Atlétikai vb

Világcsúccsal győzött a Usain Bolttal megerősített jamaicai váltó

  • Vásárhelyi Tamás

Az egyik favorit, az amerikai staféta harmadik tagja elesett, így a döntőre Usain Bolttal megerősített jamaicai csapat lett a 4x100 világbajnoka - ráadásul világcsúccsal.

a Usain Bolttal megerősített jamaicai csapat lett a 4x100 világbajnoka - ráadásul világcsúccsal

A tegui atlétikai világbajnokság utolsó versenyszámában ismét láthatta a dél-koreai közönség Usain Boltot. A férfi 4x100 méteres váltóban a címvédő jamaicai váltó számított esélyesnek, még akkor is, ha az elődöntőben a karibi váltó csak második lett Trinidad és Tobagó mögött. Az elődöntő legjobb időeredményét az amerikai váltó érte el, a Walter Dix nélkül felálló négyes a világ idei legjobb időeredményét (37,79) futotta.

Mivel a sérült Asafa Powell ezúttal nem tudott futni a váltóban, így a pekingi olimpiával és a berlini világbajnoksággal ellentétben ezúttal Usain Bolt volt a jamaicai váltó befejező embere. Az amerikaiak két tagot (Darvis Patton és Walter Dix került be harmadik és negyedik embernek) is cseréltek a döntőre, de a harmadik váltásuk nem sikerült, elakadt a bot, így végül nem szereztek érmet. A döntőben így Jamaicát nem tudta senki sem megszorítani, a Nesta Carter - Michael Frater - Yohan Blake - Usain Bolt összeállítású váltó végül 37,04-el, új világrekorddal nyerte meg a versenyt. A franciáké lett az ezüstérem, míg hatalmas meglepetésre a 100 méter bronzérmesével, a veterán Kim Colins-szal felálló St. Kitts és Navis lett a bronzérmes.

A döntőt végül nem fejezte be sem a brit, sem pedig az amerikai váltó, mivel két futójuk a második kanyarban összeütközött.

Férfi 4x100 méteres váltó - végeredmény
1. Jamaica (Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt) 37.04 – világcsúcs
2. Franciaország 38.20
3. St. Kitts és Nevis 38.49
4. Lengyelország 38.50
5. Olaszország 38.96
6. Trinidad és Tobago 39.01