Kitüntetés

Gebrselassie kapja idén a sportolói Asztúria Hercege-díjat

  • MTI

A maratonfutás világcsúcstartója, az etióp Haile Gebrselassie kapja idén az Asztúria Hercege-díjat sport kategóriában - jelentette be pénteken a zsűri.

A maratonfutás világcsúcstartója, az etióp Haile Gebrselassie kapja idén az Asztúria Hercege-díjat sport kategóriában

Az ibériai Nobel-díjként számon tartott elismerést odaítélő szakértők Gebrselassie sportolói és emberi nagyságával indokolták döntésüket, illetve azzal, hogy az atléta az elmúlt években több alkalommal játszott közvetítői szerepet etiópiai konfliktusok megoldásában. A címért többek között a Schalke 04 labdarúgócsapatában játszó spanyol Raúllal volt versenyben. A döntnökök amellett, hogy minden idők legjobb hosszútávfutójának nevezték Gebrselassiét, humanitárius tevékenységét is méltatták.
   
A díjátadásra Oviedóban kerül sor, októberben.
   
Az Asztúria Hercege-kitüntetés 50 ezer eurós pénzjutalommal jár és minden évben nyolc kategóriában osztják ki. A sportolóknál korábban többek között a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atléta, Carl Lewis, a szintén ötkarikás bajnok, sokszoros Grand Slam-győztes német teniszező, Steffi Graf, valamint a hétszeres Forma-1-es világbajnok, német Michael Schumacher részesült az elismerésben.