Cselgáncs

Hat magyar versenyző a TOP10-ben

  • VNA/judoinfo.hu

Az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb állomása volt az augusztusi párizsi világbajnokság, amelyet követően a judoinfo.hu elemzése szerint továbbra is hat magyar judóst jegyeznek a legjobb tíz között.

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhattuk, a kétszeres világbajnoki ezüst- és kétszeres bronzérmes Mészáros Anett a legmagasabban jegyzett judósunk, a Honvéd-Kipex klasszisának súlycsoportjában a világranglista szinte megegyezik a párizsi végeredménnyel: a franciák aranyérmese, Lucie Decosse vezet, őt az ezüstérmes holland Edith Bosch követi, míg a harmadik-negyedik helyen a két bronzérmes, a japán Kunihara Joriko és Mészáros Anett osztozik. Anett az olimpiai kvalifikációs pontokat tekintve is elégedett lehet, bár a kvalifikációs sorozat csak jövő áprilisban fejeződik be, Toncs Péter tanítványa gyakorlatilag olimpiai résztvevőnek tekinthető.

Ugyanez igaz lehet a súlycsoportjában ötödik helyen jegyzett, újdonsült 48 kilogrammos világbajnoki bronzérmesünkre, a tatabányai Csernoviczki Évára. Az Ippon Judo sportolója tavalyi komoly sérülése és operációja után visszaküzdötte magát a ranglista élcsoportjába, s a sok kihagyás ellenére máris annyi ponttal rendelkezik, amennyi minden bizonnyal elég lesz az ötkarikás részvételhez. Versenyzőink közül a 78 kilogrammos Joó Abigél van a legközelebb Londonhoz: a KSI SE huszonegy éves Európa-bajnoka már 800 olimpiai pontnál jár, eredményei azt vetítik elő, hogy hamarosan még előrébb ugrik majd a rangsorban, amelyben máris az előkelő hatodik helyen tartják nyilván.

Hasonló cipőben jár a nehézsúlyú Bor Barna: az Atomerőmű SE Európa-bajnoki ezüstérmese jelenleg kilencedik a súlycsoportos rangsorban, de 654 kvalifikációs pontja alighanem számára is olimpiai indulást ér majd (mint ismeretes, a jövő áprilisban záruló kvalifikációs időszak végén a férfiaknál az első huszonkettő, a nőknél pedig az első tizennégy országot képviselő judós szerez olimpiai rajtengedélyt minden súlycsoportban).

A férfi 66 kilogrammban kilencedik helyen jegyzik a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklóst (MTK-Erzsébetváros), míg a női 57 kilogrammban ugyancsak kilencedik a vb-bronzérmes Karakas Hedvig (Miskolci VSC). Mindketten sok olimpiai kvalifikációs pontot gyűjtöttek eddig, ha még néhány hátralévő versenyen bekerülnek a legjobbak közé, aligha kerül veszélybe londoni indulásuk.
Olimpiai szempontból a fenti hat Top10-es judósunk mellett közel áll az indulási jog megszerzéséhez a 81 kilogrammos Csoknyai László (Atomerőmű SE, 25. a világranglistán) és a 100 kilogrammos Farkas Bálint (Honvéd-Kipex, 37.), ha ma zárulna a kvalifikációs sorozat, ők nyolcan tatamira léphetnének Londonban.