EURO 2012

Végre nekünk volt szerencsénk! Legyőztük a svédeket!

Ezúttal Rudolf Gergely volt Ibrahimovic, a 90. percben szerzett győztes gólt

Rudolf Gergely hajrában szerzett góljával legyőzte a magyar labdarúgó válogatott Svédország nemzeti csapatát Európa-bajnoki selejtezőn. Szabics Imre révén szereztünk vezetést az első félidő végén, majd a második játékrészben visszaestünk, több helyzete is volt az ellenfélnek. A véghajrában azonban mi álltunk közelebb a gólszerzéshez, és több ilyen helyzetből elveszített találkozó után mi tudtunk nyerni.

Rögtön az első percekben nagy lehetőséghez juthattunk volna, hiszen a tizenhatos vonalán a lőni készülő Pintérbe Källström belerúgott, a játékvezető azonban nem jelzett semmit. Ez után rövid időre a svédek vették magukhoz az irányítást, de helyzetek egyik oldalon sem nagyon alakultak ki. Egészen addig, amíg a 18. percben Wendt kézzel el nem ütötte Rudolf elől a labdát a büntetőterületen belül.

A teljesen jogos tizenegyest Hajnal Tamás végezte el, de a jó irányba vetődő Isaksson felett a felső lécet találta el.

A kimaradt büntető érezhetően megfogta a magyar válogatottat, de szerencsére ezen az estén a svéd csapat nem volt elég jó ahhoz, hogy ezt kihasználja. Egy-egy hibánk után voltak ugyan nagy helyzeteik (például Elmander is kapufáig jutott), de vezetést nem tudtak szerezni.

Ehelyett az első félidő hajrájában Rudolf középen kapott labdát Komantól, lövés helyett a jobb oldalról remekül kilépő Szabicsot indította, aki a kifutó Isaksson felett még épp át tudta pöccinteni a játékszert, és ezzel vezetést szerzett. (1-0)

A szünet után úgy érződött, hogy az előnnyel mi nem tudunk mit kezdeni, többször is fenn tudtunk maradni a vendégek térfelén, de védekezésben nagyon hátrahúzódtunk, és több helyzetet is kialakított Svédország. Király Gábor azonban remekül védett, amíg védhetett. A 60. percben ugyanis Elmander a jobb oldalról befelé indulva négy embert cselezett ki, középen Wilhelmssonhoz passzolt, aki az addigra már üresen maradt kapuba lőtt. (1-1)

Az egyenlítés természetesen a svédek játékán javított, Ibrahimovic többször is lehetőséghez jutott, ahogy Källström is csak centikkel lőtt a jobb alsó mellé a 81. percben. Az utolsó percekben azonban néhány gyors kontrával nagy helyzeteket alakítottunk ki, Stieber azonban kétszer is lassú és rövid labdát kapott. Aztán a 90. percben végre minden összejött. Priskin cselezgetett a jobb oldalon, Wendt lábai között középre lőtt, Rudolf pedig az oszlopként álló védők közül kilépve gólt szerzett. (1-2)

A több mint ötpercesre nyúlt hosszabbításban meg tudtuk őrizni a kapunkat, és így 16 év után győztük le újra a svéd válogatottat.

EURO 2012 selejtezők
E csoport
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 7 7 0 0 32
5 21
2. Svédország 7 5 0 2 21 8 15
3. Magyarország 8 5 0 3 20 14 15
4. Finnország 7 3 0 4 15 12 9
5. Moldova 7 2 0 5 8 13
6
6. San Marino 8 0 0 8
0 44 0

 

 

 

 

 

 

 

 

Zúg a szép volt fiúk rigmus, a játékvezető véget vet a találkozónak. A magyar válogatott 16 év után legyőzte Svédországot és ez egyben azt is jelenti, hogy életben tartotta továbbjutási esélyeit a 2012-es Európa-bajnokságra.

A játékvezető 4 perc hosszabbítást mutat.

GÓÓÓÓLL!!!!
Újra vezetünk! A rendes játékidő utolsó percében Priskin "kavargatott" a jobb oldalon, a svéd védők nem vették komolyan így lefutott az alapvonalig majd erős és pontos beadását Rudolf rúgta be a léc alá (2-1).


A 87. percben újabb svéd-csere: Källströmöt Wernblom váltja.

A 85. percben Stieber előtt adódott hatalmas gólszerzési lehetőség, de a Mainz középályásának helyzetét Isakkson lábbal kivédte, a kipattanót Koman mintegy 40 méterről azonnal rálőtte - a labda centikkel suhant el a felső kapufa fölött. Kár érte.

A játékvezető ítéletei borzolják a magyar szurkolók kedélyeit, a svéd kolónia énekléssel múlatja az időt.


