Atlétikai vb

Sally Pearson közel volt a tökéletes futamhoz 100 gáton

  • Vásárhelyi Tamás

Három korábbi világbajnok sem kerül be a női 100 méteres gátfutás döntőjébe, a fináléban így az ausztrál Sally Pearson simán győzött és a vilárekordhoz is közel került.

A női 100 méteres gátfutás előfutamai során három korábbi világbajnok (a címvédő Brigitte Foster-Hylton, a 2003-as bajnok Perdita Felicien és  a fedettpályás vb-győztes ír Derval O'Rourke) sem tudott továbbjutni, így az ő távollétükben már a rajt előtt biztos volt, hogy új világbajnokot avatnak. A döntő esélyese az idén 16 versenyen veretlen ausztrál Sally Pearson volt, aki már az elődöntőben is a világ idei legjobb eredményével (12,36) hívta fel magára a figyelmet. Az ausztrál hölgy eredménye azért is volt figyelemre méltó, mert ebben a számban 2000 óta nem értek el ennyire jó eredményt.

Az egy éve veretlen ausztrál hölgy aztán a fináléban is remekül rajtolt és végül tovább javított egyéni csúcsán (12,28) és az idei legjobb eredményen is, így megszerezte a világbajnoki címet. Ez az időeredmény mindössze hét századra van a bolgár Jordanka Donkova 1988-ban futott világcsúcsától és utoljára 19 éve futottak ennyire jó időt ebben a számban. A hetes pályán futó amerikai Kellie Wells egy gátban felbukott és nem ért célba, de végül így is lett amerikai versenyző a dobogón.

A második helyen végül célfotóval Danielle Carruthers végzett, megelőzve honfitársát, az olimpiai bajnok Dawn Harpert. Érdekesség, hogy az azonos időt futó (12,47) amerikai hölgyek egyaránt egyéni csúcsot futottak a döntőben. A vb-döntő futam erősségére ez utóbbi adat szolgáltat megfelelő mérőszámot, hiszen az egyéni csúcsot futó olimpiai bajnok "csupán" harmadik tudott lenni.

Női 100 méteres gátfutás - végeredmény
1. Sally Pearson (ausztrál) 12.28
2. Danielle Carruthers (amerikai) 12.47
3. Dawn Harper (amerikai) 12.47
4. Tiffany Porter (brit) 12.63
5. Tatjana Gyektarjeva (orosz) 12.82
6. Nikkita Holder (kanadai) 12.93