyel kevesebb mérkőzést játszottak náluk. Feröer Észtország és Észak-Írország ellen bravúros eredményeket (egy győzelmet illetve egy döntetlent) is elért, de mindkettőt hazai pályán.

Észtország - Észak-Írország kedd 20:30
hatharom-tipp: 1
Az észtektől szinte elvárjuk a győzelmet, miután Szlovéniában 2-1-re nyertek pénteken. Igaz, hogy őket nem nevezhetjük kiegyensúlyozottnak, hiszen ahogy már említettük, Feröeren egyszer már vereséget szenvedtek. Mindkét csapatnak van még esélye arra, hogy odaérjen a csoport második helyére, de igazából mindkettőjüktől meglepetés lenne, ha ez sikerülne nekik. Az mindenesetre eldőlhet, hogy melyikük veszíti el minden lehetőségét a továbbjutásra.

Olaszország-Szlovénia kedd 20:45 hatharom-tipp: 1 Mivel a szlovén válogatott nyolc mérkőzést már lejátszott, nincs már esélye arra, hogy utolérje az olaszt a csoport élén. Az Azzurrinak így csak Szerbiától kell tartania, de bebiztosíthatják a csoportgyőzelmüket, ha nyernek Firenzében. Ha döntetlen eredmény születik, akkor déli szomszédainknak még van esélyük arra, hogy pontszámban utolérjék Cassanóékat, de az egymás elleni eredményeikben nagy előnyt jelent az olaszoknak, hogy 1-0-ra tudtak nyerni Szlovéniában. Szlovénia a pénteki meglepetésvereségével jelenleg a szerbek mögött tudhatja magát, és ha vereséget szenvednek, gyakorlatilag a második hely sorsa is eldől a csoportban.

D csoport

Bosznia-Hercegovina - Fehéroroszország kedd 20:15 hatharom-tipp: 1 A két csapat pénteken is egymás ellen játszott Minszkben, és Edin Dzekóék elhozták a három pontot ellenfelüktől. Ha újra nyerni tudnak, akkor már biztos, hogy a beloruszok nem érhetik őket utol, és egy kis francia segítséggel a második hely bebiztosításához is közel kerülhetnek. Ha viszont Bukarestben épp a román válogatott nyerne, akkor a bosnyákok utol is érhetnék a Ribéryéket. Kérdéses, hogy a vendégek ilyen motivációkkal szemben fel tudnak-e állni a hazai vereség okozta sokkból.

Luxemburg-Albánia kedd 20:15 hatharom-tipp: 2 Luxemburgnak (nem meglepő módon) semmi esélye az utolsó hely elkerülésére, az albánok azonban még nyerhetnek egy-két pozíciót a hajrában, de ehhez az a minimum, hogy a kötelező győzelmet letudják.

Románia-Franciaország kedd 20:30 hatharom-tipp: 2 Románia ezzel a mérkőzéssel avatja új nemzeti Stadionját Bukarestben, de nem biztos, hogy ezen kívül sok mindent ünnepelhetnek. A csapategységük az utóbbi időben megroggyanni látszott, a Mutu eltiltása körüli hercehurca sem építhette az önbizalmukat. A franciák sincsenek épp a csúcson játékukat tekintve, de arra a szövetségi kapitány, Laurent Blanc külön is felhívta a figyelmüket, hogy nem engedhetnek ki, amíg nem biztosítják be a továbbjutást. Márpedig egy vereséggel a bosnyák válogatott azonnal utolérné őket, azaz nekik is győzelemre van szükségük.

F csoport

Horvátország-Izrael kedd 20:00 hatharom-tipp: 1 Nagy verseny várható még a horvát és a görög válogatott között a csoport élén, hiszen egy pont utóbbiak előnye, de a horvátoknak eddig a mérkőzésig még mindenképp figyelniük kell hátrafelé is, hiszen épp Izrael van mögöttük hárompontos hátrányban. Egy győzelemmel lerázhatják magukról az ellenfelet, ráadásul erre papíron meg is van az esélyük, hiszen idegenben is nyerni tudtak, igaz, akkor az izraeliek legjobbjukra, Benajunra nem számíthattak. Az immár az Arsenalhoz tartozó középpályás ezúttal valószínűleg ott lesz a csapatban, de nem valószínű, hogy az ő szereplése egymaga akkora változást okoz, hogy vendéggyőzelem születne.