Ezt megúsztuk!! A 82. percben Kim Källström iramodott meg a pálya középső részén Király kapuja felé, és mivel védőink nem tudták megállítani az irányítót, 16 méterről gyakorlatilag senkitől sem zavartatva tüzelhetett - szerencsénkre a labda néhány centivel elsuhant a bal alsó sarok mellett.

A 80. percben Egervári Sándor kihasználja utolsó cserelehetőségét is: a gólszerző Szabics Imre helyett Priskin Tamás a pályán.

A vendégek uralják a játékot, többet birtokolják a labdát.

A magyar tábor rákezdett, el is kél a biztatás a csapatnak, a hajrához érve kissé fáradtnak tűnik a magyar együttes.

20 perc van hátra a találkozóból, a magyar csapat a mezőnyben a második félidő alapján alulmarad a svéddel szemben, helyzetünk is gyakorlatilag egy hibából akadt. A svédek játékában több a veszély.


A 68. minutumban Hamrén Ola Toivonent küldi csatasorba Sebastian Larsson helyére.

A 66. percben Egervári Sándor is változtat: Hajnal helyére az újonc Stieber Zoltán áll be.

Sajnos azt lehet mondani, hogy "érett már" a vendégtalálat, Ibrahimovic és Elmander is veszélyesen játszott a gólt megelőző percekben.


GÓL!
Egyenlítettek a skandinávok: a 60. percben Elmander tört be a magyar tizenhatoson belülre, a védők ott már nem merték bántani, így ajtó-ablak ziccerbe tudta hozni Wilhelmsont, akinek már nem volt nehéz dolga, 8 méterről az üres kapuba passzolt (1-1).

Egy kontratámadás végén Koman passzolt Hajnal elé, aki egy csel után középre gurított, de a labda Isakkson kezében landolt. Ez az 59. perc történése volt.

Erik Hamrén az 53. percben Anders Svensson helyére Rasmus Elmet küldte pályára.

Micsoda helyzet maradt ki!! Az 51. percben Rudolf csípett el egy svéd hazaadást, de mivel túl közel került Isakssonhoz, a PSV portása hárítani tudott.

A 48. percben Wilhelmsson is besárgul, miután belerúgott Királyba. Az 50. percben a gólszerző Szabics is így járt, mert visszarántotta ellenfelét. 

A 47. percben Koman második alkalommal botlik-csúszik el a középpályán, Elmandert ezért Liptáknak kell megállítania - jutalma egy sárga lap.

Elkezdődött a második félidő, a jelek szerint egyik szakvezető sem cserélt a szünetben.

Az első 45 perc után tehát magyar vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. A kimaradt büntető után ugyan voltak "meleg" pillanatai Egervári Sándor csapatának, de miután sikerült túlélni a nem túl veretes svéd rohamokat, a vezetést meg tudta szerezni az alakulat. A gól előtti szituációnál Rudolf Gergely átadása Szabics Imrének szemet gyönyörködtető látvány volt, a Sturm rutinos csatára pedig remek megoldást választott az akció befejezésére. Jól alakul tehát eddig számunkra az összecsapás, de az bizonyos, hogy Erik Hámrén együttesében van még "szufla" a folytatást illetően.


Vége az első félidőnek!

GÓÓÓL!!! Vezet Magyarország!!
A 44. percben Rudolf vette át Koman labdáját az ellenfél térfelének közepén, majd  egészen szenzációsan ugratta ki Szabics Imrét, aki Isaksson felett "Messisen" a hálóba emelt (1-0).


Koman elügyetlenkedett egy labdát a felezővonalnál, Elmander köszönte szépen és megiramodott a magyar kapu felé, lövőhelyzetet is sikerült magának kiharcolni, de mellé tüzelt.

A 39. percben Pintér eresztett meg egy átlövést 23-24 méterről, próbálkozása azonban az egyik sárgamezesről szögletre pattant. A sarokrúgásból már nem sikerült gondot okoznunk.

A 34. percben Lipták elcsúszott, így a labda Ibrahimovic elé került, ám a csatár nagy luftot rúgott, majd ezután sportszerűtlenül beleszállt a tisztázni igyekvő Királyba. A szlovén bíró sárgát adott a Milan sztárjának.

Magyarországnak sikerült kijönni a svéd szorításból, de a támadásvezetéssel akadnak gondok. A 32. percben Rudolf szépen húzta meg a baloldalt, beívelése azonban Szabicsnak és Komannak is hosszú volt.

Forró pillanatokat élt át a magyar csapat: a kimaradt büntető után Svédország klasszis támadói révén többször is komoly veszélyt okoztak a magyar kapu előtt, szerencsére azonban megúsztuk kapott gól nélkül ezeket a perceket. 

A 28. percben Varga rúgott fel egy svéd játékost a kapunktól mintegy 20 méterre: a szabadot Källström tekerte rá, Király nagy bravúrral azonban szögletre ütötte a labdát.

