Atlétikai vb

Anna Csicserova legyőzte Blanka Vlasicot

  • Vásárhelyi Tamás

Az idei világranglistát 207 centiméteres ugrásával vezető orosz Anna Csicserova a világbajnokságon is győzött női magasugrásban, Vlasic és di Martino előtt.

A női magasugrás fináléjában a 189 centiméteres kezdőmagasságon - elsőre vagy másodikra - a tizenkettes döntő valamennyi résztvevője túljutott. Az első meglepetést a tavalyi EB-ezüstérmes svéd Emma Green Tregaro kiesése jelentette, akit előzetesen az éremszerzésre is esélyesnek gondoltak, most azonban a 193 centiméteres magasságon háromszor is rontott. A többi esélyes azonban nem rontotta el az ugrását ezen a magasságon, sőt a horvát Blanka Vlasic, az ezzel idei legjobbját elérőorosz Jelena Szleszarenko, az olasz Antonietta di Martino és a szintén orosz Anna Csicserova elsőre a 197 centiméteres magasságon is túljutott. Harmadikra a másik orosz ugró, Szvetlana Skolina is átjutott ezen a magasságon, ami végül neki az ötödik helyet eredményezte a versenyben.

A két méteres magasságon idén hárman tudtak a világbajnokság előtt túljutni, ők hárman a vb-n is megtették mindezt, Csicserova elsőre, a legutóbbi két világbajnokságot megnyerő Vlasic másodszorra, az olasz di Martino pedig harmadszorra vitte a magasságot. Az olasz versenyző aztán a 203-t már mindháromszor leverte, így végül bronzérmes lett. Az idei orosz bajnokságon 207 centiméterrel új orosz rekordot ugró Csicserova végül a 203-t is elsőre ugrotta, ami végül elég volt neki az aranyéremhez. Az idén izomszakadással is küzdő, de végül a vb-szereplést ennek ellenére is vállaló Vlasic a 203-t másodszorra átvitte, így idei legjobbjával szerezte meg az ezüstöt. A 205 cm már sem neki, sem pedig Csicserovának nem sikerült, így nem változott kettőjük között a sorrend.

Érdekesség, hogy orosz (szovjet) ugró eddig mindössze egyszer nyert korábban aranyérmet női magasugrásban, még 1983-ban Tamara Bykova révén. A döntő különlegessége volt, hogy Blanka Vlasic pályafutása során most jutott túl századik alkalommal a kétméteres magasságon, Csicserova pedig alig több, mint egy évvel kislánya születése után tudott világbajnoki címet szerezni.

Női magasugrás - végeredmény
1. Anna Csicserova (orosz) 203 cm
2. Blanka Vlasic (horvát) 203 cm
3. Antonietta di Martino (olasz) 200 cm
4. Jelena Szleszarenko (orosz) 197 cm
5. Szvetlana Skolina (orosz) 197 cm
6. Cseng Hszing-csüan (kínai) 193 cm