EURO 2012

Rooney dupla, könnyed angol siker Bulgáriában

Az angol nemzeti tizenegy sima, 3-0-ás győzelmet ért el Bulgária otthonában az Európa-bajnoki selejtezősorozat G csoportjában. Wayne Rooney duplázott a mérkőzésen, a korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus által irányított bolgárok nem tudtak érdemi ellenállást kifejteni az angolok ellen.

Rooney egyébként egyéves gólcsendjét törte meg címeres mezben

A mérkőzés képét tekintve szinte a semmiből (addigi helyzet nélkül), az erőviszonyokat nézve jogosan szerezte meg a vezetést a 13. percben Gary Cahill révén az angol válogatott: Gareth Barry indítását a Bolton védőjé előbb mellel levette, majd a bolgár kapus lábai között a hálóba gurított (0-1.)

Az előnyt nyolc perccel később Wayne Rooney duplázta meg: egy jobb oldali szögletet követően bólintott a jobb felső sarokba (0-2). A Manchester United csatára a hétvégi, Arsenal elleni mérkőzésen mutatott formáját (mesterhármassal vette ki a részét a 8-2-ből) hozta Szófiában is, az első félidő hosszabbításában már háromgólosra növelte a Háromoroszlánosok előnyét: klubtársa Ashley Young, passzolt keresztbe Rooneynek, akinek balról, közelről csak a kapuba kellett segítenie a labdát (0-3).

A bolgárok az 55. percben tudtak veszélyes helyzetet kidolgozni, Martin Petrov fejesét védte Joe Hart. Az 56. percben Stewart Downing fejelt kapufát, egy perccel később Scott Parker löketét védte bravúrral Mihajlov. A második félidőben már kissé kiengedtek az angolok, de bőven belefért nekik. Újabb gól már nem született, Fabio Capello csapata magabiztosan gyűjtötte be a három pontot és megszilárdította első helyét a csoportban.

Rooney egyébként egyéves gólcsendjét törte meg címeres mezben, legutóbb 2010. szeptember 7-én volt eredményes a válogatottban.

EURO 2012
G-csoport
BULGÁRIA-ANGLIA 0-3 (0-3)
Szófia, Natsionalen Stadion Vasil Levski. Vezeti: Frank De Bleeckere (belga)
Bulgária: Mihajlov - Zanev, Bodurov, Milanov, Bandalovski (Szarmov, 46.) - Ivanov, Gyorgyev, M. Petrov, S. Petrov - Popov (Marquinhos, 81.), Genkov (Bozhilov, 61.). Szövetségi kapitány: Lothar Matthaus. Cserepad: V. Sztojanov, Ilijev, Marquinhos, Szarmov, Rajkov, K. Sztojanov, Bozhilov
Anglia: Hart - Smalling, Cahill, Terry, Cole - Walcott (A. Johnson 83.), Parker, Barry (Lampard 80.), Downing - Young (Milner 61.), Rooney. Szövetségi kapitány: Fabio Capello. Cserepad: Stockdale, Jagielka, Baines, Milner, Lampard, Johnson, Defoe.
Gólszerző: Cahill (13.), Rooney (21., 45+1.)

 

 

 

 

 

 

 

 

A G-csoport állása
  M Gy D V Rg Kg P
1. Anglia 6 4 2 0 14 3 14
2. Montenegró 5 3 2 0 4 1 11
3. Svájc 5 1 2 2 7 7 5
4. Bulgária 6 1 2 3 2 9 5
5. Wales 4 0 0 4 1 8 0