A 26. percben a svédek is szereztek egy kapufát: Johan Elmander 17 méterről tüzelt, de labdája a kapuvason csattant, a kipattanót ugyan újra rátűzte, de a labda a védőinkról szögletre pattant.

A svéd csapat mintha aktivizálta volna magát, előbb Ibrahimovic, majd Elmander is célba vette Király kapuját, igaz próbálkozásaikban nem sok veszély volt.

Nehéz szavakat találni az immént történtekre, ennél nagyobb lehetőség a gólszerzésre aligha adódik a találkozón. A svéd tábor természetesen ünneplésbe tört ki, jó lenne "letörölni" az arcukról a  jó kedvet
.

Tizenegyest kapott a magyar csapat
!!!! A 18. percben Wendt megmozdulását - kezezését -  látta szabálytalannak a bíró illetve az asszisztense, a büntetőt Hajnal Tamás végezte el. A Stuttgart profija azonban kihagyta a tizenegyest, miután lövése a felső lécről a mezőnybe pattant.




A 17 .percben Hajnal végezhetett el szabadrúgást a svéd kaputól mintegy 40 méterre, de okosnak tűnő indítása Szabicsnak hosszúra sikeredett.

Annak ellenére, hogy a válogatott játékosai többször elmondták, nem a levegőben akarnak játszani, eddgi a lapos, rövid passzos játékból nem sokat láttunk.

Az első 10 percben sok értékelhető momentum nem történt, leszámítva a Pintér buktatásáért elmaradt tizenegyest. Folyamatosan játék nem igazán alakult még ki, a nézőtéren a hangulat ennek ellenére parázs jellegű.


A 10. percben Varga mellett Wilhelmson lódult meg, de baloldali beadása szerencsére mindenkit elkerült. A Debrecen játékosának nem lesz könnyű dolga ezen a találkozón.

Biztató a mieink bátor kezdése, a svédek mintha kicsit álmosan kedzenék az összecsapást.


4. perc
: Pintér Ádám remek megindulását követően a svéd védők a tizenhatoson belül léptek ütemtelenül a játékos elé, aki ezután nagyot esett, de a játékvezető sípja néma maradt - a helyszínről úgy tűnt, tiszta büntetőtől fosztották meg a magyar együttest.

Az első néhány percben a szokásos "tapogatózás" folyik a pályán. A lelátón azonban azonnal belelendültek a felek, a svédek mintegy 2 ezren lehetnek.

1. perc: A szlovén Skomina sípszavára Svédország kezdi a találkozót.

Úgy tűnik a beléptetést ezúttal sem tudták a szervezők megoldani: a mérkőzés pillanatokon belül kezdődik, de néhány szektorban továbbra is rengeteg üres szék található.

A játékvezetői hármas vezetésével a csapatok kivonulnak a pályára és felcsendülnek a himnuszok - először a svéd, majd a magyar.

A magyar csapatnak pillanatnyilag 12 pontja van az E-jelű hatosban, míg a svédeknek 15 egység áll a neve mellett - ráadásul a skandinávok egy meccsel kevesebbet játszottak mint Rudolfék.

Kevesebb, mint negyedórával a mérkőzés kezdete előtt még igen foghíjasak a lelátók, a több ezer svéd szurkoló azonban már "mérkőzés-hangulatban" szórakoztatja saját magát.

Nem ígérkezik könnyű feladatnak ami a magyar csapatra vár, hiszen a svéd válogatott az utóbbi évek legerősebbnek tűnő svéd csapata, de továbbjutási esélyeink csak abban az esetben maradnak, ha ma este megszerzi a három pontot az Egervári-csapat. A mienk helyzetét nehezíti, hogy a szövetségi kapitány nem számíthat több kulcsemberére sem, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán és Szalai Ádám sérülés, a csapatkapitány Juhász Roland pedig eltiltás miatt nem állhat Egervári Sándor rendelkezésére.

Európa-bajnoki selejtező, E-csoport
Magyarország - Svédország 2-1 (1-0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 20.000 néző V: Damir Skomina (szlovén)
Magyarország:Király Gábor - Varga József, Lipták Zoltán (Sándor Gy. 73.), Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt - Pintér Ádám, Elek Ákos - Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Stieber 66.), Rudolf Gergely - Szabics Imre Priskin 80.) Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Svédország: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Anders Svensson (Elm 53.), Kim Källström (Wernblom 87.) – Sebastian Larsson (Toivonen 70.), Johan Elmander, Christian Wilhelmsson – Zlatan Ibrahimovic Szövetségi kapitány: Erik Hámrén
Gólszerző: Szabics 44. Rudolf 90. ill. Wilhelmson 60.
Sárga lap: Lipták 47., Szabics 50. ill. Wendt 18., Ibrahimovic 34. Wilhelmson 49.