Atlétikai vb

Allyson Felix hetedszer is világbajnok - nincs meglepetés 4x400-on

  • Vásárhelyi Tamás

A címvédő amerikai váltó sikerével ért véget a női 4x400 méteres váltó futás világbajnoki döntője. Az amerikai négyes a világ idei legjobb idejével győzött Jamaica és Oroszország előtt.

Allyson Felix számára sűrűre tervezte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a szombati napot, a 4x400 méteres váltó futásban induló amerikai sportoló azonban nem vállalta a szám döntője előtt azt, hogy átvegye a pénteki 200 méteres verseny bronzérmét az eredményhirdetéskor. Ő ugyanis inkább a döntőre koncentrált, ahol az amerikai váltó címvédőhöz méltó módon versenyzett. A váltó első két embere, Sanya Richards-Ross és Allyson Felix hatalmas előnyt szerzett, amellyel a többiek - Jessica Beard és a befejező ember, Francena McCorory - jól tudtak gazdálkodni. Az amerikai váltó végül 3:18,09-el, a világ idei legjobb idejével győzött és lett ennek a versenyszámnak sorozatban harmadszor is a világbajnoka.

A második hely az országos csúcsot futó (3:18,71) jamaicai váltóé lett, míg az oroszok érkeztek be a harmadik helyen idei legjobb futásukkal (3:19,36). Érdekesség, hogy két éve Berlinben ugyanez volt a sorrend a női 4x400 méter döntőjében. Allyson Felix mostani győzelme azt jelenti, hogy teljessé tette tegui éremkollekcióját, hiszen a 400-on szerzett ezüstérem, a 200-on elért harmadik hely után most már aranyérme is van, ráadásul ez a győzelem már pályafutása hetedik világbajnoki címét jelentette. A versenyszám történetében most fordult elő mindössze másodszor (a '88-as szöuli olimpia után), hogy három váltó is 3:20 alatt teljesítette a távot.

Női 4x400 méteres síkfutás - végeredmény
1. USA (Sanya Richards-Ross, Allyson Felix, Jessica Beard, Francena Mccorory) 3:18.09 perc
2. Jamaica (Rosemarie Whyte, Davita Prendergast, Novlene Williams-Mills, Shericka Williams) 3:18.71
3. Oroszország (Antonyina Krivosapka, Natalija Antjuh, Ljudmila Litvinova, Anasztaszija Kapacsinszkaja) 3:19.36
4. Nagy-Britannia (Perri Shakes-Drayton, Nicola Sanders, Christine Ohuruogu, Lee Mcconnell) 3:23.63
5. Ukrajna (Natalija Pihida, Anasztaszija Rabcsenjuk, Hanna Jaroscsuk, Antonyina Jefremova) 3:23.86
6. Fehéroroszország (Hanna Taspulatava, Juljana Juscsanka, Ilona Uszovics, Szvetlana Uszovics) 3:25.64