Atlétikai vb

A világbajnok Christian Taylor minden idők ötödik legjobb hármasugrója

  • Vásárhelyi Tamás

A tegui atlétikai világbajnokság utolsó ügyességi számában meglepetés született, az amerikai Christian Taylor ugyanis legyőzte a címvédő Phillips Idowut.

A tegui atlétikai világbajnokság utolsó ügyességi számában meglepetés született, az amerikai Christian Taylor ugyanis legyőzte a címvédő Phillips Idowut

A tavalyi fedett pályás világbajnok, az idén megsérült Teddy Tamgho távollétében is parádés versenyt hozott a férfi hármasugrás vasárnapi fináléja. A címvédő brit Phillips Idowu remekül kezdte a versenyt, hiszen 17,56-os első ugrásával rögtön vezetett is. A harmadik sorozatban 17,70-re javított Idowu, de még ugyanebben a sorozatban érkezett az addig harmadik helyen álló amerikai Christian Taylor, aki hatalmas meglepetésre 17,96-ig repült.

Az egyéni csúcsán 28 centimétert javító ugró a világ idei legjobbját érte el, és minden idők ötödik legjobb ugrójává vált. Idowu negyedikre az idei legjobbjának számító 17,77-ig jutott, de ezzel is csak megerősítette második helyét. Az amerikai hármasugró ezzel az ugrásával meg is nyerte a versenyt, és lett Kenny Harrison (1991), Mike Conley (1993) és Walter Davis (2005) után a szám negyedik amerikai világbajnoka. Idowu végül hatodikra sem tudott javítani, így a berlini győzelem után ezúttal ezüstérem jutott neki. A bronzérmet a másik amerikai, a 17,50-al egyéni csúcsot elérő Will Claye szerezte meg.

A 2007-es világbajnok és pekingi olimpiai bajnok portugál Nelson Évora idei legjobbjával (17,35) az ötödik helyet szerezte meg, míg az utolsó két ugrásától - vélhetően sérülés miatt - visszalépő athéni olimpiai bajnok svéd Christian Olsson a hatodik helyen zárta a világbajnoki döntőt. Érdekesség, hogy Idowu minden ugrásával bőven tizenhét méter fölé került, és hiába volt hat érvényes ugrása is, mégsem tudta legyőzni Taylort a döntőben.

Férfi hármasugrás - végeredmény
1. Christian Taylor (amerikai) 17.96 méter
2. Phillips Idowu (brit) 17.77 méter
3. Will Claye (amerikai) 17.50 méter
4. Alexis Copello (kubai) 17.47 méter
5. Nelson Évora (portugál) 17.35 méter
6. Christian Olsson (svéd) 17.23 méter