Atlétikai vb

Thorkildsen nem dobott szintet, de így is döntős

  • Vásárhelyi Tamás

Nem dobta meg a 82,50 méteres selejtező szintet az olimpiai és világbajnok Andreas Thorkildsen, a norvég gerelyhajító azonban így is döntőbe jutott a tegui világbajnokságon.

A férfi gerelyhajítás selejtezőjét csütörtökön az esti programban rendezték Teguban, ahol az első csoportba kapott besorolást az olimpiai és világbajnok Andreas Thorkildsen. A norvég dobó ugyan folyamatosan javult a selejtezőben (79,36 - 80,85 - 81,83), de legjobb dobása sem volt neki elég ahhoz, hogy elérje a 82,50 méteres selejtező szintet. Mivel azonban ebben a csoportban csak ketten, a később megrendezett másik selejtező csoportban pedig senki sem tudta a szintet túldobni, így végül a 81,13-as távolság is elég volt a döntőbe kerüléshez.

Thorkildsen számára akár jó előjel is lehet a mostani gyengébb szereplés, hiszen két éve Berlinben csak 80,37-et dobott a selejtezőben, a fináléban viszont 89,59-el győzött. A szám legnagyobb esélyesének még mindig ő számít, annál is inkább, mert a teljes gerelyhajító mezőnyt figyelembe véve időn csak ő tudott 90 méter fölé kerülni. A selejtezőben a legjobb dobás a kubai Guillermo Martinez nevéhez fűződik, aki 83 méter 77 centiméterig hajította a szert.