Málta-Grúzia kedd 20:30 hatharom-tipp: 2 Mi már csak tudjuk, hogy Málta ellen idegenben nem lehet biztosra menni, de az eddig pont nélkül álló szigetországiaktól azért minden egyes győzelmet meglepőnek tartanánk. Annak ellenére is, hogy a grúz válogatott egyetlen jónak mondható eredménye a Görögországban elért 1-1.

Lettország-Görögország kedd 20:30 hatharom-tipp: X A szót komolyra fordítva sem tekinthetjük a lett csapatot hazai pályán könnyű ellenfélnek. Ráadásul pénteken Grúziában is nyertek, azaz lehet önbizalmuk a találkozó előtt. A görögöknek nagyon kellene a győzelem, hogy biztosan megtartsák pontelőnyüket Horvátország előtt, de ha gólt kapnak, már bajban lehetnek, hiszen ők sohasem arról voltak híresek, hogy elöl szórnák a találatokat.

G csoport

Svájc-Bulgária kedd 20:30 hatharom-tipp: 1 Egy nagy próba következik a vendégek szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus számára, de attól tartunk, hogy a korábban a magyar válogatottat is irányító szakember nem fog megfelelni ezen a vizsgán. Elvégre a másik oldalon egykori mestere, Ottmar Hitzfeld ül a padon, aki idegenben is el tudott érni csapatával egy döntetlent a mostani ellenféllel szemben. Ráadásul nem felejthetjük el, hogy egyedül az ő csapata tudta legyőzni a tavalyi világbajnokságon a későbbi győztes spanyolokat. Emellett pedig egy győzelemmel a svájciaknak még maradna némi esélye arra, hogy a második helyen lévő Montenegrót utolérjék a selejtezők hajrájában.

Anglia-Wales kedd 20:45 hatharom-tipp: 1 Mindkét csapat nyert pénteken, de igazából mindkét eredmény az angoloknak kedvezett, hiszen így három ponttal el tudtak szakadni Montenegrótól. Ha nyernek Fabio Capello fiai, akkor szinte a csoportgyőzelmet is bebiztosítják, noha lesz még egy mérkőzésük a délszláv ellenfél otthonában, és a Wembleyben csak egy 0-0-ra futotta tőlük. A keddi találkozón hajtós, igazi brit focira számítunk a két csapattól, és mivel a játéktudásbeli különbség az angolok javára billenti a mérleget, többgólos győzelmükre tippelnénk.

H csoport

Dánia-Norvégia kedd 20:15 hatharom-tipp: X A két skandináv csapat találkozóján a dánok még esélyt adhatnak maguknak arra, hogy odaérjenek a második (vagy akár az első) helyre, azonban ha nem tudnak nyerni, elég távol kerül tőlük a továbbjutás, hiszen Norvégia Ciprussal játszik majd novemberben, nekik pedig még a portugálokkal is meg kell küzdeniük. Oslóban 1-1-es döntetlenre végeztek egymással, most is valami hasonló kimenetelre számítunk, esetleg a hazai pálya miatt Dániának adnánk egy hajszállal több esélyt.

Izland-Ciprus kedd 20:45 hatharom-tipp: 1 A csoport egypontosa a csoport kétpontosát fogadja, azaz nagyjából ezen a mérkőzésen fog eldőlni, hogy melyikük ér oda az utolsó előtti helyre. A mediterrán Ciprusról a hideg szigerországba utazni nem lehet kellemes, így itt komoly jelentősége lehet a hazai pályának.

I csoport

Skócia-Litvánia kedd 21:00 hatharom-tipp: 1 A litvánok hazai pályán - ahogyan idegenben - sem bírtak Liechtensteinnel, így a kőkemény skótok otthonában semmi jóra nem számíthatnak. Otthon ugyan jók voltak egy 0-0-ra aktuális ellenfelükkel szemben, de valószínű, hogy a házigazdák ezen a mérkőzésen bebiztosítják a harmadik helyüket a csoportban.

Spanyolország-Liechtenstein kedd 22:00 hatharom-tipp: 1 Ezen a találkozón nagyjából csak a gólkülönbség a kérdés, és azt ugyan nem gondoljuk, hogy a spanyolok a hollandok babérjaira törnek, és tíznél többet lőnek a nekik jutó kiscsapatnak, de a győzelmet mindenképp kiharcolják. Ezzel pedig valószínűleg nyolcpontos előnyt szereznek két fordulóval a selejtezők vége előtt a csehekkel szemben, amivel meg is nyerik a csoportjukat.